Innovatief scholenproject Next Education van start

  0
  459

  “Het onderwijs is toe aan verandering, de samenleving verandert rap”

  STREEK – Op vrijdag 29 maart gaven de gemeente Westerkwartier en stichting Quadraten in CBS de Windroos in Zuidhorn het startsein voor het project Next Education. In dit pilotproject werken zij samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het Fablab Groningen om innovatie een plek te geven in het basisonderwijs.

  De scholen die meedoen aan de pilot zijn naast De Windroos, CBS de Borgstee in Grijpskerk; CBS De Regenboog in Tolbert; CBS De Hoeksteen in Roden; CBS De Delta in Zevenhuizen; CBS De Wegwijzer in De Wilp; CDS De Klister in Opende. Dick Oudman, subsidieadviseur van de gemeente Westerkwartier vertelt; “Eigenlijk zouden er vijf scholen meedoen, maar deze waren zo enthousiast dat nog twee scholen zich gemeld hebben. De pilot draait om Klimaatverandering, kinderen leren wat de kansen zijn van technologie en hoe ze dit toe kunnen passen op maatschappelijke opgaven. Maar altijd met het klimaat in hun achterhoofd. Leerkrachten maken op hun beurt kennis met andere manieren van lesgeven die meer aansluiten bij de huidige generatie en bij de opgaven waar we als samenleving voor staan.  Hiervoor hebben we afgelopen woensdag nog een bijeenkomst met de leraren gehad. Centrale vraag voor de leraren is: ‘Hoe kun je lesgeven op een manier die past bij de mogelijkheden en de eisen van deze tijd?’ Het vergt toch een andere manier van lesgeven. We stimuleren de kinderen bijvoorbeeld meer zelf op onderzoek uit te gaan, door gebruik te maken van de onderzoek cirkel. Hierbij denken ze na over de vragen wat ze willen leren en hoe ze dit gaan doen. Dus niet alleen de leerkracht die ze vertelt hoe iets werkt en waarom, maar ze gaan zelf op onderzoek uit. Daar leer je het meest van.” De hogere klassen van de deelnemende scholen krijgen allemaal een weerstation. “De lagere groepen gaan er eentje maken van melkpakken, maar de hogere groepen krijgen een station die ook verbonden is aan de landelijke omgeving. Daardoor kunnen ze eveneens zien hoe het weer in Amsterdam is, of op Schiermonnikoog. Uiteindelijk gaat per school één klas hetgeen dat ze geleerd hebben in juni pitchen tijdens een college van de Kinderuniversiteit, een college aan de Rijksuniversiteit in Groningen, onder leiding van weerman Peter Kuipers Munneke. Hij geeft de kinderen dan een masterclass over klimaatverandering en de deelnemende schoolklassen presenteren hun resultaten. De klas die de beste pitch heeft mag naar het Klimahaus in Bremerhaven. Daar zijn verschillende klimaten van over de hele wereld nagebootst. De kinderen kunnen bijvoorbeeld in de kou van de Noordpool staan, maar ook in de hitte van de tropen. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het moet heel spectaculair zijn.”

  Terug naar de Windroos in Zuidhorn, waar afgelopen vrijdag de kick-off van het project is, onder leiding van wethouder Onderwijs Elly Pastoor , wethouder Duurzaamheid Hielke Westra en directeur van Quadraten Gerrit Rotman. Rotman vertelt; “Grote maatschappelijke opgaven vragen om kinderen die deze op nieuwe manieren aangaan. Technologie kan daarbij helpen maar onze kinderen worden bij deze vraagstukken te weinig betrokken om daarover na te denken en daarmee te werken. In onze Koers hebben wij daar voor onze scholen nadrukkelijk ruimte voor gemaakt. Dit project draagt daartoe bij. Daarbij is het belangrijk dat we goed voor het klimaat zorgen en dat besef is vooral bij kinderen heel belangrijk.”  Fleur, Imke, Daniel, Julian, Floris en Pieter uit groep 7 mochten de presentatie van het project openen, om te laten zien waar ze zich de komende tijd mee bezig gaan houden én wat ze al weten over duurzame energie.  Dit deden ze aan de hand van allerlei verschillende projectjes; het opwekken van elektriciteit en daarmee een TL-buis laten branden, door middel van waterstof een molentje laten draaien, met rook bekertjes omver blazen, of door middel van hard geluid lampen uit laten gaan. Allemaal met doel te laten zien op welke manieren klimaatneutraal energie opgewerkt kan worden.

  Wethouder Duurzaamheid Hielke Westra is onder de indruk van wat de kinderen laten zien. “Sommige dingen die jullie mij hebben laten zien wist ik nog niet eens! Ik ben heel enthousiast over dit project en dat jullie een bijdrage gaan leveren aan een schone wereld. Maar bovenal wil ik jullie heel veel plezier wensen de komende tijd. Dat begint al in de bus van Theo Jurriens, de ‘Jouw-Energie-Van-Morgen-bus’, waar jullie mogen experimenteren met technieken om klimaatverandering meetbaar te maken.” De bus staat op dat moment nog niet op het schoolplein. Om dit voor elkaar te krijgen maken de kinderen een lange slinger van bus naar school en geven hun energie door, door ballen aan elkaar over te geven. Wanneer de ballen uiteindelijk de bus hebben bereikt, wordt de energie via de wethouders en directeur doorgegeven aan de bus die spontaan begint te rijden. En daarmee is de pilot officieel van start gegaan.  Wethouder Pastoor; “We doen dit omdat we geloven dat het onderwijs aan verandering toe is. De samenleving verandert in rap tempo en we zien dat het onderwijs daar nog niet in voldoende mate op aansluit. Als de pilot succesvol is, willen we dit project uitbreiden naar andere scholen en ook de samenwerking gaan zoeken met het voortgezet en hoger onderwijs”. Het project wordt afgesloten met een evaluatie, zodat in het nieuwe schooljaar er mogelijk een vervolg op grotere schaal aan kan worden gegeven.