Spectaculaire verkeersles CBS De Rietstek

0
203

KOMMERZIJL – Afgelopen maandag heeft de Stichting Bevordering Verkeerseducatie een demonstratie stopafstanden verzorgt op de CBS De Rietstek in Kommerzijl.  De leerlingen uit groep 5/6 hebben hierbij een voorlichting gekregen. Doel van deze demonstratie is om kinderen zich meer bewust te maken van de snelheid en stopafstand van een naderend voertuig. Kinderen komen vaak in situaties waarbij ze dit in moeten schatten, bijvoorbeeld wanneer ze op of langs een weg spelen of al dan niet onverwacht willen oversteken.  Hoe lager de snelheid, des te korter is de afstand die nodig is om te stoppen. Daarom zijn er in veel woonwijken al 30 kilometer zones ingericht. Maar wat is het verschil in stopafstand van een auto bij een noodstop bij respectievelijk 30, 40, 50 en 60 km per uur? Een ervaren instructeur heeft de kinderen het verschil laten zien tussen een stopafstand van een auto die 30 km per uur rijdt en een auto die 50 km per uur rijdt, door drie kinderen mee te laten rijden. De kinderen hebben hierbij zelf vooraf de stopafstand moeten inschatten. En dat was nog niet zo makkelijk! Dankzij de demonstratie hebben de kinderen geleerd dat de stopafstand bestaat uit reactietijd en remweg. Ze hebben gezien na hoeveel meter een auto stilstaat bij een noodstop en daarmee geleerd hoe belangrijk het is pas over te steken als je zeker weet dat het kan.