Ongenode Gast: High-Tea in Het Hoge Heem

0
822

Tijd: 14.30 uur
Datum: 12 maart
Plaats: Grootegast

GROOTEGAST – Het is de week van Zorg en Welzijn. Tijdens deze week openen honderden zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren om te laten zien wat werken in de zorg inhoudt. Er is namelijk een groot personeelstekort in de zorg. Een gegeven wat ‘zorgen baart’. Woonzorgcentrum Het Hoge Heem in Grootegast heeft eigenlijk altijd de deuren wel open staan. Vandaag wordt er een high-tea en handwerk café georganiseerd. Johanna Klooster en Ingrid Frikken heten de ongenode gast welkom in het activiteitencentrum. Ingrid vertelt; “Voor de bewoners is het heel leuk wanneer mensen van buitenaf langskomen. Je ziet ze opfleuren en een praatje maken. De bewoners onderling zien elkaar natuurlijk vaak, soms zijn ze uitgepraat met elkaar. Maar de dynamiek wordt heel anders wanneer iemand uit het dorp erbij komt zitten. Je haalt buiten een beetje naar binnen. Veel mensen weten niet dat ze hier gewoon zo even naar binnen kunnen lopen. Zo’n week van Zorg en Welzijn helpt hopelijk om mensen daar wat meer bewust van te maken. Daarnaast is het belangrijk om iedereen kennis te laten maken met het werk wat wij doen. Er is een groot tekort aan personeel, dat komt denk ik doordat er zoveel bezuinigd wordt. Terwijl dit werk zo belangrijk en dankbaar is.” Iets wat vrijwilliger Elly van Seggelen onderstreept wanneer de ongenode gast bij haar aan tafel gaat zitten. Elly is druk bezig een kleedje te haken. “Voor onder de kip.” De kip?! “Ja! Met Pasen! Er komt een kip met eitjes op te staan. Ik heb mijn eigen haakwerk meegenomen. Tussendoor zit ik wat te kletsen met de bewoners. Ik kom sowieso een keer in de maand koffie schenken. Dan maak ik altijd een praatje met iedereen. Aandacht is heel belangrijk voor deze mensen. Ik ben nu mantelzorger voor mijn vader, twee keer in de week ga ik naar hem toe. Mocht hij komen te overlijden, dan ga ik hier vaker heen. Maar ik hoop natuurlijk dat mijn vader het nog lang volhoudt. Hij is nu 96, mijn moeder is 95 geworden. Dat belooft veel voor de toekomst he!” lacht Elly. Naast haar zit Lenie Belchen. Zij schenkt eveneens koffie aan de bewoners en helpt bij de jeu de boules. “Maar we koken ook regelmatig samen met de bewoners!”

De dames worden onderbroken door Klaas Lindeboom, directeur van De Hoge Heem, die de high-tea officieel opent. Hij vertelt dat de beurt vandaag aan de dames is, maar dat donderdag het handwerk café plaats maakt voor de stoere mannen borrel, waar wethouder Bert Nederveen niet mag ontbreken. Hij vraagt speciale aandacht voor de dames van de Bundelshop, die medaillelinten aan het maken zijn voor de LEGiO-run. Daar wil de ongenode gast meer van weten. Nienke Mollema van de Bundelshop vertelt dat ze, samen met 20 vrijwilligers medaillelinten aan het maken is. “De organisatie van LEGiO-run heeft ons gevraagd dit te doen, omdat ze zoveel mogelijk inwoners van Grootegast bij het evenement willen betrekken. Ik heb 40 rollen van 25 meter lint binnen gekregen!” lacht Nienke. “Met een groep dames samen hebben we alles tot 75 cm geknipt. Daar maken we nu medailles aan vast, die deelnemers na de run omgehangen krijgen. We hopen dat de dames hier in het handwerk café ons komen helpen vandaag!” Genoeg te doen dus! Voor de dames die niet willen haken, breien of lintjes knippen, ligt er rood vilt op de tafels. Diny de Bruin en Tiny Dijkstra, buurvrouwen en naar eigen zeggen gezworen kameraden, zijn druk bezig uit het rode vilt hartjes te knippen. “Deze rode hartjes staan symbool voor de hartjes in het logo van de week van zorg en welzijn,” vertelt Diny. Die hangen we dan in de takken die daar verderop op tafel staan. Dat zijn paastakken, maar voor nu zijn het hart-takken. Leuk bedacht he. Het is hier altijd gezellig hoor. Ik woon in een van de aanleunwoningen, dus niet in het centrum zelf. Ik mag hier graag eten. Het eten is altijd goed. Op dinsdag- en donderdagavond is er inloop. Dan kunnen mensen uit het dorp ook een hapje mee eten. Voor maar 10 euro kunnen ze dan kiezen uit twee soorten soep vooraf, drie soorten groenten met aardappels en een stukje vlees en er zijn zelfs drie verschillende toetjes! En lekker! Dat is echt goed geregeld. Ja, ik kom hier graag.” Ingrid is ondertussen druk bezig de hartjes in de takken te hangen. “Ik hoop dat het donderdag ook zo druk wordt met de mannenborrel. Het is goed om aan de mannen ook aandacht te besteden. Het is toch lastiger die samen te krijgen. Er komen eveneens mannen uit het dorp, dus we hopen op veel reuring. Misschien dat het dan zelfs een wekelijk iets kan worden, dat zou helemaal mooi zijn!” De ongenode gast verlaat met een goed gevoel het gebouw. Wat fantastisch dat er nog zoveel mensen begaan zijn met anderen.