Odysseus ontmoet het Westerkwartier in ‘Noar Huus’

0
1197

“Het fuseren van de gemeentes is een feestelijke gebeurtenis, daar moesten we wat mee doen!”

NIEKERK – Regisseur, tekstschrijver, acteur en dramadocent. Tel daar een gezin met drie kinderen én een hond bij op en je kunt wel stellen dat Saskia Broertjes uit Niekerk weinig stil zit. Toen ze echter gevraagd werd het openlucht theaterstuk ‘Noar Huus’ te regisseren, twijfelde ze geen moment. “Dit is zo’n uniek project, daar wilde ik wat voor doen!”

Vanuit hun karakteristieke woning middenin Niekerk, waar Saskia 7 jaar geleden via Funda verliefd op werd, vertelt ze enthousiast over het project waar zij én haar man Emil samen bij betrokken zijn. Saskia als regisseur en Emil als zakelijk leider. “Mijn man en ik hebben de afspraak dat we niet samen aan iets werken. We zijn beiden ZZP’er en dat is met de kinderen heel handig. Maar bij dit project dachten we allebei dat het te leuk is om te laten liggen.” aldus Saskia. Het theaterstuk heet ‘Noar Huus’ en wordt in de buitenlucht gespeeld, op het terrein van Camping Boertel Maarsdijk. “Hemelsbreed hier 500 meter vandaan. ‘Noar Huus’ is een voorstelling waarmee we het fuseren van de gemeentes willen markeren. Dat vinden we zo’n feestelijke en memorabele gebeurtenis, daar wilden we bij stil staan. De cast komt uit allemaal verschillende dorpen binnen het Westerkwartier; Niekerk, Grijpskerk, Niebert, Tolbert, Enumatil, Zuidhorn. Zelfs een paar Stadjers. Onze hoofdpersoon moest natuurlijk wel een volbloed Westerkwartierder zijn. Toen meldde Kees-Jan zich voor de auditie. ‘Maar Kees-Jan, jij woont toch in de stad?’ ‘Ja, maar geboren en getogen Saaksummer.’ Toen kwam er ineens een feilloos accent uit. Ik dacht; ‘Die moeten we hebben!’ En we hadden nog twee geloofwaardige mensen uit het westen nodig. Die vonden we in de twee overige Stadjers.” Het verhaal is losjes gebaseerd op het verhaal van Odysseus. “Een verhaal over alleen het fuseren van de gemeenten vonden we een beetje saai. Daarom hebben we het verhaal langs de lijn van het aloude Odyssee verhaal gelegd. De held Odysseus heeft gevochten in de oorlog tegen Troje en na de winst moet hij weer huiswaarts. Onderweg beleeft hij allemaal magische avonturen en wanneer hij uiteindelijk thuiskomt, dan blijkt zijn vrouw al die tijd allemaal verleiders in zijn huis te hebben gehad, die haar het hoofd op hol probeerden te brengen. De film ‘Oh Brother Where Art Thou’ van de Coen Brothers is hierop gebaseerd; mannen die op de vlucht zijn naar huis en bij thuiskomst er achter komen dat thuis nog steeds thuis is, maar anders. Voor de Westerkwartierders geldt dit natuurlijk ook sinds de herindeling. We zijn op 1 januari allemaal verhuisd naar een nieuwe gemeente, maar toch wonen we allemaal nog in dezelfde woonplaats en dezelfde huizen. De Westerkwartierder uit het verhaal gaat terug naar het Westerkwartier, waar alles eveneens anders blijkt te zijn.” De cast heeft op 16 maart kennis gemaakt met elkaar, de muzikanten en koorleden. “Dat was enorm leuk. Het klikt onderling heel goed. Maar we zijn nog niet helemaal compleet. We zijn nog op zoek naar muzikanten en zangers. Waar zitten jullie?! Waarom waren jullie niet op de audities? Alle muzikanten die zich nu aangesproken voelen, mogen zich aanmelden, maar we zijn extra blij met mensen die piano, accordeon of banjo kunnen spelen. En zangers. We hebben een koor en een band die muziek maken in de stijl van ‘Oh Brother’. Dus een beetje westernachtig. De muziek is speciaal voor de voorstelling gecomponeerd. Onlangs zijn ook de eerste decorschetsen gemaakt, de definitieve decorstukken moeten daar binnenkort uit komen. We zoeken daarom tevens nog decorbouwers. En mensen die een handje willen helpen met de kostuums maken. Je kunt dus stellen dat het een flinke productie is! We vinden het ook gewoon tof om zoveel mogelijk mensen bij dit project te betrekken. Op die manier blijven die lijntjes intact en hopelijk komen daar weer hele nieuwe, interessante projecten uit!” De voorstelling ‘Noar Huus’ wordt in september acht keer gehouden bij Camping Boertel Maarsdijk. Muzikanten, koorleden, decorbouwers, kostuummakers én overige enthousiastelingen kunnen zich melden bij Hinke via productie@kunstenkwartier.nl.