De Dikke Tien brengt Feerwerd in beweging

0
635

FEERWERD – Karel Jonker geeft al jaren bootcamp- en hardlooptrainingen. Hierbij maakt hij vooral gebruik van objecten en obstakels die hij onderweg tegenkomt. Tijdens één van deze trainingen werd het idee geopperd een outdoor fitness park in Feerwerd op te zetten. Karel bedacht zich geen moment, regelde samen met enthousiaste inwoners een groep vrijwilligers en subsidies en het park, De Dikke Tien, werd een feit. Nu willen deze vrijwilligers een eigen hardloopwedstrijd organiseren, beginnend en eindigend in hetzelfde park en met dezelfde naam, De Dikke Tien Runn.

Karel Jonker legt uit; “Ik geef bootcamp- en hardlooplessen in Feerwerd en de directe omgeving. We maken hierbij gebruik van alles wat we onderweg tegenkomen. Bankjes, stoepjes, noem het maar. Tijdens het sporten ontstond het idee vanuit de sporters om iets met outdoor fitness te gaan doen. Een park in het dorp neer te zetten, zoals ze dat in Groningen al op sommige plekken hebben, zodat mensen ook zonder mijn hulp kunnen sporten. Maar dan in Feerwerd. De dorpen Ezinge, Garnwerd, Aduarderzijl en Feerwerd hebben van oudsher een sterke binding, nog vanuit de voormalige gemeente Ezinge. Daar wilden we wat mee doen. Die dorpen zelf zijn niet zo heel groot, maar als je de inwoners van de vier dorpen bij elkaar optelt, dan heb je toch een aardige groep met mensen bij elkaar. Die mensen wilden we in beweging zien te krijgen. En dan het liefst in de eigen omgeving, zodat ze niet helemaal naar Groningen hoeven voor een potje fitness.” Zo gezegd, zo gedaan. Karel bracht samen met zijn fanatieke sporters en een grote groep enthousiaste dorpsbewoners uit de vier dorpen een groep vrijwilligers bij elkaar die ze opleidden tot outdoor fitness assistenten. “De kosten voor het park waren 60.000 euro. Daar hebben we subsidie voor aangevraagd en gelukkig gekregen. Mijn eigen bedrijf heeft ook nog bij gedragen en zo konden we het park, de Dikke Tien, openen. We hebben het zo genoemd omdat het park tien toestellen heeft en je er ook nog een dikke tien kilo kwijt kunt raken” lacht Karel.

“Het doel van het park is niet alleen mensen in beweging te krijgen, maar ook verbinding tussen de vier dorpen te realiseren. De assistenten komen uit de vier dorpen en proberen zo ook iedereen mee te krijgen. Chris Huizing, schaatsheld, die onder andere met Sven Kramer samen schaatst, woont in Garnwerd. We hebben hem gevraagd het park te openen. Dat was een mooie dag waar veel mensen op af kwamen. We hebben nu een prachtig speelveld kunnen creëren, waar mensen gratis kunnen sporten. De vrijwilligers die we opgeleid hebben, kunnen hierbij helpen. Ze zijn zo opgeleid dat ze elke doelgroep kunnen ondersteunen. Zij hebben, zoals gezegd, als doel die mensen naar dat park te trekken. Het park is verbonden met een app, zodat je de oefeningen op kunt zoeken en mensen uit kunt nodigen met je mee te sporten. De begeleiding is dus niet noodzakelijk, maar wij willen het wel aanbieden. Elke vrijdagochtend traint er bij voorbeeld een groep vijftigplussers met een begeleider uit Aduarderzijl. En op maandagavond hebben we een hele serieuze trainer die bij de politie training geeft. Die geeft echt hardcore fitnesstraining. Dus er is voor iedereen wat wils. Voor mensen die liever niet in een sportschool willen trainen is het ideaal. Er wordt echt veel gebruik van gemaakt. Niet alleen om fit te worden, maar ook om elkaar te treffen. De naamsbekendheid van het park is in deze omgeving heel groot.”

En als je dan als dorpen al lekker in beweging bent, dan wil je meer. “Het leek ons een leuk idee om het park te integreren in een hardloopwedstrijd. Met het fitnesspark als begin- en eindpunt en met dezelfde naam; de Dikke Tien Runn. Dwars door het mooie Middag-Humsterland. Trainen voor de run kan bij mij, of in het fitness park. Voor Feerwerd is dit een uniek evenement. En het is leuk om mensen van buitenaf kennis te kunnen laten maken met onze omgeving. Maar natuurlijk ook met het nieuwe fitness park. We hopen minimaal 100 deelnemers te krijgen. Dat zou een mooi begin zijn. Ik denk dat dat makkelijk haalbaar moet zijn. Het is een hele mooie run. We hebben ook een goede samenwerking met de organisatie van Oranje Run in Oldehove. We hebben hun draaiboeken gekregen en verkeersregelaars. Zo zijn we verzekerd van een vlekkeloze start en hebben we niet veel vrijwilligers nodig. We willen natuurlijk vooral dat zoveel mogelijk mensen die Runn gaan lopen. Ze kunnen kiezen voor een loop van 10 kilometer of 5 kilometer. We hebben eveneens een Kids Run, met een Dikke Tien keer 100 meter. Uiteindelijk wil ik alle vier de dorpen vooral in beweging krijgen en met elkaar verbinden. Dan ben ik tevreden.” De Dikke Tien Runn wordt op zondag 12 mei gelopen. Meer informatie over het park en de hardloopwedstrijd is te vinden op www.dedikketien.nl.