Tineke Kingma (bene)fietst zich naar de top

0
380

ZUIDHORNTineke Kingma is in Zuidhorn en omgeving al lang geen onbekende meer. Met haar tomeloze energie en positiviteit zet ze zich in voor een ieder die wel wat steun kan gebruiken. Zo zette ze in 2013 de website Samensterkerverder.nl op voor mensen die, net als Tineke, door het noodlot getroffen zijn en een manier zoeken om verder te gaan. Maar dan wel altijd met die positieve insteek. “Je moet je focussen op wat je nog wél kunt, niet wat niet meer mogelijk is.”

Het verhaal van Tineke is bij velen bekend, mede door het boek dat zij schreef; ‘Alles uit de kast; gevallen, maar niet gebroken’, maar daarmee niet minder heftig. In 2006 valt zij van haar paard, belandt in een coma en loopt een hersenbeschadiging op. Een zware periode van revalidatie volgt, waarna in 2009 bij haar ook nog eens de ziekte MS wordt vastgesteld. “Ik ben altijd positief gebleven”, vertelt ze in haar prachtige bungalow in Zuidhorn, waar ze later nog als volleerd gastvrouw een rondleiding geeft. “De mensen om me heen hebben mij na mijn ongeluk zo goed opgevangen. Als ik dan negatief was gaan doen, dan zouden ze misschien wel niet meer langs willen komen. Bovendien is er nog genoeg wat ik wel kan. Zij het met een kleine aanpassing hier en daar. En ik heb geen reden ongelukkig te zijn, ik heb een mooi huis, een vriend, lieve mensen om me heen en een hond. Wat wil je nog meer?”

Wanneer Tineke over de markt in Zuidhorn loopt, hoort ze Guus de Wit toevallig iets vertellen over Klimmen tegen MS, een jaarlijkse tour met lopers en fietsers die de Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Ze besluit hem aan te spreken, omdat ze hier meer over wil weten en Guus en Tineke raken met elkaar in gesprek. “Ik vertelde dat MS mij ook getroffen heeft en dat ik mij graag in wil zetten voor dit doel. Fietsen op een gewone fiets kan ik niet meer, maar ik heb wel een mooie ligfiets, waarmee ik mij prima kan verplaatsen. Die had ik bij me toen ik met Guus in gesprek raakte en hij vond het een mooi ding. Ik fiets wekelijks twee keer naar Groningen, om naar Factor 5 te gaan, voor dagbesteding, waar ik bijvoorbeeld schilderijen maak, die hier in de kamer hangen. Maar ik fiets ook regelmatig door het Westerkwartier, vanochtend nog 40 kilometer. De Mont Ventoux is natuurlijk wel andere koek, maar Guus garandeerde mij dat ze mij desnoods wel naar de top zouden duwen.” lacht Tineke. Samen met Guus en Luc Veenstra, ook betrokken bij Klimmen Tegen MS, ging Tineke langs Omroep Westerkwartier, waar ze steeds enthousiaster werd over het project. Ze besloot niet alleen de berg op te gaan fietsen, maar wilde ook op andere manieren geld inzamelen.

“Daarom organiseren we op 28 april in Hotel Aduard een ‘Benefietsevent’, om geld in te zamelen. Om 13.00 uur kan iedereen die dat wil een fietstocht ondernemen. Luc heeft een paar mooie routes via GPS uitgestippeld. Lange en korte routes. De kortste route is nu nog 30 kilometer, maar ik heb Luc al gevraagd een kortere te maken, haha. We willen natuurlijk dat het zo laagdrempelig mogelijk is, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. Deelname is 5 euro, inclusief koffie en koek. Om 18.30 uur begint dan het BenefietDiner. Daar kunnen ook mensen aan meedoen die niet mee hebben gefietst, hoor. We serveren een driegangenbuffet van streekproducten, inclusief drankjes voor maar 25 euro. De opbrengst van de eerste veertig diners gaat volledig naar Klimmen tegen MS, van de diners die daarna verkocht worden gaat 10 euro naar het goede doel. Om 19.30 uur gaan we van start met de BenefietVeiling, waarvan de opbrengst ook volledig naar Klimmen tegen MS gaat. We veilen onder andere gezichts- en haarbehandelingen, maar ook schilderijen die nu in Hotel Aduard hangen. Adrian Mey komt zingen, dus dat wordt een mooi feestje.” Een ieder die mee wil doen aan de fietstocht, mee wil eten of wil bieden op de veiling kan zich melden bij Hotel Aduard, of bij Tineke zelf. “Binnenkort ga ik nog bij de Albert Heijn in Zuidhorn staan, om deelnemers te werven. Wanneer weet ik nog niet, wil je dat nu meteen weten?” lacht ze wederom haar kenmerkende lach. Tineke steunen of aanmelden voor deelname kan via tinekekingma@hotmail.com. 1 \lsdlocked