Marlies Bosch doet nog niet aan stilzitten

0
647

Fotograaf, journalist én kunstenares blijft zichzelf ontwikkelen

BRILTIL – Wie op de site van Marlies Bosch kijkt, kan zomaar de fout maken te denken dat Marlies op dit moment even stil zit. De laatste expositie dateert volgens boschphotography.com immers van 2016. Niets is echter minder waar vertelt ze in haar woning in Briltil, waar ze alweer bijna 25 jaar woont. “Ik ben gewoon te druk om die site te updaten!”

Marlies Bosch is fotografe, journaliste en vormgever. Althans, in de kern. Maar ze doet veel meer dan dat. Zo is ze zijdelings betrokken bij ‘Jazz te Gast’, wat weer is voortgevloeid uit ‘Kunst te Gast’. “Kunst te Gast was een project waarbij kunstwerken in de tuinen langs de Gast geëxposeerd werden. Dit bloedde helaas een beetje dood. Geert Drion heeft het idee toen overgenomen en omgezet in ‘Jazz te Gast’, waarbij muzikanten in de tuinen van de Gast muziek maken. Enkele van die muzikanten logeren hier tijdens het festival.” Aldus Marlies. De Kunst Etalageroute in Zuidhorn is eveneens een van de projecten waar zij zich mee bezig houdt. “De Kunst Etalageroute is elk jaar in september en oktober. Kunstenaars exposeren dan een maand lang hun werk in de etalages van winkels in het centrum van Zuidhorn. Bijna alle winkels doen mee. We betrekken steeds meer kunstenaars uit de omliggende dorpen en vorig jaar kon iedereen die de route liep meedoen aan een loterij, waarbij ze een kunstwerk konden winnen. Men moest dan op een lot aangeven in welke winkel ze een kunstwerk hadden gezien dat  ze graag wilden winnen. Er ontstaat dan een win-win situatie; de mensen moeten echt de winkel in, dus de ondernemer kan zijn zaak laten zien, de kunstenaar verkoopt zijn of haar werk en de winnaar krijgt een kunstwerk cadeau. De Zakenkring heeft toen nog een werk weggegeven en met de opbrengsten van de loten konden we uiteindelijk vier werken verloten. Dat idee heb ik opgedaan bij de Kunst Aan Huis Route, waar ik regelmatig aan mee doe. Dit jaar niet, maar volgend jaar ga ik me zeker weer opgeven hiervoor. Mijn voormalige galerie doet ook vaak dienst als gastlocatie.”

Voormalig, want Marlies exposeert niet meer vanuit de galerie. “Mijn huis is eigenlijk een soort galerie geworden. Mijn werken hangen hier in de woonkamer. Kijk, hier zie je mijn foto’s uit de serie Nuns Abstract. Ik krijg vaak de vraag hoe ik ze bewerk, maar ik bewerk niets, dit is mijn manier van fotograferen. Mijn kunst komt eigenlijk voort uit de plekken waar ik kom. Wanneer ik als fotograaf op pad ben, dan zie ik soms iets op een bepaalde manier en stap dan even uit mijn rol als fotograaf en kijk er naar als kunstenares. Het wordt dan niet altijd zoals ik het van tevoren bedacht had hoor, ik kan soms duizend plaatjes op deze manier schieten waarvan ik maar bij een denk; ‘verdorie, dat is ‘m!’. Op dit moment fotografeer ik vooral in het zwart-wit. Dat is per ongeluk zo ontstaan. Maar het straalt een kracht uit die ik heel mooi vind. Ik blijf zeker fotograferen in zwart-wit. Binnenkort sta ik met deze reeks in Keulen op een expositie. Spannend hoe dat ontvangen gaat worden.”

Naast deze expositie is Marlies Bosch op dit moment bezig met het maken van een film over de concertencyclus ‘Buitendijks’ door Frans Vuursteen. Vuursteen heeft hierbij composities gemaakt op een serie het gedichten over het Groninger landschap van dichter Fetze Pijlman. “Ik heb de concerten geproduceerd  en  heb dit in beeld mogen brengen. Frans en ik kijken of we hier een film van kunnen maken. Het leuke aan dit project was ook dat we kinderen uit de buurt erbij hebben gezocht die voorafgaand aan het concert in Zuidhorn hun visie op de muziek hebben gespeeld. Dat was zo gaaf om te zien. Bij ‘Jazz te Gast’ wordt dat eveneens  gedaan. Nadine Strang werkt hierbij samen met een groep kinderen die hun kunsten vertonen tijdens het eindconcert. Zij logeert dan weer hier bij mij tijdens dat project”. Geen wonder dat Marlies geen tijd heeft haar website bij te werken. c