Plaatsing tweede windmolen door Energiecoöperatie Midwolde

0
343

GRONINGEN – Het is bijna zover. Nog deze zomer kan de tweede dorpsmolen van Midwolde worden geopend met een feestelijk buffet. Op dit moment hebben acht gezinnen zich al aangemeld voor in totaal 90 winddelen. Twee gezinnen kunnen nog meedoen. Tot 1 juni kunnen inwoners van Midwolde, Lettelbert, Tolbert, Niekerk, Oostwold, Briltil, Zuidhorn en Den Horn die ook willen investeren in de molen zich aanmelden.

Al eerder plaatsten inwoners van Midwolde, die zich verenigd hebben in energiecoöperatie Midwolde, een kleine windmolen van 15 meter hoog bij de familie Dijkstra aan de Dijkstreek aan de rand van Midwolde. De molen draait sinds september en breekt nu al het ene na het andere record. De verwachte jaaropbrengst is 29.000 kWh, maar met een opbrengst van 20.000 kWh tot nu toe overstijgt de molen alle verwachtingen. In maart werd een recordopbrengst gehaald van 4034 kWh. Na zo’n succes kan het plaatsen van een tweede molen niet uitblijven. Inwoners uit Midwolde en omstreken worden eigenaar van de molen door energiecertificaten te kopen. Op dit moment zijn 26 van in totaal 116 winddelen nog beschikbaar voor geïnteresseerden. Volgens de grondleggers van Energie Coöperatie Midwolde Ada Kruiter en Anne Vogt is participatie in het energieproject belangrijk: “Door samen energie te produceren leveren we een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en besparen we ook op de eigen energierekening.” De coöperatie maakt gebruik van de regeling Verlaagd Tarief. Als een particulier of ondernemer samen met anderen investeert in het opwekken van groene energie, dan geeft de fiscale regeling recht op een korting op de energiebelasting. Voorwaarde is wel dat de opwekinstallatie in de buurt staat. Het lijkt een ingewikkeld verhaal, erkent Vogt: “Juist daarom is een coöperatie belangrijk. Al het uitzoekwerk is al gedaan en de administratie wordt door de coöperatie uitbesteed. Ook heb je geen omkijken naar schoonmaak, onderhoud en verzekering. Het is dus groene stroom zonder gedoe.” Inwoners uit Midwolde en omliggende dorpen die willen meeprofiteren van de regeling Verlaagd Tarief en/of meer informatie willen, kunnen een mail sturen naar info@energiemidwolde.nl. Info is ook te vinden op de website van de Energiecoöperatie Midwolde: www.energiemidwolde.nl. p