Inwoners Grijpskerk blij met eigen Dorpsmanifest

0
462

GRIJPSKERK – Na maanden inventariseren was het vorige week dan zover. De Dorpscoöperatie Grijpskerk en de verenging Dorpsbelangen presenteerde het Dorpsmanifest ‘Grijpskerk – trots en betrokken’ aan de inwoners van Grijpskerk. De presentatie werd volgens Roelof Bosma van de Coöperatie boven verwachting goed bezocht.

“Rond de 90 inwoners kwamen langs om kennis te nemen van de inhoud van het Manifest”, aldus Bosma. “Dat vind ik voor een dorp heel netjes. Ik had verwacht dat de inwoners na het aangeven van wat zij belangrijk vonden voor het Manifest gewoon weer door zouden gaan met de dagelijkse gang van zaken. Maar deze opkomst laat zien hoe zeer het leeft onder de inwoners van Grijpskerk en vooral ook dat ze het belangrijk vinden wat er in staat. We hebben zelfs veel input gekregen wat we in een verslag gaan verwerken en erbij presenteren.”

Nog voor de herindeling, in oktober 2018, zijn de Dorpscoöperatie en de vereniging Dorpsbelangen met ondersteuning van de Vereniging Groninger Dorpen begonnen met de inventarisatie van de belangen van de inwoners van Grijpskerk. De oude gemeente Zuidhorn kwam met dit idee en de huidige gemeente Westerkwartier nam dit over. Roelof Bosma vertelt; “We hebben een bijeenkomst georganiseerd in Sociaal Cultureel Centrum Kerkplein 6 om te vragen aan de dorpsgenoten wat zij nou echt belangrijk vinden binnen het dorp. Daar kwamen veel mensen op af, maar toch hadden we het gevoel dat er toch heel veel mensen waarvan wij de mening wilden horen niet waren. Daarom hebben we koffietafelbijeenkomsten georganiseerd, tien gesprekken op locatie waar we weer heel veel input hebben gekregen. Al deze input heeft uiteindelijk geleid tot het Manifest dat hier nu ligt. Afgelopen week hebben we dit aan het dorp aangeboden, wederom in Kerkplein 6. De kern van de presentatie was eigenlijk vooral wederom inventariseren wat het dorp er van vond. Want het moet echt iets gezamenlijks worden. We wilden het niet opleggen, maar echt informeren welke van deze vijf punten aangescherpt moesten worden.” De punten die in het Manifest opgenomen zijn, zijn ‘Inrichting en Uitstraling van het Dorp’, ‘Wonen en voorzieningen in Grijpskerk’, ‘Economie en Duurzaamheid’, ‘Actief Dorpsleven’ en ‘Recreatie voor jong en oud’. De reacties vanuit het dorp op deze punten waren positief, maar een bleek toch wel de belangrijkste. “De woningmarkt in Grijpskerk wordt onder de meeste inwoners wel echt gezien als het belangrijkste punt in het Manifest. Dat heeft ook wel wat overlap met de inrichting en uitstraling van Grijpskerk. Er is de afgelopen jaren eigenlijk een stop op de bouw van nieuwe huizen geweest. In Zuidhorn en Grootegast wordt enorm veel gebouwd, zijn kavels te koop en worden starterswoningen gerealiseerd, maar Grijpskerk blijft daar bij achter. Terwijl er toch veel mensen zijn, zowel jonge gezinnen als senioren, die hier willen blijven en helemaal niet naar de omliggende dorpen willen verhuizen. Het is ook  zonde voor de scholen hier wanneer al die jonge gezinnen elders heen verkassen. Dat moet je als dorp helemaal niet willen. En het is ook jammer, want Grijpskerk heeft eigenlijk alles; een goede treinverbinding, goede winkels, supermarkt, slager. Het Leukste Bedrijf van de Streek is bijvoorbeeld twee keer een bedrijf uit Grijpskerk geweest, eerst de bloemist en nu de bakker. Dat moet je koesteren, maar je moet er tegelijk voor zorgen dat er genoeg inwoners zijn zodat die voorzieningen kunnen blijven bestaan.”

Voor de senioren wordt het er eveneens niet makkelijk op gemaakt gaat Bosma verder. “Zij willen wel wat kleiner wonen, maar de huizen die zij willen verlaten zijn vaak te duur voor de starters en raken ze daarom moeilijk kwijt. Kleinere koopwoningen vinden hier is lastig. Huren is vaak geen optie, omdat ze te veel inkomsten hebben voor sociale huur. Dus die doelgroep vindt ook weinig soelaas hier en trekken dan weer naar Leek bijvoorbeeld. Dit punt was daarom erg belangrijk voor de inwoners. Zo ook de uitstraling van het dorp. De mensen vinden het prettig als bij de binnenkomst in het dorp, bij het Gemeentehuis meer bomen komen en er een pleintje komt zodat de markt weer terug kan komen. Daarnaast werd er tijdens de presentatie van het Manifest een idee geopperd voor een rotonde wanneer je het dorp vanaf Groningen inrijdt. Dat is nu een weg die niet goed loopt. Een rotonde zou dit kunnen oplossen. Op het gebied van activiteiten is er eveneens veel winst te behalen. Grijpskerk mist bijvoorbeeld een festival of een echte publiekstrekker. Iets waarmee je je als dorp echt op de kaart kunt zetten. In het verleden hadden we Summerstrike en nog eerder was er het Ruige Land Festival waar zelfs Ilse de Lang en Van Dik Hout kwamen. Dat festival had echt potentie, maar de organisatie daarvan is heel tijdrovend. Het zou zo mooi zijn wanneer er een groep opstaat die dit op zich neemt en daar weer lucht in blaast. En veel mensen zijn hier toe bereid, maar je moet ze wel bij elkaar kunnen brengen. Er gebeurt natuurlijk al wel van alles hier, veel mensen zijn daar alleen niet van op de hoogte. Een activiteitencommissie is een van de ideeën die geopperd werd. Dit soort input is natuurlijk heel waardevol dus dat verwerken we nu in een verslag die we bij het Manifest aan gaan bieden. Het Manifest blijft de leidraad, maar deze punten zijn zo belangrijk, dat we het wel mee willen nemen.” 

De Dorpscoöperatie wilde het Manifest eigenlijk tijdens een van de raadsavonden aanbieden aan het college van Burgemeester en Wethouders, maar omdat meer dorpen een Manifest ontwikkeld hebben, volgt eind maart een grote manifestatie waar deze dorpen hun input mogen aanbieden. Het college gaat  dit weer als leidraad gebruiken voor de plannen voor het Westerkwartier. “Daar gaan we ze dan aan houden hè!” lacht Bosma. De datum voor de presentatie aan het college wordt later deze maand bekend gemaakt.