Proef met gedeeltelijk geautomatiseerde reizigerstrein tussen Groningen en Zuidhorn geslaagd

0
182

ZUIDHORN – Uit de proef die de provincie Groningen, ProRail, Arriva Nederland en Stadler de afgelopen week tussen Groningen en Zuidhorn hebben uitgevoerd, blijkt dat Automatic Train Operation (ATO) geschikt is voor reizigerstreinen op het Nederlandse spoor. ATO functioneert als een soort cruise control die de machinist ondersteunt om de trein preciezer te laten rijden en stoppen. De eerste bevindingen van de proef geven vertrouwen dat deze stap ATO dichterbij brengt om bij te kunnen dragen aan constanter en punctueler rijden.

Een week lang zijn er testen uitgevoerd met ATO. De proefritten, die ‘s nachts hebben plaatsgevonden, zijn voorspoedig verlopen en hebben veel data opgeleverd. Dit is een mooie eerste stap om op door te gaan. De verwachting is dat ATO kan bijdragen aan constanter en punctueler rijden. Hoeveel tijdswinst dit oplevert en in welke mate er ruimte is voor de inzet van extra treinen moet blijken uit vervolgtesten. De vier betrokken partijen, provincie Groningen, Prorail, Arriva en Stadler, hebben aangegeven hiermee in de nabije toekomst verder te gaan. Omdat het spoornetwerk op diverse plekken tegen zijn grenzen aanloopt, onderzoeken de samenwerkende partijen of deze innovatieve techniek geschikt is de capaciteit van het (personen)spoorwegnetwerk te vergroten en knelpunten op te lossen, zonder dat er grote investeringen in de infrastructuur nodig zijn. Verder wordt nader bekeken of het systeem bijdraagt aan duurzaam en comfortabel reizen. 

ATO, met automatiseringsniveau 2, functioneert voor de machinist als een soort cruise control, ook wel automatische piloot (Automatic Train Operation, niveau 2). De machinist blijft verantwoordelijk voor het veilig bedienen en rijden van de trein. ATO is dus in deze vorm een hulpmiddel/ondersteuning voor de machinist. Het is geen doel van de proef om de machinist te vervangen. Vorig jaar hebben de samenwerkingspartners de proefperiode al aangekondigd. ProRail voerde eerder in december 2018 een test uit met een goederentrein op de Betuweroute. De samenwerkende organisaties bekijken in de komende periode de testresultaten nauwkeurig. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak voor het vervolg gemaakt. t