Schrijver Igor Wijnker op zoek naar ‘de gewone mens’

0
1246

“Iedereen heeft een goed verhaal, niet altijd een dik boek, maar een klein boekje is soms ook heel interessant”

ADUARD “Waarom maak je eigenlijk geen boek over mij?” Een gekscherende vraag van William Wijnker aan zijn neef Igor Wijnker, journalist en auteur, tijdens de presentatie van zijn laatste boek. Een vraag die Igor in eerste instantie naast zich neerlegde, maar waarvan hij met de tijd toch dacht; ‘Waarom eigenlijk niet?´. “In ieder mens zit een verhaal. In William zijn geval gaat dat over de staalbedrijven die hij leidde en avontuurlijke projecten in het buitenland. Maar iedereen heeft wel iets te vertellen.”

Igor woont middenin Aduard, in een voormalig bankgebouw, maar komt uit de kop van Noord-Holland. De liefde bracht hem naar Groningen, het huis naar Aduard. Toen hij eenmaal gesetteld was wilde hij een boek schrijven over de Groningse muziekcultuur. Dat werd ‘Rock City’. “Mijn neef William had mij hier min of meer een beetje bij gesponsord, dus hij was aanwezig tijdens de boekpresentatie. Hier vroeg hij mij of ik een boek over hem wilde schrijven. Ik legde dat idee eerst naast mij neer, maar werd er eigenlijk steeds enthousiaster over. William geeft wel eens lezingen bij een rotary club en dan hangt iedereen aan zijn lippen. Hij maakt echt bijzondere dingen mee, dan zit hij in Nigeria ineens middenin een hinderlaag. Hij heeft hele mooie verhalen, waar hij fascinerend over vertelt.” aldus Igor. “Ik doe met hem in totaal zes marathoninterviews en ben daarnaast enkele ooms van hem aan het interviewen. William wilde meer weten over zijn verleden en zijn leven vastleggen. Hij wordt bijna zestig en wilde toch graag wat achter laten. Het is dus echt graven in zijn verleden én heden. Maar hij praat heel makkelijk en vermakelijk. Bijna een soort cabaretvoorstellingen zijn het, de gesprekken die ik met hem heb. Ik neem zijn verhalen ook op met een goede microfoon, zodat ik een audio document bij het boek kan doen.”

Igor is altijd al gefascineerd geweest door het leven van anderen. Om die reden schreef hij een biografie over Ton Boot, basketbalcoach van onder andere Donar. “Maar hij zat eigenlijk niet echt op mij te wachten. Hij gedoogde me. Maar hij heeft mij ook wel regelmatig weggestuurd. Dat is lastig schrijven. Dan werk ik liever samen met iemand die wél op me zit te wachten. En ik ben wel meer geïnteresseerd in de verhalen van de ‘gewone mens’. De mensen die geen mediatraining hebben gehad en spontaan en onbevangen vertellen over hun leven. Als je maar lang genoeg met iemand praat, dan heeft iedereen een verhaal, iets bijzonders. Mensen lopen daar niet altijd mee te koop, maar als je ze eenmaal op de praatstoel krijgt, dan komt er altijd wel wat. Ik heb bijvoorbeeld wel eens met een collega van mij een project gedaan over middenstanders in de buitengebieden die dreigen te verdwijnen. Ik sprak toen een heel lief stel in Friesland die een fietsenwinkel hadden. En ze hadden er eigenlijk nooit echt bij stil gestaan dat het heel knap en bijzonder was wat ze deden. Ze vonden het zelf heel normaal. Maar hoe meer ze erover vertelden, hoe meer ik zag dat ze het zelf toch ook wel bijzonder begonnen te vinden. Ik ben niet specifiek op zoek naar het wroeten in het verleden van mensen, maar wel in het vertellen van een verhaal. Dat kan zijn van iemand die benieuwd is naar het verhaal van zijn of haar ouders, of iemand die een bedrijf heeft opgebouwd en hier meer over wil vertellen. Ik ben benieuwd naar die verhalen en op zoek naar deze mensen. Niet omdat ik de volgende bestseller of een dikke pil wil schrijven, maar omdat ik oprecht geïnteresseerd ben in wat mensen drijft en een klein boekje ook heel interessant kan zijn.” Van de boeken over William worden in eerste instantie 50 exemplaren gedrukt, die hij tijdens zijn zestigste verjaardag wil presenteren. “Maar het zou me niets verbazen als meer mensen toch heel geïnteresseerd raken in dit boek en vooral in de audiodocumenten!” lacht Igor. Meer informatie over Igors project staat op www.iederverdienteenboek.nl.