Proefbeleving Zuidhorn maakt zich op voor eerste editie

0
372

ZUIDHORN Eerder kondigden Drankenspeciaalzaak Van de Cappelle en Zalencentrum Balk al aan dat er een gezamenlijke proeverij aan zit te komen op 24 mei. “Maar de precieze invulling hiervan was nog koffiedik kijken.” aldus Margareth Van de Cappelle. Nu het programma rond is, is het tijd voor een check-up met Margareth en Marieke Balk-Zuidema, mede-organisatoren van Proefbeleving Zuidhorn.

“Die naam wisten we bijvoorbeeld nog niet. Net als de slogan; 24 mei, hou ‘m vrij!” lacht Margareth. Het dekt mooi de lading, want het belooft een uniek evenement te worden voor Zuidhorn. Van de Cappelle en Balk organiseerden vaker in samenwerking proeverijen, maar nog niet eerder op deze schaal. “Van de Cappelle geeft vaak proeverijen bij ons, afgelopen week is er bijvoorbeeld een cocktailproeverij geweest, met workshop. Wij verzorgen dan de hapjes,” zegt Marieke Balk-Zuidema van Balk Zalencentrum.  “De proeverijen zijn altijd vol, daarom willen wij het groter maken en een proeverij van bieren, wijnen en verschillende hapjes aanbieden”, vult Margareth aan. “Niet alleen hapjes van Balk, maar bijvoorbeeld van de kaaswinkel hier uit Zuidhorn of van Kamphuis uit Noordhorn. De bedoeling is dat de hapjes en drankjes in harmonie zijn met elkaar. Marieke komt bijvoorbeeld net uit Chili, waar ze op een wijngaard is geweest. Hier kreeg ze een wijntje die zo op zichzelf wat droog was. Maar gecombineerd met het eten was deze ineens zó goed! De combinatie wijn en spijs is heel interessant. Dat geldt natuurlijk ook voor bier. Speciaalbier is steeds meer in opkomst. Er zijn zoveel verschillende biertypes; van blond naar donker, en van licht tot zwaar, alles kan. Die combineren perfect met bepaalde gerechten. Maar gewoon zo zijn ze natuurlijk eveneens lekker.” Tijdens Proefbeleving Zuidhorn zijn de brouwers zelf aanwezigom alles te vertellen over hun product. Bax Bier komt bijvoorbeeld langs, maar ook Westerkwartbier. “Maar eigenlijk wil ik niet teveel verklappen, want het is wel zo leuk als we de bezoekers kunnen verrassen met ons aanbod.” In totaal komen er zo’n 25 stands in Zalencentrum Balk te staan. “Iedereen krijgt bij binnenkomst een proefglaasje,” gaat Margareth verder terwijl ze de zojuist binnengekomen glaasjes omhoog houdt. “Deze kan men zelf omspoelen en bij elke stand laten vullen met bier of wijn, om te proeven. Langs de barren staan schalen met brood en crackers om de smaak te neutraliseren. Daarnaast krijgt een ieder een bestelformulier. Heb je dan iets geproeft wat je heel lekker vond en waarvan je een flesje wilt bestellen voor thuis, dan vul je dat in en je levert deze in bij ons. Wij mailen of bellen dan wanneer je bestelling klaar staat in de winkel. Zo hoef je niet met volle, zware tassen weer naar huis op 24 mei. Elke stand heeft een leuke actie, wat het nog aantrekkelijker maakt iets te bestellen.” Tussen de stands door lopen medewerkers van Zalencentrum Balk met hapjes rond. “Zo houden we de dynamiek er een beetje in”, legt Marieke uit. “We willen mensen zoveel mogelijk stimuleren rond te lopen. Dat zal ook wel gebeuren denk ik, er komt live-muziek en de bar is na de proeverij nog even open. Dus het wordt vast gezellig. En mensen die na alle hapjes, biertjes en wijntjes nog iets willen eten, die kunnen bij ons nog terecht voor de welbekende Balk burger. Maar in principe zouden de hapjes moeten vullen hoor!” lacht Marieke. Polsbandjes voor Proefbeleving Zuidhorn zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Van de Cappelle Overtuinen 2B en Zalencentrum Balk in Zuidhorn en kosten 25 euro per stuk. Voor dat bedrag mag vanaf 19.30 uur de hele avond geproefd worden tot 22.30 uur van alles wat de verschillende stands aanbieden. Vol is wel vol, er is vrijdag 24 mei ruimte voor zo’n 250 fijnproevers. Entree alleen boven 18 jaar.