Grijpskerk stelt teleur

0
1509

Anjum maakt einde aan ongeslagen reeks van Grijpskerk

GRIJPSKERK – Na de thuisoverwinning op Waskemeer van een week eerder werd van Grijpskerk min of meer verwacht dat ook de thuiswedstrijd tegen het lager geklasseerde Anjum wel in winst omgezet zou worden. Op basis van de goede resultaten van de laatste weken was dit ook wel een reële verwachting. Prima weersomstandigheden en een behoorlijke publieke belangstelling leken daarbij de juiste ingrediënten om er een mooie wedstrijd van te maken en de punten in Grijpskerk te houden. De verwachtingen kwamen echter niet uit.

Grijpskerk begon redelijk aan de wedstrijd en had vanaf het eerste fluitsignaal het meeste balbezit. De eerste wapenfeiten kwamen ook van de kant van Grijpskerk. Zo probeerde vleugelaanvaller Brian Tefi het na enkele minuten spelen met een afstandsschot de score te openen, maar de bal ging ruim over het doel van Anjum. Grijpskerk probeerde vooral over de flanken door te komen en dit lukte aanvankelijk ook wel regelmatig. De voorzetten kwamen echter niet goed aan of werden door de verdediging van Anjum onschadelijk gemaakt. In de 8e minuut was Jarno Eeuwema dichtbij de 1-0. De zoals altijd actieve middenvelder kreeg na een afgeslagen aanval de bal voor de voeten, maar zijn schot eindigde tegen de lat. Een minuut later kwam Raymond Pietens op rechts door, maar zijn voorzet werd er ten koste van een corner ‘uitgehaald’. Na tien minuten spelen liet Anjum zich voor het eerst in aanvallend opzicht gelden. Stephan Overkempe brak gevaarlijk door, maar kreeg de bal net niet goed mee om kansrijk te worden. De met rugnummer 9 spelende aanvaller van Anjum zorgde de verdere wedstrijd met zijn snelheid en acties regelmatig voor de nodige dreiging. Verder werd in het eerste kwartier nog een gevaarlijke aanval van Anjum wegens buitenspel afgevlagd en ging een schot net naast het Grijpskerker doel. Grijpskerk stelde hier enkele gevaarlijke aanvallen tegenover. Zo kreeg Jarno Eeuwema een pass van Jorin de Boer net niet mee en miste een schot van Brian Tefin vanaf links de juiste richting. Tefin werd kort daarop vanuit een doeltrap nog een keer door doelman Postma gelanceerd, maar zijn boogbal vanaf de rand van het strafschopgebied verdween over het doel van Anjum. Grijpskerk probeerde de druk verder op te voeren, maar de echte overtuiging en precisie ontbrak in het spel van de thuisclub.

Na ruim 22 minuten spelen gebeurde waar trainer Jan Faber van Grijpskerk zo beducht voor was. Volgens hem moet je namelijk tegen een ploeg als Anjum niet op achterstand komen. Het overkwam zijn ploeg wel. De bal werd achterin tot twee keer toe niet goed weggewerkt en kwam voor de voeten van de mee opgekomen verdediger van Anjum Gerwin Dijkstra. Hij liet doelman Postma van Grijpskerk met een fraai schot in de lange hoek kansloos. Anjum kon vervolgens haar favoriete spel spelen, namelijk zelf inzakken, de tegenstander laten komen en in de omschakeling gebruik maken van de ruimte die de tegenstander weggeeft. Grijpskerk kreeg meerdere vrij trappen op de helft van de tegenstander en ook een serie hoekschoppen. Deze standaardsituaties leverden nauwelijks gevaar op. Jarno Eeuwema was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar hij kon bij de 2e paal een kopbal onvoldoende kracht en richting meegeven. Optisch bleef Grijpskerk wat sterker dan Anjum, maar qua doelkansen was de 0-2 een aantal keren dichterbij dan de 1-1. Zo schoot een speler van Anjum vlak voor het Grijpskerker doel de bal tegen een medespeler aan, waarna de bal maar net naast ging. De rust brak aan met een 0-1 voorsprong voor Anjum.

Na rust liet de wedstrijd grotendeels hetzelfde spelbeeld zien. Grijpskerk zorgde wel voor dreiging maar het creëren van uitgespeelde kansen bleek deze middag een te grote opgave. Anjum bleef vanuit een hechte organisatie spelen en combineerde dat met de nodige strijd en inzet. De gasten profiteerden zoals gezegd een aantal keren van de ruimte welke door Grijpskerk noodgedwongen werd weggegeven en waren daarbij een aantal keren dicht bij de 0-2. Gaandeweg de 2e helft ging ook   de tijd een rol spelen. Bij Grijpskerk werd Teie van der Hoek rond de 70e minuut vervangen door Joost Schoenmaker. Van der Hoek is nog niet zo lang terug na een langdurige blessure en daardoor is het spelen van een hele wedstrijd voor hem nog een lastige opgave. In de jacht op de gelijkmaker sloop er ook irritatie in de ploeg van Grijpskerk en dat leidde tot gele kaarten voor Wiebe Loonstra, Jarno Eeuwema en Jorn van der Wilt. Bij de overtreding van Van der Wilt schreeuwde heel Anjum om een rode kaart, maar scheidsrechter Kooistra uit Lemmer volstond met geel. Ook de doelman van Anjum kreeg een kaart met deze kleur wegens tijdrekken. Vijf minuten voor het eindsignaal ging Jorn van der Wilt alsnog met rood vroegtijdig van het veld. Het was opnieuw aanvaller Overkempe van Anjum die gevaarlijk doorbrak en door Van der Wilt werd gestuit. Scheidsrechter Kooistra beoordeelde de situatie als het ontnemen van een scoringskans en gaf direct rood aan de centrumverdediger van Grijpskerk. Hiermee verdween ook het laatste restje geloof op een positief resultaat bij Grijpskerk en was de nederlaag een feit. Anjum was nog een keer dichtbij de 0-2, maar aan het gemis van die kans werd door de 0-1 overwinning uiteraard niet zwaar getild.

Trainer Jan Faber van Grijpskerk deelde na afloop een compliment uit aan Anjum. Volgens hem werd het sprookje waar Grijpskerk mee bezig was wreed verstoord door de grote boze wolf uit Anjum. Zoals al gememoreerd was hij van mening dat je tegen Anjum niet op achterstand moet komen. Dat gebeurde dus wel en dan wordt het erg lastig. Deze middag dus ook te lastig voor zijn ploeg. Faber wilde nog niets weten van een eventuele periodetitel. Eerst maar eens handhaven oordeelde hij en daarvoor is nog een aantal punten nodig. Zijn collega Theo de Vries van Anjum sprak van een botsing van twee speelstijlen. Hij noemde Grijpskerk de beter voetballende ploeg en hoopte met een hechte organisatie een achterstand te voorkomen. Dat lukte en nadat zijn ploeg de openingstreffer wist te maken pakte de gekozen tactiek goed uit. 

Man van de wedstrijd: doelman Dirk Jan Postma.

Opstelling Grijpskerk :

Postma, Reker, van de Kamp, van der Wilt, Loonstra, Broeils, Eeuwema, Pietens, van der Hoek (Schoenmaker), de Boer, Tefi. 2