Locatie nieuwe zwembad in Buitenpost bekend

0
154

BUITENPOST – Het nieuwe zwembad van Buitenpost komt op het parkeerterrein naast het huidige zwembad. Dat is onlangs door het college van B&W bekendgemaakt. Voor deze locatie was medewerking van Texaco Veenstra nodig. Vanwege veiligheidscircels rond het tankstation waren extra veiligheidsmaatregelen verplicht. Doordat Veenstra bereid is te stoppen met LPG-opslag en verkoop zijn deze extra maatregelen overbodig geworden. Volgens wethouder Jouke Spoelstra heeft de gekozen locatie een centrale ligging in het dorp. ‘Het nieuwe zwembad krijgt daarmee een goede bereikbaarheid en houdt de korte afstand tot Essentra in verband met de levering van de restwarmte.’ Een ander voordeel is volgens de wethouder dat de huidige zwemvoorziening in bedrijf kan blijven. ‘Tot het moment van realisatie van het nieuwe zwembad blijven alle zwemactiviteiten gegarandeerd. Ouders waarvan hun kind zwemles in Buitenpost volgt, of wil gaan volgen, kunnen daar ook blijven afzwemmen tot de opening van de nieuwe zwemvoorziening.’ Omdat de locatiekeuze voor het zwembad langer heeft geduurd dan verwacht, heeft dit gevolgen voor de totale doorlooptijd. Het aanbestedingstraject voor de nieuwe Kûpe zal naar verwachting eind van dit jaar starten. Het is de bedoeling dat de eerste zwemmers het tweede kwartaal van 2021 het nieuwe zwembad kunnen gaan gebruiken. Achtkarspelen heeft het beheer en de exploitatie van het zwembad in mei vorig jaar overgenomen. Als stichtingsbestuurder zorgt de gemeente ervoor dat De Kûpe open blijft tot het nieuwe zwembad klaar is. In 2018 besloot de gemeenteraad van Achtkarspelen om een nieuw energieneutraal zwembad te bouwen. De raad wilde dat het het nieuwe bad in de buurt van het huidige zwembad kwam zodat het gebruik kan blijven maken van de warmtekoppeling met het naastgelegen bedrijf Essentra. Met de gekozen locatie is die wens geborgd.