Ruime overwinning voor ASC’75

0
1574

Inzet en strijdlust van ASC’75 wordt beloond

AUGUSTINUSGA – Voor de wedstrijd tegen het veel hoger geplaatste SV Haulerwijk heerste er maar weinig optimisme bij spelers en staf van ASC’75. De combinatie uit Augustinusga en Surhuizum ging in de uitwedstrijd in Haulerwijk eerder dit seizoen met 5-1 kansloos onderuit.  Bovendien zag trainer Auke Bosma zijn voorstopper Sietse Hofstede in de warming-up geblesseerd afhaken. Hierdoor startte A-junior Hielke van Dijk, die al een wedstrijd in de benen had, in de basis. De wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter Wiersema uit Grootegast, begon met een indrukwekkende minuut stilte naar aanleiding van de dramatische gebeurtenis op maandag 18 maart in Utrecht, waarbij drie dodelijke slachtoffers vielen. Eén van de slachteroffers daarbij, betrof een lid (jeugdtrainer/speler) van de KNVB.

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van de kant van SV Haulerwijk. De gasten kwamen tot een aantal gevaarlijk ogende aanvallen, maar waren slordig in de eindpass. Doelman Henk Witte, die onder de lat een betrouwbare indruk maakte, greep een aantal keren goed in. De openingsfase van de wedstrijd maakte duidelijk dat SV Haulerwijk, zoals verwacht, voetballend wat meer in huis heeft dan de thuisploeg. ASC’75 zou vooral op basis van inzet en strijdlust moeten proberen om een goed resultaat neer te zetten. De spelers van thuisclub stelden hun trainer en aanhang daarin deze middag niet teleur. Er was sprake van een voorbeeldige inzet en de spelers waren bereid om met en voor elkaar strijd te leveren. Hiermee werd voorkomen dat het technisch vaardiger SV Haulerwijk de wedstrijd naar haar hand kon zetten.

De eerste de beste aanval van ASC’75 leverde meteen een 1-0 voorsprong op. De doelman van SV Haulerwijk werd overigens pas na ruim 20 minuten spelen voor het eerst op de proef gesteld. De goal kwam wat gelukkig tot stand. Een verdediger van SV Haulerwijk gleed onderuit, waardoor Remco Hofman alleen op het vijandelijke doel af kon gaan. Zijn schot werd nog wel door de doelman van SV Haulerwijk getoucheerd, maar verdween met een boog in het doel. Het doelpunt was voor SV Haulerwijk het sein om nog nadrukkelijker de aanval te zoeken en er kwamen ook kansen op de gelijkmaker. De verdedigers van de thuisclub grepen echter telkens goed in en anders was daar altijd nog doelman Henk Witte. Zo pareerde de doelman met een prima reactie een bij de 1e paal ingeschoten bal. Ondertussen kreeg ASC’75 in de omschakeling meer ruimte voor tegenaanvallen. Bij één van die aanvallen gaf Oebele de Jong een prima pass op spits Han Zwart, maar laatstgenoemde kreeg de bal net niet goed mee. Even later kreeg diezelfde Zwart toch zijn doelpunt. De hardwerkende spits reageerde attent op een voorzet van Hille Wijma en zorgde zowaar voor een 2-0 voorsprong. Ook hierna bleef de thuisploeg veel strijd en inzet leveren, waarmee het spel van SV Haulerwijk telkens goed ontregeld werd. Maar ook aanvallend bleef de thuisclub zich roeren en kreeg het kansen om voor de rust de wedstrijd al in het slot te gooien. Aan de andere kant onderscheidde doelman Henk Witte zich nogmaals. Hij kwam goed uit zijn doel en was net iets  eerder bij de bal dan een doorgebroken speler van de gasten. Toch zou voor het rustsignaal de aansluitingstreffer vallen. De ervaren Janus Pol van SV Haulerwijk brak op links door, zag Henk Witte uit zijn doel komen en schoot van afstand de bal fraai in het verlaten doel. Voor een op het oog niet al te zware overtreding kreeg verdediger Niels Weening van de thuisclub in het laatste kwartier voor rust een gele kaart voorgehouden. Op slag van rust kreeg SV Haulerwijk nog een aardige kans om de stand gelijk te trekken, maar een aanvaller schoot de bal recht in de handen van doelman Henk Witte.

Auke Bosma wisselde in de rust Arjen Vries voor A-junior Thomas de Haan. De verwachting voor de 2e helft was dat SV Haulerwijk, gesteund door de aansluitingstreffer van Pol, het heft in handen zou nemen en met het voetballend vermogen dat de ploeg in zich heeft, de thuisclub met de rug tegen de muur zou zetten. Het pakte anders uit. De spelers van ASC’75 brachten ook in de 2e helft weer strijd en inzet en leken onvermoeibaar. Daarbij durfde de ploeg ook vooruit te voetballen en werd dankbaar gebruik gemaakt van de ruimte die het van de Haulerwijkers kreeg. Nadat een speler van Haulerwijk bij de 2e paal net naast had gekopt, leidde een snelle uitbraak in de 52e minuut tot de 3-1. Remco Hofman gaf de bal mee aan Hille Wijma. Wijma behield het overzicht en speelde op zijn beurt Hofman aan, waarna laatstgenoemde met een fraai schot van buiten de zestien zijn 2e goal van de middag maakte. Opnieuw moest SV Haulerwijk op zoek naar de aansluitingstreffer. Dit gebeurde echter zonder overtuiging en de spelers begonnen op elkaar en op de scheidsrechter te mopperen. De wedstrijd werd ook wat onvriendelijker en scheidsrechter Wiersema moest verschillende keren zijn gezag laten gelden om de wedstrijd niet te laten ontsporen. Zijn beslissingen werden daarbij niet altijd even goed begrepen. SV Haulerwijk probeerde met meer opportunistisch voetbal tot een 2e goal te komen, maar was voor de goal van Henk Witte niet scherp en doortastend genoeg. Het spel golfde in deze fase wat op en neer en het was niet verwonderlijk dat ook ASC’75 ook nog een handvol kansen kreeg. Uit één daarvan viel de definitieve beslissing. Een kwartier voor tijd liet Oebele de Jong van afstand een schot los, dat van paal tot paal ging en vlak voor de doellijn terecht kwam. Thomas de Haan reageerde het meest attent en werkte de bal in het doel. Scheidsrechter Wiersema ging nog wel even in conclaaf met de grensrechter, die zijn vlag in de lucht hield, maar het doelpunt werd terecht goedgekeurd. Bij de thuisclub kwam Johan Nicolai nog in het veld voor de moegestreden spits Han Zwart.

De frustratie bij SV Haulerwijk nam vervolgens alleen maar toe. Dit leidde aan beide kanten nog tot een gele kaart. SV Haulerwijk kwam welgeteld nog tot één grote kans, welke werd gemist. Aan de andere kant was ASC’75 nog enkele keren heel dicht bij een 5e goal, waarmee de 5-1 nederlaag uit de heenwedstrijd volledig weggepoetst had kunnen worden. De vreugde over de ruime en bovenal terechte 4-1 overwinning was er bij de thuisploeg echter niet minder om.

Trainer Auke Bosma blikte zeer tevreden op de wedstrijd terug. Hij roemde het harde werken en de inzet van zijn ploeg, wat ook nog eens een wedstrijd lang werd volgehouden. Volgens hem was dit de enige manier om een goed voetballende ploeg als SV Haulerwijk in de problemen te brengen. Zijn ploeg speelde noodgedwongen met twee A-junioren, die een prima indruk achterlieten en het gemis van de geschorste Nick van der Berg en de geblesseerde Sietse Hofstede goed oplosten. Verder prijst hij zich gelukkig met het feit dat Oebele de Jong na langdurig blessureleed weer deel uitmaakt van de selectie. Het is nu zaak om de rest van het seizoen goed te blijven presteren om daarmee een langer verblijf in de 4e klasse af te dwingen.

Man van de wedstrijd: A-junior Hielke van Dijk

Opstelling ASC’75: Witte, van Dijk, Brandsma, Teijema, Vries (de Haan), Wijma, de Jong, Weening, Zwart, Alma, Hofman (Nicolai)