Vrijwilligers Tuuntje Opende in het zonnetje gezet

    0
    900

    “Dankzij hen kunnen 7500 mensen in de provincie Groningen genieten van verse groenten”

    OPENDE – Afgelopen donderdag werden twintig vrijwilligers van Tuuntje Voedseltuin Westerkwartier in Opende bedankt voor hun inzet door Jan Oomkes en Pop Poelman van Voedselbank Westerkwartier. “Dankzij jullie kunnen 7500 mensen genieten van verse groenten, zodat ook de mensen die het financieel wat minder hebben, tóch gezond kunnen eten. Dat mag wel eens gewaardeerd worden.” Aldus Jan Oomkes.

    Tuuntje in Opende is een initiatief van Willem de Vries en Appie Wijma en de gezamenlijke voedselbanken en draait volledig op vrijwilligers. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of gepensioneerden die graag bezig willen blijven. Samen verbouwen zij groenten die naar de negen Voedselbanken in de provincie Groningen gaan. Appie is eigenaar van Tuinplanten en Rozencentrum Appie en liep al langer met het idee een groentetuin te beginnen. Dit bleef in eerste instantie bij alleen een idee, totdat hij in contact kwam met Willem de Vries die in Marum een soortgelijk project op wilde zetten. Dit resulteerde uiteindelijk in 2017 in een grote groentetuin op het terrein van Appie. In november 2018 kwam Leekster wethouder Hans Morssink nog langs om het tweeduizendste kratje verse groente in de vrachtwagen te zetten. Tuuntje produceert verse groenten die belangeloos ter beschikking worden gesteld aan de voedselbanken van het Westerkwartier, Noordenveld-Leek en Groningen. Anno 2019 werken er 25 vrijwilligers in Tuuntje, die er wekelijks voor zorgen dat de uitgiftepunten in het Westerkwartier iedereen van verse groenten kunnen voorzien. Jan Oomkes, voorzitter van Voedselbank Westerkwartier vertelt; “Wat de vrijwilligers hier doen is heel belangrijk. Dankzij hen kunnen de mensen die bij de Voedselbank komen ook écht gezond eten. Blikgroenten zijn prima, maar aangevuld met verse groenten is het nog net ietsje beter. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers kunnen 2500 gezinnen genieten van deze verse groente. In je achterhoofd houdend dat elk gezin gemiddeld drie gezinsleden kent, kun je stellen dat deze vrijwilligers ervoor zorgen dat ruim 7500 mensen wekelijks verse groenten op het menu kunnen zetten. Onlangs kregen we bij Voedselbank Westerkwartier een gift om specifiek de vrijwilligers van de Voedselbank te bedanken voor hun inzet. Van deze gift hielden we nog wat over en de vraag rees wat we hiermee gingen doen. Al heel snel kwam het idee om de mensen bij Tuuntje in het zonnetje te zetten. Zij werken wekelijks zó hard. Bij Fruitteelt Oudebosch in Niehove hebben we een kratje met gezonde producten laten samenstellen; kaas, vruchtensapjes, jam. Allemaal zonder toegevoegde suikers, hoor”, lacht Jan. “Die gaan we vandaag overhandigen aan deze geweldige mensen. In een kratje, omdat zij ook altijd zorgen voor kratten vol gezond lekkers” Pop Poelman vult aan; “Ik ben zelf sinds 2013 betrokken bij Voedselbank Westerkwartier en heb geholpen alles op te zetten vanuit het hoofddepot in Grootegast. Er werken nu zo’n 85 mensen voor ons, allemaal vrijwillig. Bij dit project, Tuuntje, werken ook elke ochtend 25 vrijwilligers. In weer en wind staan ze er. Maandag tot en met zaterdag rijden onze chauffeurs van de Voedselbank Westerkwartier bij alle supermarkten langs om voedsel op te halen, maar ook Tuuntje slaan ze dan niet over. Wanneer we merken dat we een bepaald soort voedsel tekort komen, zoals pasta of soep, dan houden we een extra inzameling bij één van de supermarkten. Zetten we daar kratten neer, zodat mensen hier kunnen doneren. Dat gebeurt gelukkig flink. Tijdens de feestdagen zien we ook dat er meer gedoneerd wordt. Maar in het Westerkwartier staan we er goed voor qua voedsel. Mede dankzij dit soort initiatieven.” Tuuntje is gevestigd aan de Broersma’s Reed 6a te Opende en kan altijd extra handjes gebruiken. Vrijwilligers die een steentje bij willen dragen kunnen elke ochtend tot 12 uur even langslopen voor een bakkie koffie. Meteen de handen uit de mouwen steken wordt eveneens zeer gewaardeerd.