Assenaren te sterk voor Grootegast

0
1736

FC Grootegast verliest opnieuw van Achilles 1894

GROOTEGAST – Net als vorige week kruiste FC Grootegast de degens met Achilles 1894 uit Assen. Vorige week betrof het een vooruit gespeelde uitwedstrijd. De oorspronkelijke wedstrijddatum van 23 maart werd van de speelkalender gehaald, omdat de accommodatie van de Assenaren in die week het decor vormt voor een aantal kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal onder 19 jaar. De wedstrijd van afgelopen zaterdag in Grootegast betrof een inhaalwedstrijd, welke niet op 19 januari dit jaar kon worden gespeeld vanwege het feit dat het nieuwe onderkomen van de Grootegasters toen nog niet voldoende gereed was.

Net als in de uitwedstrijd trokken de Grootegasters ook thuis aan het kortste eind. De Assenaren hadden opnieuw aan één doelpunt genoeg om de overwinning veilig te stellen. Deze uitslagen geven meteen ook het probleem van FC Grootegast weer. Het ontbreekt de ploeg van trainer Rob Vliek aan scorend vermogen. Waar in de zogenaamde heenwedstrijd in Assen met name in het eerste half uur een aantal opgelegde kansen werden gemist, bleek nu ook het creëren van kansen een lastige opgave voor FC Grootegast. Zonder zelf groots te spelen bouwden de Assenaren in de eerste helft aan een licht overwicht. Veel kansen deden zich in de eerste helft voor beide doelen eigenlijk niet voor. FC. Grootegast mocht daarbij als excuus het ontbreken van vier geblesseerde basisspelers aanwenden. Naast de al langer geblesseerde aanvoerder Stephan Krijthe ontbraken ook spelmaker Ite Hoolsema, aanvaller Bouwe Pompstra en linksachter Johan Beute op het appèl. Het spel van Grootegast was in de eerste helft ondermaats en dat lag niet enkel en alleen aan het ontbreken van het genoemd kwartet basisspelers. De passing was vaak onnauwkeurig en het inspelen van de bal vaak niet goed. Maar ook in dit soort wedstrijden komen er altijd kansen. Doelman Erwin Mensink moest een aantal keren handelend optreden en een aantal gevaarlijk ogende schoten op zijn doel misten richting of gingen voorlangs. Slordig balverlies van Sjac Ausma bracht een speler van Achilles in een riante scoringspositie, maar doelman Mensink kon de matig ingeschoten bal eenvoudig vangen. Aan de andere kant kwam Grootegast tot slechts één doelrijpe kans. Mike Homan leverde vanaf rechts een prima voorzet af welke door Rick Buma werd ingekopt. De doelman van Achilles pareerde echter de bal en ook de rebound van Bennie Kits leidde niet tot een doelpunt. De rust brak aan met een logische 0-0.

De tweede helft oogde van de kant van Grootegast energieker. Opnieuw was het spel niet groots, maar er was in ieder geval wel sprake van meer beleving en snelheid in de wedstrijd. Dit leidde vanzelfsprekend ook tot meer mogelijkheden voor Grootegast om tot een doelpunt te komen. De echte overtuiging ontbrak daarbij helaas. Achterin had FC Grootegast onder aanvoering van gelegenheidsaanvoerder Rolf Hazenberg de zaak redelijk onder controle. Hazenberg is een speler die op meerdere posities uit de voeten kan. Voor de winterstop speelde hij veelal op de nummer 10 positie, maar hij wordt door trainer Vliek noodgedwongen de laatste tijd centraal achterin opgesteld. Ook op die positie is hij van waarde en in potentie één van de betere spelers van Grootegast.

Nadat Achilles een wissel had toegepast werd halverwege de tweede helft bij de thuisploeg Tim Veenstra ingebracht voor Bennie Kits. Kits maakt na langdurig blessureleed weer de nodige speelminuten, maar is nog altijd niet terug op het niveau van voor zijn blessure. Het is voor Kits zelf en Fc. Grootegast te hopen dat hij weer de goaltjesdief van weleer wordt. Wat later in de wedstrijd loste A-junior Remco de Jong de moegestreden Haye Tuithof af.

Het werd ondertussen duidelijk dat de ploeg die zou scoren ook grote kans zou maken om de wedstrijd te winnen. Met nog slechts 5 minuten op de klok was het de meest opvallende speler van de Assenaren, die na een snelle uitbraak de trekker overhaalde. Ferdi Hidding maakte met rugnummer 7 zijn 7e doelpunt van het seizoen. Hij werd daarmee net als in de thuiswedstrijd matchwinnaar. FC Grootegast probeerde met de moed der wanhoop nog wel een nederlaag te voorkomen, maar het oogde toch allemaal te onmachtig wat de thuisploeg daarbij liet zien. Herman Veens kreeg in het laatste kwartier de enige gele kaart van de wedstrijd voorgehouden. Eerder in de wedstrijd ontsnapte Veens aan een kaart. De scheidsrechter van dienst was deze middag overigens een vrouw. De pas 24-jarige Sarah Brinkkemper uit Wolvega floot een prima wedstrijd. Ze straalde op een goede manier gezag uit en had geen enkele moeite om zich in deze toch wel overwegende  ‘mannenwereld’ staande te houden.

Het is tot nu toe voor trainer Rob Vliek en zijn spelers vaak een seizoen van net niet. Dat kan natuurlijk nog veranderen en trainer en speler hebben voldoende perspectief om zich daaraan vast te houden. De tijd begint echter wel te dringen. Trainer Rob Vliek was daar na afloop duidelijk over. Hij stelde dat Grootegast moet doorgaan waar ze mee bezig zijn, namelijk weinig weggeven. Het is verder zaak om daarnaast kansen te creëren én te benutten. Wat kan voetbal dan toch ook eenvoudig zijn. Daar komt nog bij dat bij de prachtige nieuwe accommodatie van FC Grootegast geen degradatie naar de vierde klasse past. De komende weken speelt Grootegast voornamelijk tegen ploegen uit het linker rijtje. Komende zaterdag ontvangen de Grootegasters titelkandidaat Loppersum.  De uitwedstrijd in Loppersum werd eerder dit seizoen met de cijfers 1-0 verloren. FC Grootegast speelde toen een goede wedstrijd, maar verzuimde te scoren. Om het degradatiespook uit Grootegast te verjagen zal daar snel verandering moeten komen.

Vrouw van de wedstrijd: scheidsrechter Sarah Brinkkemper

Opstelling Fc. Grootegast:

Mensink, Veens, Hazenberg, Ausma, Schuil, Venema, Tuithof (de Jong), Homan, van Dellen, Kits (Veenstra) en Buma.