Ver weg wonen en toch op tijd komen

0
217

GROOTEGAST – Tijdens de ‘Dag van de Leerplicht’ op 21 maart 2019 wordt stilgestaan bij het recht op onderwijs. Het doel van deze jaarlijkse dag is het onder de aandacht brengen van de leerplicht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar nog steeds zijn er jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, wordt hopelijk de schooluitval terug gedrongen. Het thema van ‘De Dag van de Leerplicht’ in de gemeente Westerkwartier was dit jaar ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’. In de afgelopen weken konden leerlingen die ver moeten fietsen om op school te komen meedoen aan een prijsvraag. Zowel de leerling uit het Westerkwartier die het verste fietst als degene met de beste tip heeft om op tijd op school te komen maakten kans op een mooie prijs en zouden door wethouder Elly Pastoor in het zonnetje gezet worden. De verste fietser die zich gemeld heeft is Xander Brinkman uit Zuidhorn. Hij fietst elke dag 30.4 km vanaf zijn huis in Zuidhorn naar zijn school het Gomarus College in Groningen en weer terug. Xander zou op zijn school in Groningen de prijs in ontvangst nemen uit handen van Elly Pastoor, maar helaas was hij op deze dag ziek. De beste tip om op tijd op school te komen, komt dit jaar van Dorien Dijksterhuis uit Niekerk. Zij zit op de Woldborg in Grootegast en fietst iedere dag 7 km heen en weer terug. Ze speelt altijd samen met haar vriendin ‘het Klokkenspel’. Daarbij raden ze hoe laat het is wanneer ze een klok zien aankomen. Dit kan een kerkklok zijn, of de tijd op een bus-paal. Aan de hand daarvan weten ze of ze rustig aan kunnen doen of toch een trapje harder moeten gaan. De dames zijn in de anderhalf jaar dat ze dit spelletje doen, nog nooit te laat gekomen.  Dat het werkt, is dus wel duidelijk. Dorien was erg blij en verrast met haar prijs, een Bol.com cadeaubon ter waarde van €50.