Rika Dijkstra zingt, musiceert, trouwt én exposeert

0
1192

‘Als ik nog maar één ding zou mogen doen, dan is het toch keramiek’

ADUARDERZIJL – Rika Dijkstra woont in Aduarderzijl, samen met haar partner Wouter de Koning. Maar zo nu en dan zitten ze samen in hun vakantiehuisje in Electra. Zo ook vandaag. De klassieke muziek galmt door het huisje, terwijl Rika en Wouter druk zijn met het schilderen van de kozijnen. “Alles weer een beetje op orde brengen voor de zomer. Maar laten we naar binnen gaan, want ik moet zo weer weg om te repeteren.” Het is duidelijk, Rika houdt niet van stilzitten.

De afgelopen weken is ze druk bezig geweest met het maken van nieuwe keramieken beelden. Voor de voorjaarsexpositie in de Piloersmaborg, georganiseerd door de culturele commissie van ‘Vrienden van de Piloersmaborg’, die op zaterdag 4 mei van start gaat. Vier weekenden lang zijn de werken van Rika, Marleen Bakker en Barbara van Haaften te bewonderen. “De organisatie wilde op deze expositie graag beelden laten zien van mensen die met elkaar in gesprek zijn. Daar heb ik veel van gemaakt, maar die waren allemaal verkocht,” aldus Rika. “Dus ik ben als een gek aan het werk gegaan, om een nieuwe serie mannen, vrouwen en kinderen te maken, die met elkaar in gesprek zijn. Ik maak altijd keramiek met een knipoog. Er moet een verhaal in zitten. De andere dames die tijdens de expositie te zien zijn, zijn schilders. Ik had verwacht dat in hun werken ook het onderwerp gesprekken de leidraad zou zijn, maar Barbara schildert stillevens en Marleen veel over de Waddeneilanden. Ik heb ook een serie schelpen op pootjes gemaakt, misschien moet ik die meenemen naar de expositie!” lacht Rika. Tien jaar geleden is ze begonnen met keramiek. Dat ging per toeval. “Mijn man zei ineens tegen mij; ‘Ik denk dat ik ga schilderen.’ Nou, hartstikke leuk. Tegelijkertijd dacht ik; ‘Ik ga niet samen met jou in een schilderklasje zitten. Maar ik wilde wel iets naast mijn dagelijkse bezigheden gaan doen. Toen zei hij; ‘Waarom ga je niet kleien?’ Ja, leuk, zei ik gekscherend. Maar ik ging er toch over nadenken en kijken of ik ergens een cursus kon vinden. Zo ben ik in het Kunstencentrum in Groningen terecht gekomen, daar heb ik jaren les gehad. Af en toe heb ik wat masterclasses gevolgd. En zo ben ik er eigenlijk ingerold en naast mijn dagelijkse werk gaan doen.” Rika was en is nog steeds namelijk musicus. Zangeres. Samen met Arno van der Heyden was zij in 2002 de eerste die samen met het Noord Nederlands Orkest een klassiek project deed met nummers van Ede Staal. Met Wouter treedt zij nog steeds op als het duo ‘De Koning en de Dame.’ Meestal in ’t Waarhuis, waar ze samen wonen. “Maar niet heel vaak meer. Ik ben nog wel met muziek bezig hoor, op dit moment doe ik een jazz-project, waarbij ik samen optreed met jazzmuzikanten. Vanmiddag repeteer ik en morgen treden we op in Den Andel.” Naast keramiek en muziek, is Rika ambtenaar van de burgerlijke stand. Iets waar zij, met een theaterachtergrond, voor in de wieg gelegd is. “Het is eigenlijk ook een soort van optreden. Ik zorg er voor dat de mensen aan mijn lippen hangen. Maar langer dan een half uurtje spreek ik niet. Dan wordt het langdradig. En de mensen die aanwezig zijn kennen het verhaal van het bruidspaar vaak wel.” Keramiek, BABS, zangeres, muzikante, Rika is van alle markten thuis. Maar als ze alles zou moeten inleveren en nog maar één beroep zou mogen uitoefenen? “Dan toch keramiek. Ik heb een atelier, een pipo-kar, waar ik in ga zitten. Dan zet ik de muziek aan, klassieke muziek. En dan ga ik beginnen. Ik heb altijd een slechte start, dan weet ik niet zo goed wat ik als eerste moet doen. Maar na een tijdje, dan kom ik in de flow, helemaal in mijn eigen wereldje. Mijn eigen paradijs. Daar kan niets tegenop.” De expositie van Rika, Marleen en Barbara in de Piloersmaborg in Den Ham is te zien van 4 tot en met 19 mei. Meer informatie hierover is te lezen op www.hamsterborg.nl.