Ongenode Gast: Kop d’r Veur wil blijven sporten!

0
744

Tijd: 9.30 uur
Datum: 10 april 2019
Plaats: Sporthal De Leegens Doezum/ Grootegast

DOEZUM/GROOTEGAST – Vanuit Laura Gall uit Doezum bereikte de redactie een noodkreet; ‘Help! Kop d’r Veur wil blijven sporten!’ De interesse was gewekt en de ongenode gast besloot een kijkje te nemen tijdens een training van het sportclubje in Sporthal De Leegens, waar de groep elke woensdagochtend bijeenkomt. Bij binnenkomst zijn de fanatieke sporters net bezig met de warming-up. Trainer Eddy kijkt tevreden toe. “We zijn bijna klaar met het eerste gedeelte. Elke week komen we hier om 9 uur samen. Zoals je ziet is de aanwas helaas wel minimaal. We zijn nu met zeven mensen, ons achtste lid Greetje is herstellende en kan dus helaas niet meedoen. Ooit zijn we begonnen met zeventien leden. Maar door verhuizing, vergrijzing en ziektes zijn we flink aan het krimpen.” De groep loopt ondertussen naar achteren, waar ze de palen en het net voor de volleybal halen. Eddy gaat verder; “Volleybal doen we bijna wekelijks. Maar ook Jenga of boogschieten. Meestal doen we reactiespelletjes, om ze een beetje scherp te houden. Ik begeleid en coach iedereen. Het is wel belangrijk dat ze op een goede manier de oefeningen doen.” Dan wordt Eddy verwacht op het veld, want er moet gevolleybald worden. Het net hangt wat laag, maar dat is voor Meta en Laura, de kortste dames van het stel, wel zo prettig. Kan de rest de bal mooi over het net smashen. Corry doet dit dan ook van harte. Keihard tegen Jan aan. “Ho, sorry Jan!” probeert Corry nog. “Ach, daar meen je helemaal niets van.” Moppert Jan. Het is wel duidelijk, bloedfanatiek zijn ze hier. Nadat het team van Eddy met acht tegen nul wint, wisselen de teams van kant en begint het tellen opnieuw. Na weer met zes punten om de oren te zijn geslagen, krijgt het team van Laura eindelijk een bal op de grond, binnen de lijnen. Hierna volgt al snel het eindsignaal en wordt het net weer ‘netjes’ opgeruimd. Lucy komt als eerste terug. “Ik zit nu zo’n zes jaar bij dit clubje. Via Laura kwam ik hiermee in aanraking. Het is een heel gezellig en fanatiek groepje. Het nadeel voor ons is dat er in deze buurt veel sportclubjes zitten. In Lutjegast bijvoorbeeld en Doezum. Of het Hooge Heem.” “Maar wij gaan wel wat harder dan in het Hooge Heem hoor!” roept Wil. “We doen eigenlijk alles behalve acrobatiek, haha!” Laura vult aan; “Maar even serieus, als we niet heel snel nieuwe leden vinden, dan kan ons clubje niet meer blijven bestaan. Eddy sport het hele seizoen al met ons, maar hij komt helemaal vanuit Terband hier naar toe. Voor maar zeven mensen is dat niet echt de moeite. Al doet hij het heel graag. Hij heeft een eigen bedrijf, ‘Echt Outdoor’. Wekelijks neemt hij spullen mee waarmee we kunnen oefenen. Maar we gaan ook wel eens Terband toe met z’n allen. Dan gaan we boogschieten.” “Als we met 16 mensen zouden zijn, dan zou dat perfect zijn.” Aldus Lucy. “Dus wie wordt onze verdubbelaar?! Het zou zo jammer zijn als we moeten stoppen. En de tijd dringt.” Marian beaamt dat. “We hebben nog maar twee trainingen op woensdag 17 en 24 april en daarna hebben we de laatste training op 1 mei bij ‘Echt Outdoor’. Mensen die nog mee willen doen mogen gewoon langskomen op één van deze ochtenden. We trainen van 9 uur tot 10 uur. Daarna drinken we koffie met z’n allen. In september gaan we dan weer verder. Mits we dus genoeg deelnemers hebben.” Zijn er ook kosten verbonden aan deelname? “Ja, maar dat is maar 5 euro per keer”, zegt Wil. “En als we met meer mensen zijn, kunnen we de kosten ook weer lager houden.” Besluit Laura. Eddy heeft nog wel een toevoeging. “Jongere deelnemers mogen zich eveneens melden! Dat is goed voor de dynamiek, maar ook voor de continuïteit van dit clubje. Iedereen tussen 45 en 85 mag zich melden bij mij via info@echt-outdoor.nl.” Wil voegt hier nog aan toe; “Tot 85? Vergeet je Ton niet? Onze oudste deelnemer? Die op zijn 89e nog vrolijk mee rende?” “Nou vooruit, boven de 85 mag ook nog. Maar dan moeten die deelnemers wel komen, want anders is het na 1 mei helaas einde (gym)oefening.” Harde woorden. Hopelijk hoeft Eddy ze niet waar te maken, want wát een leuke groep mensen. De ongenode gast zou er bijna zelf sportief van worden. Gelukkig kent ze zichzelf beter. Hop, de auto maar weer in, op naar kantoor.