Koploper Zuidhorn verspeelt dure punten bij Be Quick 1897

0
297

Opende-De Lauwers onbeslist, monsterscore met dubbele cijfers voor Ezinge

In de zaterdag Hoofdklasse B keerde Buitenpost met een 3-1 nederlaag terug uit Apeldoorn. Bij rust leidde Buitenpost nog met 0-1, maar in de 2e helft gaf de ploeg van trainer Rene van der Weij de wedstrijd onnodig uit handen. Volgens van der Weij verzuimde zijn ploeg, die goed aan de wedstrijd begon, om in de 1e helft verder afstand te nemen. Uit zeker vijf honderd procent kansen werd slechts één keer gescoord. In de 2e helft deed de ploeg uit Apeldoorn wel wat Buitenpost verzuimde, namelijk scoren. De 1-3 nederlaag betekent dat Buitenpost de ploeg uit Apeldoorn weer zicht heeft gegeven op de veilige 12e plek in de hoofdklasse B. Buitenpost heeft echter alles nog in eigen hand om rechtstreekse handhaving in de Hoofdklasse veilig te stellen. De komende weken zullen uitwijzen of dat ook gaat lukken.

In en tegen Hardegarijp liep ’t Fean ’58 ook tegen een 1-3 nederlaag aan. Enkele weken geleden trok Hardegarijp in Surhuisterveen ook al aan het langste eind. Nadat ’t Fean ’58 al in de 1e minuut een prima kans om zeep hielp, scoorde Hardegarijp in amper 20 minuten drie keer. Na wat omzettingen herpakte de ploeg van trainer Mark Bosma zich wel in de 2e helft. Het kwaad was echter al geschied. ’t Fean ’58 kwam niet verder dan een goal van Rene Mellema en verloor dus opnieuw van Hardegarijp dat nu 5 duels op rij wist te winnen.

Grijpskerk, dat aan een goede serie bezig is, won in eigen huis met 3-0 van Waskemeer. Nadat de bezoekers een levensgrote kans op de 0-1 misten, was het topscorer Jorin de Boer, die met zijn 13e en 14e doelpunt van het seizoen de 2-0 ruststand op het bord zette. Uit de vele kansen in de 2e helft wist alleen Raymond Pietens nog een keer te scoren, zodat er sprake was van een zeer verdiende 3-0 overwinning, die volgens trainer Jan Faber wel veel hoger had kunnen uitvallen.

SV Aduard lijkt een abonnement te hebben op een 1-2 nederlaag. In Appingedam werd voor de 3e keer op rij met deze cijfers verloren. Al in het 1e kwartier werden er 2 goals weggegeven. Pas daarna kwam Aduard beter in de wedstrijd. Meerdere kansen werden niet benut, terwijl ook paal en lat een treffer voor de Aduarders in de weg stonden. Pas laat in de 2e helft werd met een goal van Arend Jan Linde de aansluiting gevonden. De volgens trainer Henk Alssema verdiende gelijkmaker viel niet meer. SV Aduard blijft door dit resultaat in de gevarenzone staan. A.s. zaterdag ontvangt de ploeg thuis het eveneens in nood verkerende Fc. Grootegast. De Grootegasters hadden vanwege een vooruit gespeelde wedstrijd zaterdag vrijaf.

Zuidhorn liep op de Esserberg in Groningen-Zuid tegen een dure nederlaag aan. Trainer Kees Bouma sprak van een niet onverdiende zege voor Be Quick 1897. In de 1e helft voetbalde Be Quick wat gemakkelijker. Toch kreeg zijn ploeg een goede kans om tegen de verhouding in op voorsprong te komen. Deze kans werd gemist. Be Quick scoorde voor rust wel en kwam daarmee op een 1-0 voorsprong. In de 2e helft leverde Zuidhorn meer strijd en ging het op zoek naar de 1-1. Veel draaide daarbij weer om topscorer Jaap Jacobs. Hij vocht mooie duels uit, maar wist het net niet te vinden. Toen Be Quick dat wel wist te doen was de wedstrijd gespeeld en keerde de groene brigade puntloos terug naar Zuidhorn.

In en tegen Opende begon De Lauwers scherper aan de wedstrijd dan de thuisclub. Dit leidde bijna tot de 0-1. Daarna bouwde Opende aan een duidelijk overwicht, maar wist dit pas in de 65e minuut in de stand tot uitdrukking te brengen door een doelpunt van Daan Vlastuin. Hierna ‘vergat’ Opende te voetballen en sloop er angst in de ploeg. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kregen de ‘Peenders’ hiervoor de rekening gepresenteerd toen Sander Wilpstra namens De Lauwers de eindstand op 1-1 bepaalde.

Niet goed spelen en toch drie punten bijschrijven, dat overkwam OKVC in Boerakker. OKVC speelde dus niet goed en keek bij rust tegen een 1-0 achterstand aan. Doordat Boerakker er na 70 minuten conditioneel doorheen zat, wist OKVC alsnog de winst veilig te stellen. Door in het restant van de wedstrijd vier keer te scoren keerde OKVC met een geflatteerde 1-4 overwinning naar Oldehove terug. Trainer Bert de Vries hekelde de instelling van zijn ploeg en constateerde een gebrek aan chemie bij zijn spelers. Dat moet volgens hem wel veranderen, wil OKVC niet in de problemen komen.

In Suawoude speelde GSVV volgens trainer Theo Alink tegen de hekkensluiter geen leuke wedstrijd. De thuisploeg probeerde al in de 1e helft met tijdrekken de wedstrijd ‘dood’ te maken. GSVV kam hierdoor niet in de wedstrijd. Gelukkig brak Wichard Alink in de 60e minuut de ban door de 0-1 te maken. Vervolgens liep GSVV mede door een eigen doelpunt van Suawoude uit tot een 0-4 overwinning.

In de uitwedstrijd tegen Noordpool UFC boekte Ezinge een overwinning met dubbele cijfers. Na een 0-6 voorsprong bij rust werd het uiteindelijk 0-10 voor de ploeg van trainer Leendert Nieborg. Hij zag zijn ploeg voor rust met heel veel druk naar voren goed spelen. Dit resulteerde na een half uur spelen al tot een 0-6 voorsprong. Na rust nam zijn ploeg gas terug en werd er nog ‘slechts’ vier keer gescoord. Sil Douwsma beleefde met een onvervalste hattrick een prima middag aan de kant van Ezinge.

Zeester rekende eenvoudig af met DIO Groningen. In Groningen werd een 0-4 overwinning behaald, waarbij de doelpunten over beide speelhelften werden verdeeld. In de 1e helft was Vince van der Veen twee keer trefzeker. Na rust scoorden Jeffrey Brink en Jan Wouter Zwart. De ploeg uit Zoutkamp houdt door deze uitslag de 2e plaats in de 5e klasse C stevig in handen.

Op bezoek bij FC Harlingen boekte Surhuisterveen een verdiende overwinning. Volgens trainer Jacob Russchen begon zijn ploeg heel slecht aan de wedstrijd en dat leverde na tien minuten spelen een 1- achterstand op. Daarna werd er veel beter gespeeld en na een half uur spelen stond Surhuisterveen dankzij doelpunten Joeri Feenstra en Leon van Dijk op een 2-1 voorsprong. Dit werd ook de ruststand. De 2e helft werd er niet meer gescoord. Het werd meer en meer ‘vechtvoetbal’, waarbij FC Harlingen slechts één keer gevaarlijk werd. Surhuisterveen trok de wedstrijd verdiend over de streep. Het verschil met koploper Oosterlittens, dat op Terschelling met 3-1 verloor, bedraagt nog slechts 2 punten. ‘We moeten eerst alleen naar ons zelf kijken’ oordeelde trainer Jacob Russchen en ‘dan zien we daarna wel wat anderen hebben gedaan’. Het kan voor Surhuisterveen nog een mooi seizoen worden.