Goede opkomst bij Provinciale Staten verkiezingen

0
378

‘ChristenUnie grote winnaar in Gemeente Westerkwartier’

STREEK – Vorige week mocht er weer gestemd worden voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Een belangrijke taak, waar in Het Westerkwartier veel inwoners gehoor aan gaven. Bij de stembureaus in Zuidhorn en Grootegast liep het dan ook flink door met stemmers.

Cultureel Centrum Zuidhorn
In Zuidhorn waren enkele stembureaus, onder andere in het gemeentehuis en het Cultureel Centrum. Achter de tafel zaten hier onder andere Jenny Schipper, Tineke Brouwer en Ate Harsta. “We waren hier om 7 uur vanochtend, om half 8 gingen de deuren open. Het is nu 11 uur en we hebben nog geen moment stil gezeten”, aldus Tineke. Jenny vult aan; “Het loopt echt goed door. Bijna iedereen stemt op zowel Provinciale Staten als Waterschappen. Vanavond om 21.00 uur gaan we stemmen tellen. Met de hand. Dus we zitten hier nog wel even.” lacht ze. Ate Harsta is eveneens goed gehumeurd wanneer hij plaatst neemt achter de tafel om de stemmen bij te houden. “Ik doe dit al acht jaar. Hartstikke gezellig en het is een dankbare taak.” Voor de tafel verschijnt oud-burgemeester Bertus Fennema, die natuurlijk ook zijn stem laat gelden.

Gemeentehuis Grootegast
In Grootegast staat er eveneens een prominent vóór de tafel, wethouder en locoburgemeester Greetje Dijkstra – Jacobi is net haar ronde begonnen langs de dorpen. “Wij gaan als wethouders langs alle dorpen om de mensen achter de tafels gevulde koeken te brengen. Om ze te bedanken voor hun inzet, maar ook omdat we graag dichtbij de mensen willen staan. Daarom vinden we het belangrijk overal even langs te gaan. Het is een flinke tour, ik ga vandaag onder andere naar Doezum, Kornhorn, Opende, Tolbert en Niehove, om te eindigen in Grijpskerk, waar ik zelf ga stemmen. Maar ik doe het graag!” Roel Elsinga bewaakt ondertussen de stembus en telt de stemmen. Zo weten ze ook in Grootegast aan het eind van de dag wat de opkomst is. Dat de opkomst goed was dit jaar, is ook te zien in het uiteindelijke percentage van stemmers. In de provincie Groningen heeft 57,8 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht, bij het waterschap Noorderzijlvest lag dit percentage op 49 procent. In 2015 was de opkomst voor de Provinciale Staten nog 52%.

Uitslag
Wanneer de uitslagen bekend worden gemaakt, is al snel duidelijk dat GroenLinks de grote winnaar is geworden in Groningen. Met 19,9% hebben zij 9% meer stemmen dan in 2015 gekregen en  kan bij  de partij de vlag uit. Forum voor Democratie heeft daarna de grootste klim gemaakt, als nieuwe partij hebben zij 7,9% van de stemmen gekregen. Ook in het Westerkwartier hebben GroenLinks en Forum voor Democratie veel stemmen gekregen, namelijk 10% van de stemmen. Toch hebben het CDA en de PvdA het in het Westerkwartier ook goed gedaan. Grote winnaar is hier de ChristenUnie, die maar liefst 16,3% van de stemmen heeft gekregen. Arina Havinga – Rook woont in Briltil en is raadslid voor de ChristenUnie. “Wij zijn heel blij verrast! In zowel de voormalige gemeente Zuidhorn als de voormalige gemeente Leek is de ChristenUnie de grootste geworden. Dat terwijl we bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Leek de kleinste waren. Ik denk dat dit mede komt doordat het CU het in de Tweede Kamer heel goed doet, bijvoorbeeld met het kinderpardon. Kiezers kijken daar toch naar.” En wat vindt Arina ervan dat Forum voor Democratie het zo goed heeft gedaan tijdens deze verkiezingen? “Ja, dat is heel knap! Maar ik hoop vooral dat ze hun verantwoording gaan nemen en dat ze bereid zijn om compromissen te nemen. Daar bestaan natuurlijk nog wel wat twijfels over. Het is vooral duidelijk dat een groep kiezers op zoek is naar een tegengeluid. Uit onderzoek blijkt dat dit veelal de onderlaag van de werkenden is. Die groep die hard werkt, maar toch het gevoel heeft daar minder aan over te houden. Zij voelen zich minder gehoord. Bij deze groep valt nog wel wat winst te halen bij de overige partijen. Wat ik wel opvallend vind, is dat in Loppersum Forum voor Democratie ook de grootste partij is geworden. Dit terwijl die partij de gaskraan niet dicht wil draaien. Ik ben vooral heel benieuwd wat deze uitslagen gaan betekenen voor de coalitie. De grootste partijen zijn zó verschillend. Dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn, maar een goede samenwerking is daarbij wel essentieel. Compromissen vanuit alle partijen zijn onvermijdelijk. Dat realiseren niet alle kiezers zich altijd. Maar als alle partijen bereid zijn water bij de wijn te doen, dan kan het nog wel een interessante coalitie worden. Ik hoop ook dat Henk Staghouwer het college in kan. Dat hoop ik niet alleen als mederaadslid van de ChristenUnie, maar het is toch ook leuk een ‘Westerkwartierder’ daar te hebben!” lacht Arina.

Volledige uitslag:

– SP: 5,1 % 
– Partij van de Arbeid: 10,3% 
– CDA: 13%
– D66: 4,5%
– VVD: 8,4%
– ChristenUnie: 16,3%
– PVV: 4,8%
– Groninger Belang: 9,3%
– GroenLinks: 10%
– Partij voor de Dieren: 2,4%
– Partij voor het Noorden: 2,9%
– Forum voor Democratie: 10,5%
– 50PLUS: 2,2%
– DENK: 0,1%