Ongenode Gast: de schoolschrijfster verwelkomen in Aduard

0
783

Tijd: 8.30 uur
Datum: 1 maart 2019
Plaats: Aduard

Het is best vroeg voor de ongenode gast, wanneer deze het schoolplein van de SWS Adeborg op loopt in Aduard. Zou er echt nu al wat te doen zijn hier? De gespannen koppies van de kinderen spreken echter voor zich. Hier gaat wat gebeuren. Wanneer de ongenode gast naar binnen loopt, ziet deze Henk Bakker al staan. Oei, als zelfs de voormalige wethouder aanwezig is, dan is er écht wat te doen. Henk heet ons welkom en vertelt dat we de schoolschrijfster feestelijk gaan onthalen. In de hal van de school staat het aardig vol inmiddels. Ouders, leraren, fotografen. En zien we daar niet Giny Everts staan? Giny is leesconsulente van Biblionet Groningen en daarmee nauw betrokken bij alles wat er op het gebied van boeken gebeurd. “Eigenlijk zou Rommie de Boer hier vandaag zijn, zij heeft al meer gedaan voor deze school, maar moest echter naar Nijmegen, dus ik neem haar taak waar. Ik vind het wel spannend hoor, ik voel gewoon de spanning van de kinderen.” 

De ongenode gast voelt het ook. Het is dus nu bekend dat de schoolschrijfster komt, maar wie is deze vrouw? “Dat houden we nog even geheim.” vertelt Harja Zwaan, de directeur van de school. “Goed opletten straks, dan wordt het vanzelf duidelijk.” Een cliffhanger waar menig boek een puntje aan kan zuigen.

Langzaamaan druppelen de kinderen de hal binnen en nemen plaats op de bankjes. Dat begint natuurlijk met de groepen 1 en 2, die het niet kunnen laten om papa en mama op te zoeken in de menigte of om gekke bekken naar de kleine broertjes te trekken. Al snel is de gehele hal gevuld en wordt het tijd de jas uit te doen. Toch wel warm, zo’n hal met drukke, gespannen kinderen en ouders. Het duurt gelukkig niet lang voordat Gea Linnenkoper het woord neemt. “Wat goed dat het toch weer gelukt is, met z’n allen in de hal! Ik ben trots op jullie,” spreekt ze de kinderen toe. “We zijn hier om een feestje te vieren.” Ah kijk, dat klinkt goed. “Er zijn dan ook een hoop belangrijke mensen hier. We geven nu eerst het woord aan Giny Everts van Biblionet Groningen.” Giny neemt de microfoon over en verontschuldigt zich bijna voor het feit dat zij er is in plaats van Rommie. Henk Bakker neemt de microfoon over en haakt hier op aan; “Samen met Rommie hebben we de schoolbibliotheek gerealiseerd en het voorleesontbijt georganiseerd. Dat heeft al veel leesplezier opgeleverd. Lezen en schrijven is belangrijk. Je moet in je leven goede beslissingen kunnen nemen en om deze te nemen is het goed wanneer je jezelf inleest. Daarnaast moet je kunnen schrijven. Ik hoop dan ook dat jullie, aangestoken door de schoolschrijfster, de ‘Schrijveritus’ gaan krijgen. Veel plezier!” Schrijveritus. Dat heeft Henk toch weer mooi bedacht.

De spanning blijft er nog even goed in. Groep 8 heeft een verhaal geschreven, die Maxime en Grianne mogen voorlezen. Het verhaal gaat over een reiziger en tijdens het verhaal worden letters onthuld die samen de naam van de schoolschrijfster bekend maken. Een voor een komen de kinderen naar voren. Maar ineens is er consternatie! Er missen een paar letters. Ach, je kunt het de kinderen niet kwalijk nemen, het is nog vroeg. Uiteindelijk worden ook de laatste kinderen wakker en houden ze trots de letters omhoog; Fabien van der Ham. Gea vraagt om applaus en laat de kinderen Fabien roepen. En daar is ze dan! Uit de lerarenkamer komt ze, waar ze al die tijd gewoon gezeten heeft.

“Ik heb jullie prachtige reisverhaal mee gekregen hoor!” Vertelt Fabien, waarna ze vraagt of de kinderen van verhalen houden. De reacties zijn matig enthousiast. “Dat mag. Geen probleem. Maar houden jullie dan wel van gamen?” De reacties worden al wat uitbundiger. “En van filmpjes op YouTube?” De zaal ontploft bijna. Op de vraag of ze van spelletjes op de tablet of buiten spelen houden wordt even hard “ja” geroepen. “Wisten jullie dat dit ook verhalen zijn? In een game zit een verhaal, wanneer jij met je playmobile speelt vertel je een verhaal. Verhalen zijn overal.” Laat het maar aan een schrijfster over om dit zo mooi te brengen. Fabien sluit haar verhaal af door de kinderen te vertellen dat er in de bibliotheek een brievenbus staat waar ze altijd hun ideeën kwijt kunnen. Samen maken ze hier dan een verhaal van. De ongenode gast wil al bijna de jas weer aantrekken, wanneer directeur Harja hier een stokje voor steekt. Groep 7 van meester Dennis Brouwer heeft nog een lied gemaakt ter afsluiting. “Dit is echt een heel leuk lied. Ik kan hier zo van genieten. Let maar op.” Dennis sluit zijn telefoon aan op de box en ergens in de verte klinkt wat bekends. En ja hoor, het is ‘Leef’ van Andre Hazes Junior. Alleen dan met een tekst van groep 7. En in het refrein zingen ze geen ‘Leef’, maar ‘Lees! Alsof het je laatste boek is!’. Harja had gelijk, wat een leuk lied! Als rasechte boekenwurm en schrijversfanaat loopt de ongenode gast meer dan tevreden het pand uit. Wat goed dat boeken, lezen en schrijven nog zo leven onder deze generatie.