Ongenode Gast: Konings- en waterspelen op OBS De Borgh in Zuidhorn

0
1164

Tijd: 11.30 uur

Datum: 18 april

Plaats: OBS de Borgh Zuidhorn

ZUIDHORN – Vorige week werden op bijna alle basisscholen de Koningsspelen gehouden. Een week eerder dan normaal. Dat vond OBS de Borgh in Zuidhorn een beetje gek. En daarom werden de Koningsspelen daar vandaag gecombineerd met een paasontbijt én een sponsorloop. Inclusief veel aandacht voor water. De ongenode gast houdt wel van een tripje ‘down memory lane’ en ging een kijkje nemen op de basisschool waar ze zelf nog heeft leren lezen. En dat lezen, laat dat nou een rode draad zijn vandaag. Rond half 12 wordt net de laatste ronde van de sponsorloop voor groep 4 gerend en dan loopt het plein snel leeg. Op zoek naar directrice Gerdien Wassenaar kijkt de ongenode gast haar ogen uit. Wat een immens groot gebouw! De oude De Borgh is helaas niet meer terug te herkennen, maar soms is verandering ook wel goed. Gerdien is al snel gevonden en legt uit waarom de school vandaag de Koningsspelen viert in plaats van afgelopen vrijdag. “Wij willen als De Borgh onze focus leggen op het onderwijs. Natuurlijk is ontspanning net zo belangrijk, maar vandaag zouden we sowieso al het paasontbijt houden en de sponsorloop, dus het allemaal combineren is wel zo makkelijk. Ook voor de ouders die ons altijd zo goed helpen. Wij hebben een hele groep enorm betrokken ouders die ons ondersteunen bij dit soort activiteiten. Die hebben gisteravond nog het paasontbijt staan voorbereiden en waren hier vanochtend om 7 uur alweer. Daardoor kunnen onze leerkrachten zich meer focussen op het lesgeven. En laten we eerlijk zijn, qua weer hebben we het natuurlijk slim aangepakt om de Koningsspelen te verplaatsen!” lacht Gerdien. Dat is zeker waar, de zon straalt erover vandaag, terwijl vorige week de sneeuwbuien ons bijna om de oren sloegen. In de hal van de school zitten Anita Tabak en Saskia Schutte snel een beschuitje naar binnen te werken, voordat de bovenbouw weer terugkomt van de pauze. “Wij helpen onder andere bij het stempelen vandaag”, legt Anita uit. “Samen met Saskia en Marije Volbeda-Kuis zit ik in de OR en wij zijn dus vaak betrokken bij dit soort evenementen. Vandaag helpen we naast het stempelen ook bij de water-tafel. Uitdelen van water met fruit en munt. De afgelopen tijd zijn de kinderen met het thema water bezig geweest.” Gerdien vult aan; “We hopen dat kinderen daardoor zelf ook meer water gaan drinken in plaats van ranja of vruchtensappen. Het grappige is dat kinderen hun ouders er zelfs al op beginnen te wijzen. Dat ze meer water moeten drinken!” Doel bereikt dus! Ondertussen schuift ‘sport lerares’ Mirte Drijfhout ook aan. Samen met Gea Elling en Lisa Koning is zij verantwoordelijk voor de spelletjes en het uitvoeren hiervan. Gea, leerkracht van groep 7,komt toevallig net om de hoek kijken en legt uit; “De afgelopen weken stonden dus in het teken van water. Daarom hebben we buiten, naast de sponsorloop, allemaal waterspelletjes opgesteld. Groep 1 tot en met 5 heeft vanochtend de hele ochtend gespeeld met deze waterspelletjes, waarbij groep 8 heeft geassisteerd. En ze hebben natuurlijk de sponsorloop gelopen. Vanmiddag is het de beurt aan de bovenbouw. Het geld dat ze ophalen wordt verdeeld over doelen; onze eigen bibliotheek én het goede doel ‘Kansfonds’. Daar kwamen de leerlingen zelf mee. Met de kinderen die in de leerlingenraad zitten hebben we enkele doelen genoteerd die we wilden ondersteunen met de sponsorloop en het Kansfonds werd hierbij heel vaak genoemd. Dit fonds zet zich in voor kinderen die in armoede op moeten groeien en waarvan de ouders dus niet de financiële middelen hebben om te betalen voor sportkleren of voetbalschoenen. De kinderen hier op school vonden dat zo’n mooi doel. Ze waren ook echt blij dat we uiteindelijk gekozen hebben dit doel te ondersteunen. Maar daarnaast lopen ze dus eveneens voor de bibliotheek. De boeken die wij daarin hebben zijn zeer verouderd. Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, dat willen we een impuls geven. Maar dan wel met mooie boeken, die het aantrekkelijk maken voor kinderen om er in te lezen. De sponsorloop voor de bovenbouw loopt trouwens dwars door de school en gymzaal heen. Een soort Urban Trail, heel leuk.” Wanneer om 1 uur het startschot uiteindelijk weer klinkt, vliegen de kinderen inderdaad via de zij-ingang de gymzaal door om via de hoofdingang weer naar buiten te snellen. Rifka en Kasper zijn al geweest en hebben net hun hoofd in één van de emmers met water gestoken. “Het is warm vandaag! Maar we hebben wel acht rondjes gerend!” Die bibliotheek, die komt er wel.