Feestelijke opening tentoonstelling in museum Aduard

0
174

ADUARD – Op 6 april vond in aanwezigheid van vele genodigden de opening plaats van de tentoonstelling ‘Van klei naar klooster’, over de bouwkunst van de Cisterciënzer orde, de stichter van het klooster Aduard. Na de première van de expositiefilm begon de openingslezing ‘Van monniken en baksteen’, gehouden door dr. Kees van der Ploeg, die als architectuurhistoricus verbonden is aan de universiteiten van Groningen en Nijmegen. Wethouder Hielke Westra verrichtte de officiële opening met een toespraak over cultuur in de nieuwe gemeente. Met een gezellig samenzijn in de Abdijkerk werd de inmiddels traditionele opening afgesloten. Ooit stond in Aduard het grootste Cisterciënzer klooster van Noord-Europa. Het museum informeert de bezoekers over de geschiedenis van het klooster en de grote invloed van de Aduarder abdij op haar omgeving. In het museum worden materialen, voorwerpen, oude afbeeldingen en een recent gebouwd Cisterciënzer klooster getoond. In de prachtige Abdijkerk is de toepassing van de typisch Groninger romano-gotische stijl te bewonderen. In het Groningerland zijn in de 13de eeuw ruim honderd kerken gebouwd in deze ‘laat-romaanse’ stijl. Een aantal van de mooiste voorbeelden is opgenomen in een boekje met fiets-, auto- en wandelroutes ‘Juweeltjes in het groen’, dat is samengesteld in samenwerking met de 50-jarige Stichting Oude Groninger Kerken. De bezoekers van het museum worden onthaald op de speciaal voor deze expositie geproduceerde film. Tevens kan men aan de hand van een 3D-applicatie langs de contouren van het voormalige klooster wandelen en beelden van het Aduard uit de Middeleeuwen bekijken.