Streek maakt zich op voor knallende Koningsdag!

0
502

STREEK – Op Koningsdag vieren we de verjaardag van Koning Willem-Alexander, die dit jaar alweer 52 kaarsjes uit mag blazen. Uiteraard slaat ook het Westerkwartier deze heugelijke dag niet over. In de meeste dorpen zijn er allerhande festiviteiten, van vrijmarkt tot feesttent en van aubade tot hardloopwedstrijd. Op deze pagina een overzicht per dorp.

Traditionele Oranjemarkt en muziek in Zuidhorn

ZUIDHORN – Zuidhorn zegt zelf de grootste en gezelligste markt van het Westerkwartier en ver daarbuiten te hebben. De dag begint in elk geval al vroeg, want vanaf 05.00 uur is het coördinatiecentrum Oranjemarkt op de Dorpsvenne geopend. Vanaf 06.00 uur is het marktterrein toegankelijk, om 08.00 uur gaat de kindermarkt aan de Stationsweg open voor de kinderen. Om 09.00 uur is de aubade voor het Oude Raadhuis met wethouder Hielke Westra en gaat het Avonturenkussen in het plantsoen open. Op de Dorpsvenne zijn er allerlei optredens van onder andere Shantykoor Allemanseindje en The Dance Area. In het Zonnehuis speelt vanaf 10.30 uur muziekkorps Amicitia prachtige vaderlandse liederen en bij Zalencentrum Balk is er in het café vanaf 14.00 uur live muziek met Harry’s One Man Showband. Om 16.00 uur gaat de feesttent aan de Hooiweg tegenover het gemeentehuis open en komen DJ Olaf, DJ Peter Bolt en DJ Stoffer tot 00.00 de tent op zijn kop zetten.

Traditie én veranderingen in Grootegast

GROOTEGAST – De Vereniging voor Dorpsbelangen Grootegast, waarin het voormalige Oranjecomité is opgegaan, heeft ook dit jaar weer een gezellig programma voor jong en oud georganiseerd. Met traditionele elementen, maar in het kader van de nieuwe gemeente Westerkwartier ook wat veranderingen. De dag start met een fietsroute voor kinderen tot en met groep 8 van de basisschool, die om 09.15 uur vertrekt vanaf het Marktplein in Grootegast. Om 10.00 uur wordt de aubade bij Het Hooge Heem afgenomen door wethouder Bert Nederveen, in aanwezigheid van de bewoners van Het Hooge Heem, de kinderen van de versierde fietsentocht, de kinderen die al klaar zitten op de rommelmarkt en alle andere mensen uit het dorp. Aansluitend aan de aubade start de rommelmarkt ook op de parkeerplaats van Het Hooge Heem. Vanaf 19.00 is iedereen welkom in de Morgensterkerk in Grootegast waar CMV Oranje en Piet van Assen het Oranjeconcert zullen geven. De presentatie van deze avond is in handen van Lies Rinsma.

Ten Speed en Geert Sennema & Westkant in Grijpskerk

GRIJPSKERK – Comité ’30 april Anders’ heeft ook dit jaar zijn beste beentje voorgezet om er in Grijpskerk weer een mooie dag van te maken. De aftrap voor de activiteiten is om 14.00 uur. Informeel wordt op De Poel, onder begeleiding van het Abel Tasman koor, de vlag gehesen, waarbij uiteraard het oranjebitter niet zal ontbreken. Vervolgens zijn er diverse kinderactiviteiten; te denken aan hindernisbanen en springkussens. Terwijl de kinderen zich vermaken kan het publiek tussen 14.00 en 16.00 uur luisteren naar het optreden van het Abel Tasman koor. Gert Sennema & Westkantstad laten hun repertoire tussen en 16.00 en 18.00 uur horen. Allround coverband Ten Speed sluit Koningsdag om 18.00 uur af met een optreden dat tot 22.00 uur zal duren. Zwembad Griffioen, dat dit jaar 50 jaar bestaat, opent eveneens haar deuren op Koningsdag.

Rennen door het Middag-Humsterland

OLDEHOVE – De sportievelingen kunnen ook op Koningsdag hun hart ophalen in Oldehove, waar men zich opmaakt voor de elfde editie van de OranjeRUN. Een hardloopspektakel waaraan jong en oud mee kan doen, dwars door het Middag-Humsterlandgebied. Deelnemers hebben keuze uit verschillende afstanden en voor de allerjongsten tot en met 7 jaar is er de kidsrun. De start- en finishlocatie van de OranjeRUN is op de Schipvaart, op steenworp afstand van de sporthal. Bij de wedstrijdafstand zijn diverse geldprijzen te winnen in verschillende leeftijdscategorieën bij zowel de mannen als de vrouwen. Daarnaast zijn er extra geldprijzen te winnen voor de volwassene en jongen en meisje die het best verkleed zijn. Het blijft natuurlijk wel Koningsdag! Verder is er een rommelmarkt in het dorp, waar de vrijwilligers van het dorpshuis met heerlijke hamburgers zullen staan.

Bonte optocht in Niekerk, Oldekerk en Faan

NOF – Het programma in Niekerk, Oldekerk en Faan begint met de traditionele versierde fietsoptocht voor alle basisschoolkinderen. Een bonte optocht van verklede kinderen en versierde fietsen, steps, wandelwagens of skelters. De optocht start dit jaar op de Rehoboth in Oldekerk. Voor iedere deelnemer met een versierde fiets is er iets lekkers en de mooiste creaties worden met een prijs beloond.  Showkorps D.I.N.D.U.A. zorgt uiteraard weer voor de muzikale noot. Inschrijven kan vanaf 9.15 uur bij basisschool De Rehoboth in Oldekerk, de optocht vertrekt om 9.30 uur. Na de optocht wordt de ochtend afgesloten met het fietsringsteken.

Feesttent en kruidenmarkt in Buitenpost

BUITENPOST – In Buitenpost beginnen de activiteiten al op vrijdag 26 april om 19.30 uur met een bingo in de feesttent aan de Oude Havenstraat. Op zaterdag begint om 8.00 uur de Vrijmarkt, waar de burgemeester om 10.00 uur de officiële opening verzorgt. Gedurende de dag zijn er spelletjes voor de kinderen, een springkussen, zandfestijn en een toernooi beachvoetbal. Om 15.00 uur slingert DJ Klaas Dijkstra de hitjes aan voor het matinee. De Kruidhof organiseert een feestelijke Koningsdagmarkt in de Verkooptuin met onder andere een proeverij van huisgemaakte likeuren en kruidenhapjes van kruiden uit eigen tuinen. Kinderen zich uitleven op het springkussen, een ritje op een pony of zich laten schminken.

Opening zwemseizoen en Vrijmarkt Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Zwembad Wettervlecke Surhuisterveen gooit haar deuren weer open op Koningsdag, zaterdag 27 april. Vanaf 10.00 uur kunnen de eerste zwemmers een duik nemen in het Feansterbad. Naast het zwemmen is er in en rondom het zwembad weer de bekende Feanster Vrijmarkt. Vanaf 25 april mogen de perkjes weer worden uitgezet. Eerder geplaatste afzettingen zullen in verband met de laatste maaibeurt worden verwijderd. Snack en eetgelegenheden zijn volgeboekt voor deze vrijmarkt. Het vinden van echte koopjes is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Duo Melody uit Kootstertille is weer van de partij.

Aubade en bingo in Aduard

ADUARD – Om 09.30 uur begint de aubade bij Kaakheem met een groot springkussen voor de kinderen en een cupcake wedstrijd. De Chr. Muziekvereniging Juliana en een afvaardiging van de Gemeente Westerkwartier zullen hun medewerking verlenen aan de aubade. Om 20.00 uur gaat de traditionele bingo in Zaal ’t Hoge Hof van start, waar maar liefst 150 euro te winnen valt! De bingo gaat door tot een uurtje of 23.30 uur.