Westerkwartier weer stukje mooier dankzij NLdoet

0
296

STREEK – Vorige week was het weer in de Streek minstens onstuimig te noemen. Veel evenementen en activiteiten moesten afgezegd of verplaatst worden vanwege de regen en storm. Zo ook een deel van de initiatieven van NLdoet. En dat was enorm zonde. Want wat is het belangrijk, twee dagen waarin vrijwilligers hun handen in één slaan om gebouwen, verenigingen, scholen en buurthuizen op te knappen, of om een dagje mee te helpen in een verzorgingstehuis. NLdoet, dit jaar op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, wil mensen daarnaast laten zien dat vrijwilligerswerk niet alleen belangrijk, maar ook leuk kan zijn. In het Westerkwartier werd, ondanks de regen, dapper doorgewerkt.

 In het Kloostermuseum in Aduard staan vrijdag al vroeg de vrijwilligers klaar om de schuren in de tuin in de beits te zetten. “Eigenlijk was het de bedoeling om de binnen- en buitenkant te doen, maar door het weer zit dat er niet in. We pakken nu de binnenkanten aan en misschien nog de tuinmeubels. Zodra de zon dan weer gaat schijnen kunnen we in deze prachtige tuin buiten zitten”, aldus Ies de Boer, eigenaar en bewoner van het Kloostermuseum. “Jaren geleden heb ik dit pand gekocht toen gedreigd werd dat het gesloopt zou worden. Toen bleek dit het oudste pand van Aduard. Wij draaien hier volledig op vrijwilligers, die zijn voor ons erg belangrijk. We hebben dertig vrijwilligers, die per dagdeel in tweetallen werkzaam zijn. Zij ontvangen bezoekers en leiden die rond. Het is mooi om te zien dat die vrijwilligers nu zelfs hier in de regen staan om de tuin op te knappen. Op 6 april gaan we weer open met een nieuwe expositie en we hopen dat de tuin er dan helemaal tiptop uitziet. We kunnen dan weer veel leerlingen ontvangen die komen stenen bakken of geneesmiddelen en zalfjes maken met kruiden uit de kruidentuin.”

 In Oldekerk wordt op het schoolplein van CBS de Rehoboth eveneens hard gewerkt. Directeur Omke Bakker staat samen met enkele vrijwilligers met zijn laarzen in de modder. Naast het schoolplein worden een moes- en bloementuin voor de kinderen aangelegd. “De vrijwilligers gaan hier hard hoor! Ondanks de regen gaan er kruiwagens vol zand af en aan. Johan blijft maar rennen!” Even verderop, in Sebaldeburen zijn de kinderen druk met het bouwen van een hut, hekjes vlechten van wilgentenen en het plaatsen van een insectenhotel bij boer Cor achter de school. Kunna Renkema vertelt; “We willen het schoolplein opleuken, maar tegelijkertijd ook het Sebaldebuurster Loopke aantrekkelijker maken. De kinderen hebben de afgelopen tijd vogelhuisjes gemaakt en geschilderd en deze hebben ze rondom het pad opgehangen. Daarnaast hebben ze zaadbommen gemaakt van modder en planten en die hebben de kinderen langs het pad gegooid, in de hoop dat daar planten uitgroeien.” Ondanks dat sommige activiteiten in het water vielen vrijdag, waren er gelukkig toch ook nog veel vrijwilligers die de handen uit de mouwen konden steken. Zo hebben ze met z’n allen ervoor gezorgd dat het Westerkwartier wéér een stukje mooier is geworden.