Stoppen met werken hoeft niet moeilijk te zijn

0
706

‘Er is zoveel mogelijk na het pensioen, alles ligt nog open!’

ADUARD – Toen Sjikke Mulder en Heleen Untied met pensioen gingen, merkten ze dat ze het lastig vonden zich over te geven aan het niet meer ‘moeten’ na bijna een leven lang werken. De dames zijn van de zogeheten ‘babyboomgeneratie’ en hebben altijd gewerkt, waar de generatie voor hen vooral thuis zat. Ze waren nieuwsgierig naar hoe andere vrouwen het stoppen met werken ervoeren. Jeanette Ensing maakte hier illustraties bij en het boek ‘Stoppen met werken…hoe moeilijk kan het zijn?’ was geboren. Op 5 april organiseren de dames een symposium samen met de stichting Vrouw en Visie.

“Wij zijn eigenlijk de eerste generatie vrouwen die hebben kunnen studeren. We konden doorleren. Daarvoor was er zelfs een wetgeving dat je als vrouw zijnde ontslagen werd zodra je kinderen kreeg, of wanneer je ging trouwen,” begint Sjikke te vertellen. “Er waren weinig werkende moeders. Doorleren gebeurde niet tot nauwelijks, want je stopte toch met werken zodra je ging trouwen. De dochters van deze vrouwen konden wel die studie volgen en werkten door zodra er kinderen kwamen. Die vrouwen gaan nu met pensioen, maar er was nog maar weinig bekend over hun ervaringen daarmee. Wij waren daar benieuwd naar. Vroeger was je oud wanneer je met pensioen ging. Dan kon je direct door naar het bejaardentehuis bij wijze van. Tegenwoordig heeft iedereen die met pensioen gaat nog veel energie en is vitaal. Ze hebben nog een heel leven voor zich. Wij wilden wel weten wat die vrouwen na hun pensioen zijn gaan doen dus hebben ze geïnterviewd.”

Heleen gaat verder; “We hebben in totaal 24 vrouwen gevraagd, waarvan 21 in het boek zijn gekomen. De meeste van deze vrouwen zijn zoals wij, hoogopgeleid met een carrière, gezinsleven en doorgewerkt tot aan het eind. Wij waren benieuwd naar de verhalen van deze vrouwen. We kenden elkaar van de leesclub en waren toevallig beide ongeveer tegelijk met pensioen gegaan. Dit is ons eerste gezamenlijke boek. Sjikke had al eerder stukken gepubliceerd. Inmiddels zijn we alweer bezig met ons tweede boek, over politiemensen die met pensioen zijn gegaan. Zij lopen eigenlijk tegen dezelfde dingen aan als de vrouwen die wij hebben geïnterviewd. Ze voelen zich erg verbonden met hun werk en de politie voelt als een familie. Het hiervan loskomen is heel lastig. Daarom zijn wij begonnen met het interviewen van politiemensen en daar volgt een tweede boek uit. Deze is wel alleen bedoeld voor de politie zelf. Maar wie weet wat hier nog op kan volgen.” Sjikke vult aan; “We hebben voor ‘Stoppen met werken…hoe moeilijk kan het zijn?’ vrouwen gesproken die een hele nieuwe carrière hebben vormgegeven na hun pensioen. Die zijn een cateringbedrijf begonnen, of gaan schilderen en doen vrijwilligerswerk. Er is van alles mogelijk. Dat is ook de kern van ons symposium. We richten ons dan wel op vrouwen die nog aan het werk zijn, dus waarvan het pensioen nadert. Zodat ze veel beter voorbereid kunnen stoppen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld speeddaten met een financieel adviseur om naar hun financiële situatie te kijken. Maar er zijn ook workshops te volgen, over bijvoorbeeld ‘healthy ageing’, vrijwilligerswerk of andere manieren van wonen!”

Naast de boeken en het symposium hebben de dames een ‘Vrouwensoos’ opgestart voor vrouwen die met pensioen zijn. Sjikke vertelt; “We kwamen veel vrouwen tegen die zoekende waren en niet zo goed wisten wat ze moesten doen met hun tijd. Je werk wordt op den duur ook een groot deel van je sociale leven en dat valt weg zodra je stopt met werken. Deze vrouwen hadden behoefte aan een andere invulling van hun dagen. Inmiddels kent de Vrouwensoos al 4 groepen dames! Onlangs hebben we met elkaar geluncht, dat was heel gezellig.” Sjikke en Heleen zijn daarmee zelf het levende bewijs dat het leven inderdaad niet ophoudt na het pensioen. locke