AED geïnstalleerd en onthuld in Zuidhorn

0
499

ZUIDHORN – Afgelopen zaterdag was een mooie dag voor Björn Keizer. De AED die hij al enige tijd in de buurt van de Admiraal Helfrichstraat, Van Wassenaarplein en de Kortenaer probeerde te realiseren, werd geïnstalleerd én onthuld aan de Kortenaer in Zuidhorn. “Het aantal AED’s in dit dorp was naar mijn idee minimaal. Hier in de buurt zat zelfs geen één. Dat moest anders.”

Björn is blij dat de AED er hangt en in gebruik genomen is. “Als ambulancemedewerker kom ik wekelijks situaties tegen waarbij mensen gereanimeerd moeten worden. Vaak wordt die persoon dan al gereanimeerd door buurthulpverleners, meestal met de hulp van een AED. Dat is zó belangrijk, want echt elke seconde telt.” Daar kan Rolf Eikenhout over meepraten. Rolf liep op een zaterdag over de markt in Zuidhorn, toen hij zelf door een hartaanval getroffen werd. “Ik voelde mij die dag al niet zo best. Druk op de borst en wat vermoeid. Maar daar zocht ik niet zoveel achter. Dus toch maar even naar de markt gegaan. Op het moment dat ik mijn vrouw aantikte om te zeggen dat ik mij niet zo goed voelde, lag ik al gestrekt voor de notenkraam. Er is mij later verteld dat twee dames van de kaasboer mij hebben gereanimeerd, mijn vrouw is toen begonnen met de beademing. Via de Buurthulpverleners-app waren enkele hulpverleners opgeroepen die het over hebben genomen. Met diezelfde app zijn toen mensen ingeschakeld die de AED bij de Albert Heijn hebben opgehaald en mij hier op hebben aangesloten. Later hoorde ik dat dit levensreddend is geweest. Je kunt dus wel stellen dat ik groot fan ben van de AED!” Toen Björn over het verhaal van Rolf hoorde, wist hij meteen dat Rolf degene moest worden die de AED zou onthullen. “Rolf is, gek gezegd, ervaringsdeskundige en kan dus als geen ander vertellen hoe belangrijk het is dat er genoeg AED’s in een buurt aanwezig zijn. Doordat we geen medewerking van de oude Gemeente Zuidhorn kregen, hebben we alles zelf moeten regelen én voor een deel bekostigen. Daar baalde ik wel van, want het is echt noodzaak. Ik zag het dus ook niet echt zitten dat iemand van de gemeente onze AED kwam onthullen. We hebben nog even gedacht om Hans Nijland te vragen, maar toen ik het verhaal van Rolf hoorde heb ik hem benaderd.” Afgelopen zaterdag stond Rolf stralend naast Björn. Rolf vertelt; “Deze ochtend liep ik nog de Leekster Lenteloop, samen met mijn drie kinderen. Het moment dat wij over de finish gingen was een emotioneel moment. Nog geen jaar geleden lag ik op de spoedeisende hulp en nu ren ik zo vijf kilometer. Fit, gezond en gelukkig! Zonder die AED bij de Albert Heijn was de kans vrij groot dat ik er niet eens meer was geweest.” Naar de onthulling kwamen afgelopen zaterdag zo’n dertig buurtbewoners. “Ik ben er trots op dat we dit met de hele buurt weg hebben kunnen zetten. We hebben nu twee of drie buurtbewoners die een reanimatiediploma hebben, maar er hebben al meerdere bewoners aangegeven deze ook te willen halen.” aldus een blije Björn. De AED hangt aan de achterzijde van de garage van het pand aan Kortenaer 6 en is dag en nacht bereikbaar.