Home Voorpagina Groningen Scholieren tonen zich aanpakkers bij LC-doet

Scholieren tonen zich aanpakkers bij LC-doet

0
Scholieren tonen zich aanpakkers bij LC-doet

SURHUISTERVEEN/BUITENPOST – Het Lauwers College kan terugkijken op een geslaagde tweede editie van LC-doet. De leerlingen hebben goed gewerkt, zo viel alom op de diverse locaties te beluisteren. ,,Ze weten van aanpakken.”

Bij in totaal 26 organisaties en instellingen waren 180 van de locatie Buitenpost van het Lauwers College vrijdag aan de slag als vrijwilliger. Daarbij verrichtten ze allerhande klussen, zowel binnen als buiten. Een groep leerlingen die bij ’t Suyderhuys in Surhuisterveen neerstreek, staken in de verwarmde vertrekken van het woonzorgcentrum de handen uit de mouwen. Het leeuwendeel van de scholieren had het goed naar de zin in ’t Suyderhuys en hielp in kleine groepjes enthousiast mee. ,,Het is mooi om dit voor de bewoners te kunnen doen”, stelde één van de meiden terwijl ze fleurige bloemen in de modder stopte. De leerlingen bakten verder pannenkoeken, speelden spelletjes met de bewoners en hielpen mee met de was en de boodschappen. Er werden zelfs nagels gelakt. ,,Dat is hartstikke leuk om te doen en het is nog gezellig ook”, luidde een reactie. De vrouwen die de handverzorging ondergingen, toonden zich zeer tevreden met het resultaat. ,,We kunnen vanavond wel even op stap”, klonk het met een brede glimlach.

Naarmate de scholieren langer in het zorgcentrum waren, des te meer ontspannen ze zich door het zorgcentrum begaven. ’t Suyderhuys laat de leerlingen na binnenkomst bewust even wennen aan de omstandigheden. ,,Eerst zijn de kinderen heel stil. In de loop van de dag worden ze steeds losser”, aldus de medewerkers Hariët Groenia, Monique Postma en Ankje Akkerman van het zorgcentrum. In 2018 had ’t Suyderhuys scholieren van het Lauwers College over de vloer in het kader van LC-doet. ,,Dat is toen heel goed bevallen.” Het Feanster woonzorgcentrum beschouwt LC-doet als een meerwaarde voor álle betrokken partijen. ,,Het is heel goed dat het Lauwers College dit organiseert. Het is ook belangrijk; er zijn veel mensen nodig in de zorg.” De bewoners van ’t Suyderhuys vinden het volgens de medewerkers prachtig dat de scholieren langskomen. ,,Dat er kinderen bezig zijn, vinden ze heel mooi. Dan zie je de bewoners soms glimlachen. Daar doe je het voor; voor de kleine dingen.” Bij een volgende editie van LC-doet wil ’t Suyderhuys weer graag meedoen. Als het aan docent en coördinator Gert van Duinen van het Lauwers College ligt, krijgt het project zeker een vervolg. ,,De leerlingen hebben enorme bergen werk verzet en van alles gedaan. Daarnaast is het heel waardevol wat ze meemaken. Ze krijgen allerhande nieuwe inzichten. Een ieder verdient een groot compliment.”