Tandem VWNN-De Schans komt op gang

  0
  514

  ‘Alles onder één dak voor het gemak van de cliënten’

  WESTERKWARTIER – Per 1 januari van dit jaar is VluchtelingenWerk Noord-Nederland (VWNN) onderaannemer geworden bij Sociaal Werk De Schans. Waar eerst SPiNN verantwoordelijk was voor het vluchtelingenwerk in de oude gemeenten Grootegast, Leek en Marum, is dat nu overgedragen aan  VWNN. Deze organisatie was al verantwoordelijk voor het vluchtelingenwerk in Zuidhorn, maar doet dat nu voor het hele Westerkwartier. Het ultieme doel? Vluchtelingen begeleiden naar volledige zelfredzaamheid.
  Coraline Dijksterhuis en Dragoslav Milkovic zijn de medewerkers Integratie Vluchtelingen (coördinatoren) in het Westerkwartier. Beiden in dienst van VWNN, maar nu dus in samenwerking met Sociaal Werk De Schans. Dat laatste bevalt goed, vertelt Coraline. ‘We zijn in onderaannemerschap bij De Schans. In de praktijk houdt dat vooral in dat we nauw samenwerken met De Schans. We zijn nog maar een paar maanden bezig, maar voelen dat we een soort team vormen. We zijn snel opgenomen binnen de organisatie.’
  Dat De Schans ervoor koos om gebruik te blijven maken van de expertise van Coraline, was voor haar een hele opluchting. ‘Met de aanbesteding was het onduidelijk of ik door kon gaan met mijn werk in deze regio’, zegt zij. ‘Uiteindelijk werd duidelijk dat VWNN en De Schans zouden samenwerken en dat dit Westerkwartierbreed zou worden. Dat houdt in dat ik per 1 januari verantwoordelijk ben voor het vluchtelingenwerk in Zuidhorn en Leek.’ Dragoslav is op zijn beurt verantwoordelijk voor het vluchtelingenwerk in de voormalige gemeenten Grootegast en Marum. Dragoslav is daarnaast nog steeds in de gemeente Noordenveld actief.
  Dat VWNN nu als onderaannemer in de gehele gemeente is aangesteld, heeft twee redenen. Allereerst heeft de organisatie veel kennis in huis en ten tweede betekent een samenwerking met De Schans dat cliënten op één adres terecht kunnen voor al hun vragen. ‘We zitten nu – verspreid over de gemeente – met De Schans onder één dak. Dat komt onze cliënten ten goede’, zegt Dragoslav. ‘Men kan nu op één adres terecht voor al hun vragen. Het komt voor dat sommige zaken ons overstijgen, dat men daarvoor beter bij De Schans terecht kan. Dan kunnen we ze gewoon doorverwijzen naar een naastgelegen kantoorruimte.’
  In de praktijk blijkt dat te werken. Zo ook in Marum, waar VWNN in het kantoor van De Schans haar locatie houdt ‘Wie hier komt met vragen, kan naar tevredenheid worden geholpen. Als er vragen zijn die niet per se over vluchtelingenwerk gaan, maar wel over andere aspecten van sociaal werk, kunnen ze gewoon geholpen worden’, zegt Coraline.
  De transitie binnen het vluchtelingenwerk in het Westerkwartier heeft  wat voeten in de aarde. Zo moeten er vrijwilligers worden gevonden, die in de voormalige gemeenten de vluchtelingen bijstaan in hun proces naar zelfwerkzaamheid. Coraline merkte dat ze in Zuidhorn een bevoorrechte positie had. ‘Dat was uniek. We hadden namelijk 93 vrijwilligers. Dat kwam omdat er sprake was van een asielzoekerscentrum in Zuidhorn. Uiteindelijk ging dat hele AZC plan niet door, maar ik was ondertussen al lang en breed begonnen met het werven van vrijwilligers. Zij waren inmiddels al getraind en wel. Toen werd het plan plotseling afgeblazen, maar wilden de vrijwilligers nog steeds hun steentje bijdragen. Zij zijn toen als vrijwilligers bij VWNN gebleven.’
  Zo’n groot aantal vrijwilligers is dus uniek, want in de andere gemeenten van het Westerkwartier hield het vaak niet over. Dat merken de twee werknemers nu ze inventariseren in hun nieuwe werkgebied. ‘In Leek loopt het aardig. Dat komt ook omdat verscheidene kerken al bezig zijn met vluchtelingenwerk. Dat is een mooi initiatief. Ik heb aangeboden om samen te werken en dat vinden zij ook een heel goed idee.’
  Ondanks dat het aardig loopt in Leek, zijn vrijwilligers (huisbegeleiders) hier nog van harte welkom. Datzelfde geldt voor Grootegast en Marum. Het gaat dus vooral om vrijwilligers die bij de mensen thuis komen. ‘We begeleiden vluchtelingen via twee lijnen. De eerste is langs de deur. Dit wordt door vrijwilligers gedaan. Wanneer zij ondersteuning nodig hebben, kunnen ze altijd op ons een beroep doen’, zegt Coraline. ‘Daarnaast hebben we de wekelijkse spreekuren per deelgebied, waarin de meer complexe zaken kunnen worden besproken. Onze vrijwilligers zijn in feite onze professionals. Dragoslav en ik faciliteren en stimuleren, maar het échte werk wordt door de vrijwilligers gedaan. We laten zien dat we veel kunnen bereiken met relatief weinig mensen, maar hebben zeker nog extra mensen nodig. Daarbij komt dat we de vrijwilligers cursussen, kilometervergoeding en ondersteuning bieden.’ De eerste maanden is het aanpoten gebleken voor Coraline en Dragoslav. ‘Ik heb er een gebied bijgekregen, maar heb hetzelfde aantal uren gehouden. Dus is het extra druk geworden en dat is nog steeds wennen’, zegt Coraline. Datzelfde geldt voor Dragoslav. ‘Ik merk dat we nog steeds aan het opstarten zijn.’ Toch zijn de twee positief. ‘Ik merk dat De Schans makkelijker in contact komt met vluchtelingen’, zegt Coraline. ‘Daarnaast voel ik de erkenning voor Vluchtelingenwerk Noord-Nederland en de vrijwilligers.’ Dragoslav geeft aan dat het onderaannemerschap van VWNN vooral in het voordeel van de cliënten is. ‘Hun welzijn en ontwikkeling staat voorop. Zij kunnen in één gebouw met bijna alles worden geholpen. Dat is toch ideaal?’

  Aanmelden

  Eenieder die geïnteresseerd is om als vrijwilliger aan de slag te gaan in de voormalige gemeenten Leek of Zuidhorn, kan contact opnemen met Coraline. Dat kan via c.dijksterhuis@sociaalwerkdeschans.nl. Wie in Grootegast of Marum aan de slag wil, kan contact opnemen met Dragoslav Milkovic (dmilkovic@vluchtelingenwerk.nl) of 0610967291.