Achter de schermen bij Eekeburen

0
702

Van spetterpas tot zwemles; Geke regelt het

OLDEKERK – Zwembad Eekeburen is al jaren een begrip in Oldekerk en omstreken. Wie heeft er niet eens gezwommen, of zelfs zwemles gehad? Of op dit moment kinderen in Eekeburen op zwemles zitten? Dan is Geke Broers, verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling van de zwemlessen, geen onbekende.

“In september 2010 ben ik hier begonnen, toen in de horeca. Gemiddeld werk ik 25 uur, het wisselt heel erg per week. Per toeval ben ik hier terecht gekomen,” vertelt Geke. “Ik kwam hier vaak zwemmen, want ik was en ben nog steeds lid van zwemclub ZENO en mijn kinderen zwommen hier. Mijn vorige werkgever was bezig met allerhande veranderingen, waar ik mijzelf niet meer in vond passen. Omdat ik hier vaak kwam werd wel eens voor de grap gezegd; ‘Dan kom je hier toch werken!’ Dat leek me hartstikke leuk, maar daar bleef het eigenlijk bij. Toen hier uiteindelijk iemand wegging werd het me, nu wat serieuzer, weer gevraagd. Zo ben ik hier begonnen, in eerste instantie dus in de horeca. Dat werkte voor mij perfect, want ik was vaak hier in de avonden en kon dan overdag er zijn voor mijn kinderen. Toen de kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen, kwam hier een functie vrij voor de administratie, waar ik ingerold ben. Planning van de zwemlessen is nu één van mijn hoofdtaken. Kinderen die door hun ouders worden aangemeld voor zwemles, plaats ik op een wachtlijst. Zij geven dan aan welke dagen en tijdstippen hun voorkeur heeft. Op dit moment hebben we een wachtlijst van zo’n twee tot vier maanden. De kinderen krijgen dan wel alvast een Spetterpas, zodat ze vrij kunnen zwemmen en wennen aan het water. Kinderen kunnen in principe vanaf vier jaar al aangemeld worden voor les, maar dan zijn ze vaak ook net begonnen met school en verandert er al heel veel. Daarom zeggen wij meestal; vanaf vijf jaar is het vroeg genoeg.” lacht Geke. “Om de twee maanden beginnen we met nieuwe groepen, dan ga ik de ouders bellen die op de wachtlijst staan en maak de groepen vol. Wijzigingen voer ik ook door. Er komen bijvoorbeeld wel eens kinderen van een andere zwemschool hier zwemmen, die gaan dan bij een zwemjuf ‘voorzwemmen’ zodat ze bij ons weer goed ingedeeld kunnen worden. Maar ook de contacten met Stichting Leergeld onderhoud ik. Soms komt het voor dat ouders niet zelf zorg kunnen dragen voor betaling van de lessen. Dan kunnen zij zich aanmelden bij Stichting Leergeld, dat loopt via de gemeente. Wanneer de gemeente de aanvraag goedkeurt, dan factureer ik de lessen bij de Stichting. Maar soms ook wel vanuit de PGB. Deze kinderen krijgen dan één op één les. Al proberen we ze wel vaak eerst mee te laten doen met de groep. De eerste stap is namelijk altijd leren drijven. Zodra ze de slagen gaan leren, gaan ze meestal wel over naar één op één begeleiding. Het innen van de lesgelden is één van mijn verantwoordelijkheden. Sommige ouders schrikken wel eens als ik er zit, haha. Die denken; ‘Oh jee, Geke zit er, we moeten betalen!’ Het werken hier bevalt me enorm goed. We hebben een heel leuk team, wat echt iets voor elkaar over heeft. En we zijn heel eerlijk naar elkaar toe. Het contact met de ouders is eveneens heel leuk. De gezelligheid hier binnen het team en met de bezoekers maakt dat ik mij hier nog lang niet verveel!” ;\ls