OKVC geeft niet thuis tegen laagvlieger De Lauwers

0
1625

De Lauwers boekt eerste uitzege van het seizoen

OLDEHOVE – Onder barre weersomstandigheden is OKVC er niet in geslaagd om tegen ‘laagvlieger’ De Lauwers de punten in Oldehove te houden. De Lauwers boekte dit seizoen tot afgelopen zaterdag slechts één thuisoverwinning. Op vreemde bodem werd nog geen enkel punt behaald, maar daar kwam door een overwinning in Oldehove verandering in. Vooraf werd in Oldehove geen rekening gehouden met een nederlaag. Het team van trainer Bert de Vries boekte na een slechte start van het seizoen de laatste weken een aantal goede resultaten en kreeg daarmee de middenmoot van de 4e klasse C in het vizier. Bovendien werd de uitwedstrijd tegen De Lauwers met 0-5 gewonnen, waarmee het optimisme vooraf verklaard kan worden. Hoe anders pakte het uit.

Met de harde wind in de rug zocht OKVC meteen het doel van de tegenstander. Er was daarbij wel sprake van enige dreiging, maar grote kansen deden zich niet voor. Dat veranderde in de 8e minuut. In plaats van de bal resoluut weg te werken schoof een verdediger van De Lauwers de bal in de voeten van Edwin Sieperda, die eenvoudig de 1-0 op het bord zette. Dit doelpunt had voor OKVC het sein kunnen en eigenlijk ook moeten zijn om rust in het spel te brengen en de wedstrijd te gaan controleren. De thuisclub verzuimde dit echter, waardoor De Lauwers een groter spelaandeel kreeg. De mannen uit Warfstermolen legden meer energie in de wedstrijd dan de thuisclub en dit leidde tot een aantal halve kansen. Zo schoot Sander Wilpstra in buitenspelpositie over en werd een gevaarlijke doorbraak wegens buitenspel afgevlagd. Ondertussen bleef OKVC aan de bal slordig spelen. Het middenveld werd veelal overslagen en de bal werd telkens te snel diep gespeeld. Door de harde wind leidde dit niet tot echte kansen. In de 24e minuut viel opeens de gelijkmaker. Remco Stam gaf een prima pass op Wouter Broers, waarna Broers met een prima loopactie de uitlopende doelman Van der Zijl van OKVC passeerde en de bal binnenschoof.  Ook na deze goal wist OKVC de wedstrijd niet naar haar hand te zetten. De spelers van OKVC kwamen steeds te laat, wisten geen druk te zetten en speelden zoals gezegd ronduit slordig. De rust brak dan ook aan met de gelijke stand van 1-1.

Wie dacht dat OKVC na rust orde op zaken zou stellen kwam bedrogen uit. De Lauwers wist daarentegen beter met het windvoordeel om te gaan dan de thuisploeg in de eerste helft. Het spel van de Oldehovenaren oogde opnieuw erg slordig en onsamenhangend. In de 10e minuut van de tweede helft viel er eindelijk een goede aanval van OKVC te noteren. Erwin Sieperda schoot de bal echter recht in de handen van doelman Marcel Kempenaar van De Lauwers. Hierna was het weer de beurt aan De Lauwers, dat drie corners op rij mocht nemen en daarbij dicht bij een doelpunt was. Invaller Martijn Fokkema schoot even later vanaf links vanuit een moeilijke hoek op doel. Kempenaar keerde bal ten koste van een hoekschop. Het leek een kwestie van tijd dat OKVC op achterstand zou worden gezet en dat gebeurde dan ook. De goal viel tijdens een korte maar hevige hagelbui met zware windvlagen. Invaller Martijn Fokkema kreeg op links opnieuw de bal prima aangespeeld en schoot de bal deze keer wel  langs de uitkomende Kempenaar. De stand werd daarmee 1-2 voor De Lauwers. OKVC had hierna nog ruim 25 minuten om het tij te keren. Nadat De Lauwers enkele keren dichtbij de 1-3 was liet OKVC eindelijk wat meer dreiging zien, zonder daarbij tot echt grote kansen te komen. Met nog een klein kwartier te gaan ketste een corner van OKVC af op de 1e paal en hiermee werd een counter van De Lauwers ingeleid. De voorzet van wederom Martijn Fokkema werd echter door centrumverdediger Edwin Slopsema tot corner verwerkt. Na nog een paar wanhoopspogingen van OKVC werd de wedstrijd in de 86e minuut definitief beslist. Wouter Broers geloofde in een diepe bal en wist de bal na een sprint van vlak voor de achterlijn voor te geven. Opnieuw werd de bal door een verdediger van OKVC tot corner verwerkt. De hoog voorgegeven bal uit die corner werd door doelman Kempenaar wel getoucheerd, maar belandde voor de voeten van Redmar Dijkstra, die van dichtbij attent de eindstand op 1-3 bepaalde. Het merendeel van de toch al niet massaal opgekomen supporters had op dat moment al de warmte van de kantine opgezocht. De goed leidende scheidsrechter P. Pool deed de wedstrijd zonder kaarten af.

Bert de Vries, trainer van OKVC, toonde zich na afloop realistisch. Hij sprak van een collectief falen van zijn ploeg en van een verdiende overwinning voor De Lauwers. Het voert te ver om de overwinning van De Lauwers alleen terug te voeren op het ondermaatse spel van OKVC. De Lauwers speelde met meer inzet en beleving en wist daarmee zonder groots spel de overwinning af te dwingen. Trainer Nico Roorda van De Lauwers was na afloop uiteraard in een beter humeur dan zijn collega van OKVC. Roorda stelde dat hij weer iets ruimer in zijn spelersmateriaal zit en daardoor mag hopen op betere tijden. Roorda boekte met zijn team een overwinning op zijn volgende club als trainer, aangezien hij komend seizoen De Vries opvolgt als trainer van OKVC. Roorda zal ongetwijfeld beseffen dat OKVC tot beter voetbal in staat is dan wat de ploeg afgelopen zaterdag liet zien. Voor zijn huidige ploeg lijkt volgens Roorda de nacompetitie voor handhaving het hoogst haalbare. De achterstand op de ploeg die op de veilige 9e plek staat bedraagt maar liefst 11 punten. En die 9e plek wordt (toevallig of niet) op dit moment met 17 punten op zak ingenomen door OKVC.

Man van de wedstrijd: Martijn Fokkema.

Opstelling OKVC:

van der Zijl, van der Sluis, Delies, Slopsema, Scholtens (Jimmink), Korf (Mos), Mollema, E. Sieperda, Usai, P. Sieperda (van der Helm) en Niemeijer.

Opstelling De Lauwers:

Kempenaar, R. Ozinga, Nieuwenhuis, Grijpma, P. Ozinga, Zuidersma, Wilpstra, van Wieren, Dijkstra, Broers, Stam (Fokkema).