De grootste miniatuur Ford tractor verzameling staat ‘gewoon’ in Oldekerk

0
2077

‘Bij 1000 modellen ga ik een boek schrijven, zei ik altijd.’

OLDEKERK – Meer dan 1000 miniatuur tractor modellen van Ford staan er uitgestald in de boerderij van Piet Postma in Oldekerk. Nou ja, 1018 om precies te zijn. Van heel mini, tot trapmodellen. Nummer 1019 is onderweg vanuit Amerika. Dertig jaar heeft Piet er over gedaan om deze collectie samen te stellen. “Ik heb altijd gezegd; als het er meer dan 1000 zijn, dan ga ik een boek schrijven,” aldus Piet. Dat boek gaat er nu komen.

Het is een indrukwekkend gezicht, al die kleine tractors bij elkaar. De modellen worden afgewisseld met vlaggen en lichtreclames van Ford. Hoe onstaat zo’n verzameling nou? Piet legt uit; “Er is een club in Nederland, Landbouw Miniaturen Club Nederland. In 1992 ben ik voor het eerst op een beurs van deze club geweest, in Dronten. Voor 100 gulden kocht ik toen zo’n vijf modellen, allemaal van Ford. Daar begon het mee. Mijn collectie noemde ik toen ‘De geschiedenis van Ford in het klein’. Ik wilde het ook echt bij Ford houden. Maar op den duur kom je op een punt dat je alles wel wilt hebben. Ik kan heel slecht naar een beurs gaan en met lege handen thuis komen. Ik begon met Ford en Fordson, maar begin jaren ’90 is Ford over gegaan naar New Holland. Toen zijn er nog wat overgangsmodellen gemaakt. De naam Ford stond er op, maar soms ook al New Holland. Die New Holland modellen heb ik mezelf toen ook nog toegestaan, dus die staan er tussen. Dankzij de Landbouw Miniaturen Club heb ik een hele fijne en fanatieke groep vrienden om mij heen die mij helpen met zoeken én vinden. Een kameraad van mij weet soms nog beter wat ik wil hebben dan ik zelf!” lacht Piet. “Van die club ben ik nu sinds een jaar de contactpersoon van regio Noord Nederland. Een paar keer per jaar organiseren we beurzen in Noord-Nederland. De club bestaat uit 3000 leden en we hebben ons eigen clubblad; de ‘Agritoy’. Sinds een aantal jaren ben ik de vaste schrijver van dit blad en heb ik mijn eigen rubriek; ‘Mancaves & Verzamelkamers’. Zo noem ik mijn hok zelf ook; een mancave. Mijn vrouw mag hier wel komen hoor, maar ze mag er niet aankomen, haha! Daarnaast schrijf ik over de favoriete modellen van verzamelaars. En waar ik het meeste plezier in heb is de rubriek; ‘Wat een belevenissen, ja’. Daar schrijf ik zelf ook over mijn eigen belevenissen.” En dat zijn er nogal wat. Piet bezoekt geregeld Amerika voor nieuwe modellen en draait zijn hand ook niet om voor een nachtelijke trip met de auto naar Zwitserland wanneer hij via Ebay daar een specifiek model vindt. “Dat zijn wel de mooie verhalen. Inmiddels heb ik dus 1018 modellen. Ik heb altijd gezegd een boek te willen schrijven bij 1000 modellen. Die grens heb ik vorige maand bereikt. Ik heb toen een balletje opgegooid bij een uitgeverij in Bedum. In eerste instantie was het de bedoeling 200 exemplaren te drukken. Maar de eerste 100 waren zo weg aan vrienden, familie en kennissen alleen. Het laten drukken van 500 exemplaren kostte niet zoveel meer, dus dat leek me ook wel wat. Het wordt een plaatjesboek. Dat betekent dat we alle modellen stuk voor stuk fotograferen, met een klein stukje tekst eronder over het model, land van productie en de schaal. In het Engels. Dat is nogal een werk inderdaad! Uiteindelijk zullen het ongeveer 250 pagina’s worden. De werktitel is ‘1001 Ford Model Tractors’. Dat zijn er dus ietsje meer, maar dat scharen we dan maar onder dichterlijke vrijheid.” Lacht Piet. Piet wil de boeken zelf gaan distribueren. “Misschien een keer op een beurs gaan staan, of wat exemplaren bij bevriende detailhandelaren leggen. Ik denk dat het makkelijker is liefhebbers te vinden doordat het boek in het Engels is.” En wanneer dat boek er eenmaal ligt, wat gaat Piet dan met de verzameling doen? “Ik heb er wel eens over nagedacht om alles te verkopen zodra het vastgelegd is. Maar ik ben bang dat ik daar toch spijt van ga krijgen. Dus voorlopig blijft alles mooi zo staan, zoals het nu staat.” Alle 1018 modellen. Binnenkort 1019. \lsds