Ongenode Gast: Vrouwenmelange in Buitenpost

0
718

Tijd: 10.30 uur
Datum: 3 april 2019
Plaats: Buitenpost

BUITENPOST – Je bent pas écht een ongenode gast, wanneer je ergens weggestuurd wordt. Enige tijd geleden toog de ongenode gast naar sociaal cultureel centrum ’t Koartling in Buitenpost, waar elke woensdagochtend de Vrouwenmelange samenkomt. Een groep multiculturele vrouwen die samen activiteiten ondernemen. Alle vrouwen zijn welkom, maar een camera om de nek en een notitieblok in de hand wekte toch wat aarzeling bij mede-organisatrice Hannie van Halem. “We willen de vrouwen graag een veilige haven kunnen bieden, waar ze ook met hun persoonlijke verhalen terecht kunnen. Ik wil dit dus graag eerst aan de vrouwen voorleggen en je vragen een andere keer terug te komen.” Gastvrij als de vrouwen zijn, hadden ze er geen problemen mee en dus was de reis naar Buitenpost weer snel gemaakt. “Fijn dat je er weer bent!” aldus Hannie. Samen met Jacomijn Steen organiseert zij elke woensdag de Vrouwenmelange. “Deze groep is vier jaar geleden opgericht. Ik ben er zelf twee jaar geleden bij gekomen”, gaat Hannie verder. “Het doel van de ochtend is dat vrouwen met verschillende achtergronden contact kunnen maken met elkaar. Altijd met respect voor en naar elkaar. Het leren van de Nederlandse taal is een onderliggend doel.” Jacomijn vult aan; “Vandaag gaan we kleien met de vrouwen. Ze maken een plakkaat die ze bij de voordeur of in huis op kunnen hangen. Vorige week hebben we gedanst op muziek. Maar er zijn vandaag ook vrouwen die zitten te breien of naaien.” Marjon is een van deze dames. “Ik heb geen zin om mijn handen vuil te maken aan die klei”, lacht ze. “Dus ik brei gewoon wat. Ik ben nu bezig met een ‘Nijntje voor mijn kleintje’. Ik word voor de derde keer oma en ben een knuffeltje aan het maken.” Marjon is hier elke week en zorgt dan onder andere voor de koekjes. “Ik kom hier elke week. De sfeer is heel prettig en we doen elke week weer wat anders.” “En vergeet niet de leuke lessen die je zelf geeft, hè!” onderbreekt Tietje het verhaal van Marjon. “Ze heeft laatst een les gegeven over gezondheidszorg en zorgverzekeringen. Heel interessant. Ik ben zelf ook al sinds de oprichting van Vrouwenmelange bij deze groep betrokken. Meestal zit ik achter de naaimachine.” Zo ook vandaag. Tegenover Tietje zit Ashrafi. Zij maakt tuinkussens en doet herstelwerk. “Ashrafi neemt elke week weer van alles mee. Komt ze met een jurkje of een broek van haar man.” Verderop zitten Zahida en Trudy te keuvelen terwijl ze een zonnebloem van klei maken. Trudy vertelt; “Ik zag mijn buurvrouw deze zonnebloem maken en heb haar idee gekopieerd. Ik kom hier graag, hou van mensen met een andere cultuur. Daar kan ik veel van leren en andersom kan ik míjn kennis weer overdragen. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om taalles te geven. De Nederlandse taal is best moeilijk, dus het is een mooie uitdaging.” Zahida kan dat beamen. “Mijn kinderen leren wel Nederlands op school, maar voor mij is het lastig. Ik woon nu drie jaar hier in Nederland, ik kom oorspronkelijk uit Syrië. Hier komen is afleiding voor mij.” Naast Zahida zit Iman met het jongste lid van de Vrouwenmelange, haar dochter. “Leuk hè, dat kleien! Ik heb dit wel eens op televisie gezien, dat ze dan van klei vazen maken. Maar nu kan ik het gewoon zelf doen. Ik maak een bordje met de namen van mijn dochters, voor op hun slaapkamer.” Iman komt elke week naar Vrouwenmelange. “Maar niet als het regent hoor. Ik moet lopend met mijn baby komen. Dus als het droog is, kom ik. Naast dat ik zelf nieuwe dingen leer, wil ik mijn kennis eveneens overdragen. Ik heb bijvoorbeeld een spreekbeurt gegeven over Syrië. Er is zo weinig bekend over het land. Mensen vragen mij wel eens; ‘Hebben jullie ook aardappelen en bloemen daar?” Ik wilde hier meer over vertellen. Vooral over hoe het land voor de oorlog was. Syrië komt vaak negatief in het nieuws, maar het is ook gewoon een heel mooi land.” Op de vraag wat Iman hier het leukste vindt, antwoord ze; “Het is hier heel gezellig.” Waarop Mario roept; “Kijk! Dat is toch integratie ten top. Gezellig! Een woord wat in geen andere taal te vinden is en waar ook geen vertaling van is. Dat vind ik mooi!” De Vrouwenmelange komt elke woensdagochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur samen in ‘it Koartling in Buitenpost. Alle vrouwen van alle culturen zijn hierbij van harte welkom.