Bauke Mollema schrikt van verhalen uit aardbevingsgebied

0
1563
bouke mollematocht 2017 - aankomst bouke in groningen grote markt groningen, nieuw klap zuidhorn, munikerzijl hornhuizen zuidwolde groningen

“Ik hoop dat mijn toertocht stimulans is voor betrokkenheid”

STREEK – Het wielerseizoen is alweer een tijdje losgebarsten. De grote rondes staan er aan te komen. Bauke Mollema heeft inmiddels zijn eerste podiumplaatsen al lang en breed binnen en wel direct tijdens de eerste wedstrijd van het jaar, de ‘Classic of the Mallorca’ begin februari
.

De renner van Trek Segafredopakte legde twee maal beslag op een derde plaats. Ook in de Ronde van Abu Dhabi kwam Mollema sterk voor de dag. Met name in de Koninginnerit waar hij vierde werd en nog een ultieme poging deed de koplopers in de kraag te vatten. Hoewel hij goed voor de dag kwam, “Zijn dit niet de wedstrijden waarom ik wielrenner ben geworden.” Om er met een glimlach aan toe te voegen: “Eigenlijk is het er verschrikkelijk. Het is mooi weer en het hotel was goed, maar de omgeving en cultuur zijn helemaal niets. Er is geen enkele sfeer, geen publiek en je rijdt de hele dag op snelwegen door de woestijn. Geestdodend ook. Mijn start van het seizoen vind ik wat wisselend. Zeker, het begin was goed met twee keer de derde plaats op Mallorca en een vierde plaats in de Ster van Besseges. In UAE Tour en Strade Bianche liep het wat minder en zat het ook niet mee met een lekke band op een slecht moment en een valpartij. De basis is goed denk ik en ik kijk uit naar de grote wedstrijden die komen. Komende tijd rijd ik onder meer de ronde van het Baskenland, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Daarna volgen de Giro en de Tour.”

Mollema, die een doorlopend contract heeft tot 2020 is bezig met zijn vijfde jaar bij de grote Trek Formatie en heeft het er naar zijn zin: ” Dit is inderdaad alweer mijn 5e jaar bij Trek-Segafredo. Ik heb het gelukkig nog goed naar mijn zin. We hebben ongeveer 25 renners in de ploeg met jaarlijks zo’n vijf tot acht nieuwe renners, maar het overige personeel bestaat denk ik wel uit 75 mensen. Van buschauffeurs tot verzorgers, van ploegleiders tot mensen voor de hospitality.” Een grote ploeg en een grote nieuwe naam: Richie Porte. Was Mollema tijdens de Tour de France eerder al een soort meesterknecht voor Contador, wordt hij dat nu voor de Australiër? “Ja, dat zit er dik in. Mijn rol zal te vergelijken zijn met die voor Contador destijds. Het is de bedoeling dat ik niet voor het klassement ga rijden, maar vooral zal kijken of ik een dagzege kan pakken.” Mollema is enthousiast over het parcours: “We gaan al tijdens de zesde etappe de bergen in. Dat is beter dan vorig jaar, toen de aanloop naar de bergen negen dagen duurde en vooral veel stress opleverde. Over het geheel genomen wordt het een mooie en zware Tour.”

Het hoofddoel is dit jaar dus de Giro. Een ronde waar Mollema een aantal jaren geleden nog niet helemaal warm van werd. Wat is er veranderd? “Twee jaar geleden liep het inderdaad niet geweldig in de Giro, ondanks dat ik nog zevende werd. Maar door toen de Giro te rijden kon ik wel een rit winnen in de Tour. De Tour ligt me meer aan het hart, maar dat neemt niet weg dat de Giro ook een mooie wedstrijd is. En met het parcours dit jaar is er een goede kans voor mij op een top-10 klassering en een ritzege. Ik hou gewoon van de Grote Rondes en dat gaat me goed af. Vandaar dat ik dit jaar weer twee grote rondes wilde rijden.”

Over grote Rondes gesproken, ook dit jaar is er weer de ‘Bauke Mollema Tocht’ en die leidt dwars door het aardbevingsgebied. Het idee ontstond afgelopen winter toen de Zuidhorner zelf door het gebied fietste.” Ik zag de schade met eigen ogen en toen ontstond langzaam het idee om de routes te wijzigen. Ik voel me altijd nog verbonden met Groningen en heb de problematiek goed gevolgd. Ik schrik van de verhalen in de krant. Inwoners van het gebied missen nationale betrokkenheid. Mijn toertocht trek zo’n 2000 deelnemers uit heel Nederland en door naar het aardbevingsgebied te gaan, kunnen we hopelijk een kleine stimulans zijn voor die betrokkenheid. De tocht is dit jaar op 25 augustus. Vanaf de Grote Markt in Groningen, met routes van 65, 85, 125 en zelfs 200 kilometer. Voor jong en oud en voor elk wat wils!”