Periodetitel voor Zeester, Grijpskerk wint ook van Veenhuizen

0
1598

REGIO – In de hoofdklasse B speelde Buitenpost met 2-2 gelijk tegen SZVW. Trainer Rene van der Weij hield aan de wedstrijd een dubbel gevoel over. In plaats van de kansen om op voorsprong te komen te verzilveren, keek zijn ploeg bij rust tegen een 0-1 achterstand aan. Na rust besloot hij met twee spitsen te gaan spelen om meer druk op het centrum van de tegenstander te zetten. Twintig minuten voor tijd leverde dit de gelijkmaker op. Er kwamen kansen op de volle winst, maar drie minuten voor tijd werd opnieuw tegen een achterstand (1-2) aangekeken. In een alles of niets offensief scoorde Rolf Dijk, waarmee toch nog een nederlaag werd voorkomen en het verschil in punten met de nummer laatst intact bleef.

’t Fean ’58 boekte op bezoek bij Wyckels Hallum een belangrijke zege. De winst was vooral op basis van het overwicht in de 2e helft verdiend. Na een 0-1 voorsprong bij rust verzuimden de Feansters de 0-2 te maken, waarna de Wyckels in de 60e minuut langszij kwamen. Vijf minuten later scoorde Frank ten Hoeve de winnende goal. Trainer Mark Bosma kon voor het eerst dit seizoen beschikken over Erwin Tabak en Chiel de Jong. Beiden stonden met een kruisbandblessure langdurig aan de kant, maar maakten tegen De Wijkels hun opwachting in het basisteam. Beiden speelden zeer verdienstelijk, waarbij vooral van Tabak veel ‘dreiging’ in aanvallend opzicht uitging.

Grijpskerk trok de stijgende lijn van de laatste weken ook door in de thuiswedstrijd tegen het hooggeplaatste Veenhuizen. Met name in de 2e helft was Grijpskerk de betere ploeg. TEIJE van de der Hoek, die na zes maanden blessureleed weer kan spelen, bracht de 1-0 op het bord. Tien minuten later verdubbelde Raymond Pietens de score. Kort voor tijd deed Veenhuizen nog iets terug, maar de verdiende overwinning kwam niet meer in gevaar.

Trainer Roy Kamps van Niekerk zag zijn ploeg in en tegen Dokkum met 3-1 ten onder gaan. Na de prestaties van de afgelopen weken toch wel een tegenvaller. Onder stormachtige omstandigheden speelde zijn ploeg ver onder de maat. Door de nederlaag deelt Niekerk met ONT en Dokkum nu met 17 punten de voorlaatste plaats en blijven er degradatiezorgen. Volgende week staat de Westerkwartierderby Niekerk-Grijpskerk op het programma. Voor beide teams wederom een cruciale wedstrijd.

Het stormachtige weer bepaalde voor SV Aduard 2000 het spelbeeld in de thuiswedstrijd tegen Glimmen. Met de wind in de rug was Aduard de 1e helft veel op de helft van de tegenstander. Een verdediger van Glimmen promoveerde een voorzet van Jeffrey Eggens met een onhoudbaar schot in eigen doel tot de 1-0. Aduard verzuimde om het windvoordeel met meer doelpunten uit te buiten. In de 2e helft waren de rollen omgedraaid. Trainer Henk Alssema zag dat zijn ploeg de magere 1-0 voorsprong tegen de wind in niet kon vasthouden. Na de 1-1 viel in een hagelbui uit een directe vrije trap de 1-2 en was de nederlaag een feit. Volgens Alssema zou een puntendeling meer terecht zijn geweest.

Fc Grootegast leed voor de 3e keer op rij een nederlaag met het kleinst mogelijke verschil. Thuis werd het tegen titelkandidaat Loppersum 0-1. Hoewel Loppersum in delen van de wedstrijden het betere van het spel had, was een puntendeling wel haalbaar geweest. Gebrek aan scorend vermogen speelde de ploeg van trainer Vliek opnieuw parten. De Grootegasters blijven op de voorlaatste plaats staan en zijn daarmee nog lang niet vrij van degradatiezorgen.

In dezelfde klasse handhaafde Zuidhorn zich aan de kop van de ranglijst. Trainer Kees Bouma zag dat zijn ploeg ondanks het gemis van een aantal basisspelers, in de uitwedstrijd tegen DVC Appingedam ‘heer en meester’ was. Zijn ploeg bracht dit echter niet in de score tot uitdrukking. Zuidhorn creëerde in de eerste helft vele kansen. Appingedam stelde daar slechts één echte kans tegenover. Met name de anders zo trefzekere spelers Thijs Zwarteveen en Jaap Jacobs wisten deze wedstrijd hun kansen niet in een doelpunt om te zetten. Na een uur spelen was het dan eindelijk raak. Daan Kocken kopte bij de 1e paal een corner van Wouter Boer binnen. De overwinning van Zuidhorn kwam daarna geen moment meer in gevaar. In de 86e minuut werd nog een doelpunt van Zuidhorn op advies van de grensrechter, die kennelijk buitenspel had geconstateerd, afgekeurd.

In een tumultueuze uitwedstrijd tegen Oosterparkers eiste Zeester de 2e periodetitel voor zich op. Het venijn zat deze wedstrijd duidelijk in de staart. Oosterparkers kwam 10 minuten voor tijd op een 1-0 voorsprong en daarmee leek de kans op de 2e periodetitel voor Zeester verkeken. In een meer dan hectische slotfase wisten de Zoutkampers echter toch nog twee keer te scoren. Eerst kende de inconsequent leidende scheidsrechter Zeester een strafschop toe. Dit leidde tot felle protesten van de Oosterparkers en een rode kaart voor één van hun spelers. Op het veld brak een massale vechtpartij uit, waarna staking van de wedstrijd in de lucht hing. Nadat de gemoederen weer wat bedaard waren, werd besloten om de resterende 3 minuten toch uit te spelen. Nadat de strafschop in 2e instantie werd benut, was het Danny Beerda die met een doelpunt kort voor tijd Zeester naar de uitbundig gevierde periodetitel schoot.

Ezinge speelde op het kunstgras bij GRC Groningen een prima uitwedstrijd. In de gelijk opgaande wedstrijd werd er in de 1e helft niet gescoord. Na rust viel uit het niets de 1-0 voor de thuisploeg. Gebrek aan scorend vermogen brak de ploeg uit Ezinge vervolgens lelijk op. Prima kansen werd niet benut, waarna volgens een oude voetbalwet de goal aan de andere kant wel viel. Ezinge, dat minimaal een gelijkspel had verdiend keerde derhalve met een 2-0 nederlaag huiswaarts.

ASC’75 kwam er in de thuiswedstrijd tegen koploper Helpman niet aan te pas. In de 1e helft werd na de snelle 0-1 de schade beperkt gehouden. Met drie goals na rust bepaalde Helpman de eindstand op 0-4. ASC’75 blijft voorlopig op de 10e plaats staan. Deze klassering houdt nacompetitie in voor lijfsbehoud. De veilige 9e plaats op de ranglijst lijkt voor de ploeg uit Augustinusga ver weg.

De wedstrijd Opende-RWF werd afgelast en GSVV had een vrij weekend.

ZONDAG

Op bezoek bij het op de 10e plaats bivakkerende De Wâlden bleef Surhuisterveen steken op een 2-2 gelijkspel.  De ruststand was 2-1 voor de ploeg uit Damwoude. Voor Surhuisterveen tekende Leon van Dijk voor het 1e doelpunt. Na rust duurde het lang voordat Surhuisterveen op gelijke hoogte kwam. Het was uiteindelijk Joeri Feenstra die met een doelpunt in de 86e minuut de eindstand op 2-2 bepaalde. Surhuisterveen handhaaft zich met dit resultaat op de 3e plaats. Doordat Oosterlittens ook niet verder kwam dan een gelijkspel blijft het verschil met de koploper 5 punten. dde77