Voorbereiden op het nieuwe motorseizoen

0
281

Met het nieuwe motorseizoen voor de deur, is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Hieronder lees je een aantal tips om goed aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Voorbereiden op het beste en het slechtste weer

Omdat je op een motor meer last hebt van verschillende weersomstandigheden, is het belangrijk je hier goed op voor te bereiden. Vertrek je in de middag dan kan het warm zijn in de zon, maar in de avond kan het flink afkoelen, waardoor je extra kleding nodig hebt. Neem ook altijd waterdichte kleding mee, want je weer nooit wanneer het gaat regenen. Ga je een meerdaagse motortocht maken, dan is het verstandig je op alle weersomstandigheden, check bijvoorbeeld een weer app of website, voor te bereiden. De voorspellingen zijn natuurlijk geen garantie dat het de volgende dag ook daadwerkelijk dat weer is.

De motor in goede staat voor het nieuwe seizoen

Heeft je motor de winter stil gestaan, of heeft hij lang geen beurt gehad, dan is het slim deze weer eens naar een garage te brengen. Een motor welke niet goed wordt onderhouden, heeft een grotere kans om onderweg kapot te gaan. Zeker wanneer de motor lange tijd heeft stilgestaan, is het slim om alvast wat rondjes te rijden. Draag altijd een motorhelm tijdens je motortocht. Twijfel je over de kwaliteit van de helm of heb je je helm wel eens op de grond laten vallen? Het kan zijn dat de helm integraal beschadigd is en dat deze schade niet zichtbaar is. Koop altijd een nieuwe motorhelm, bijvoorbeeld op Helmonline.nl, en niet een tweedehands helm, omdat je niet weet wat er met de helm is gebeurd.

Ga je een meerdaagse tocht maken, dan kun je eerst wat korte tochten in de buurt maken. Zo merk je snel genoeg of de motor het nog goed doet, of de tocht niet gaat redden.

Zelf kun je al een aantal punten controleren

Een hoop belangrijke onderdelen kun je al zelf controleren. Allereerst is het belangrijk dat de motorband voldoende profieldiepte heeft, omdat je anders veel minder grip op het wegdek hebt. Voldoende bandenspanning is ook belangrijk. Bij de meeste tankstations kun je banden oppompen. Lees vooraf wel in het boekje wat de juiste bandenspanning voor jouw motor is.

Plan overnachtingen vooraf

Ga je een meerdaagse motorrit maken, dan is het belangrijk om de route goed te plannen. Je wilt ten slotte niet nog onderweg zijn op een moment dat je allang zou willen overnachten. Door de route vooraf te plannen, hoef je hier onderweg veel minder mee bezig te zijn. Je kunt ook vooraf al een overnachting boeken, zodat je elke dag een doel hebt om naartoe te rijden. Plan vooraf ook welke plaatsen en bezienswaardigheden je wilt bezichtigen, want het kan zomaar zijn dat je tijdens de route vlak langs een leuke bezienswaardigheid komt, zonder dat je het zelf door hebt.

Download de kaarten

Een handige tip welke de meeste mensen niet kennen, is dat je op je telefoon Google Maps kaarten kunt downloaden. Door een deel van de kaart thuis te downloaden, hoeft je telefoon dit niet onderweg te doen. Dit is vooral handig in het buitenland, omdat je dan niet veel van je databundel hoeft te verbruiken. Ook kan het voorkomen dat je geen internet hebt, bijv. in de bergen, waardoor je gewoon de kaart kunt lezen omdat deze al op je telefoon staat.

Geef jezelf de tijd

Zeker wanneer je lang geen motor hebt gereden, is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om weer aan het motorrijden te wennen. Doe de eerste dagen dus extra rustig aan, zodat je jouw motor opnieuw leert kennen.