Ongenode Gast: feest op de Jan Kuipersschool in Grootegast

0
988

Tijd: 13.00 uur
Datum: 22 maart
Plaats: Grootegast

GROOTEGAST – Enige weken geleden ging de Daily Mile van start in Kornhorn, Sebaldeburen en Grootegast. De kinderen van de Jan Kuipersschool wandelen en rennen dus al een paar weken de benen uit hun lijf. Tijd om te kijken hoe ze dát er vanaf brengen. Toevallig heeft de school tevens een nieuw logo én nieuwe sportshirts die ze vandaag presenteren, dus dat zal een mooi feestje worden. Op naar de Jan Kuipersschool. Wethouder Elly Pastoor heet de ongenode gast al welkom in de hal van de school. Zij heeft de eer om het nieuwe logo te mogen presenteren. De directrice van de school Esther Dijkstra vindt het wel wat spannend. “We hebben lang naar dit logo toe gewerkt met z’n allen, dit doen we natuurlijk niet dagelijks. Zal ik je straks nog even bijpraten over het ontstaan ervan?” Tijd om naar buiten te gaan, onder de ballonnenhaag door. Buiten schijnt het zonnetje en op het schoolplein staan de ouders, broertjes en zusjes én Noppie, de mascotte van de LEGiO-run. Elly Pastoor, Esther Dijkstra en Tine Zweers, lerares van groep 2, verzamelen zich voor de haag. “Wat goed dat jullie er zijn!” gaat Esther van start. “En wat fijn dat de zon schijnt! Een mooiere dag kan ik mij niet wensen om het nieuwe logo van de Jan Kuipersschool te presenteren. We hebben lang naar dit moment uit gekeken. Wethouder Elly Pastoor gaat samen met enkele leerlingen het logo onthullen. Deze zit nu nog verstopt onder het oude logo. Daarnaast wil ik jullie graag nog even voorstellen aan Daniëlle Bekkering, die ons vanuit Healthy Ageing Network Northern Netherlands ondersteunt met de Daily Mile, waar we al een tijdje mee bezig zijn.” Esther geeft het woord aan Elly, die samen met de kinderen af gaat tellen vanaf tien. Op nul trekken ze het oude logo van het nieuwe bord af, onder luid applaus van de ouders en aanwezige leerkrachten. Elly; “Jullie morgen enorm trots zijn op deze school en wat jullie hier neerzetten met z’n allen. Het meedoen aan de Daily Mile, sporten met Astrid Witte, deelnemen aan de LEGiO-run. Wat doet deze school niét?! Als wethouder van sport én onderwijs word ik hier heel blij van. Gefeliciteerd met jullie nieuwe logo!” Daniëlle krijgt de microfoon van Elly en vertelt lachend dat Elly eigenlijk haar woorden een beetje gestolen heeft. “Toch wil ik daar nog wel iets aan toevoegen; vanuit HANN zijn wij heel blij dat de school zo betrokken is bij veel sportactiviteiten, want conditie en concentratie gaan hand in hand. Maar volgens mij staan de kinderen binnen te trappelen van ongeduld, dus ik geef snel het woord aan Tine.” “De kinderen staan inderdaad te trappelen”, vult Tine aan. “Want een nieuw logo vraagt natuurlijk ook om nieuwe schoolshirts! En die gaan de kinderen nu laten zien, terwijl ze hun dagelijkse rondje voor de Daily Mile rennen. Is iedereen er klaar voor?” Dat lijkt een retorische vraag, want de ongenode gast hoort het gejuich al enige tijd vanuit de hal van de school komen. Weer wordt er afgeteld en bij nul schiet het confetti uit de kanonnen en rennen de kinderen in felgele shirts het schoolplein op. Wat gaan ze snel! Na het spektakel komt Esther, zoals beloofd, nog even bijkletsen. “Ik ben zo blij met het nieuwe logo. Toen ik 1 april 2018 begon op deze school viel het oude logo mij meteen op. Het was saai, in zwart en wit. De school zelf is kleurrijk en sprankelend. Dat moest het logo ook worden vond ik. Met onze missie en visie en de kernwaarden van deze school heb ik aangeklopt bij Heidi, die vormgeefster is. Zij heeft meerdere ontwerpen gemaakt en uiteindelijk hebben twee leerlingen uit de leerlingenraad, twee leerkrachten en ik gekozen voor dit logo. De ‘J’ die te zien is staat niet alleen voor Jan Kuipers, maar ook voor ‘Jij’, in verbinding met ‘wij’. De steeds groter wordende puntjes op de ‘J’ laten de groei zien van kinderen op deze school. De kleuren laten vooral het plezier van de kinderen zien, maar ook de diversiteit. Voor de shirts hebben we bewust eveneens voor kleur gekozen. Felgeel en feloranje. Die laatste is vooral voor het voetbal, de gele voor schoolreisjes en uitstapjes. Ik vind het belangrijk dat de kinderen niet alleen plezier hebben hier, maar ook sportief uitgedaagd worden. Bewegen is echt heel belangrijk. Als school proberen wij daarin het goede voorbeeld te geven. Meester Chris Ruigendijk en juf Tine Zweers zijn bijvoorbeeld allebei fervent marathonloper. En als team sporten wij geregeld samen. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Daarom rennen we als team én met de kinderen mee met de LEGiO-run. Uiteraard wel in onze nieuwe shirts.” lacht Esther. De kinderen zitten inmiddels weer in de klas en ook Noppie is afgedropen. De ongenode gast zet haar zonnebril op en gaat naar huis. Vandaag is een mooie dag.