Uitdagende fietsclinic voor senioren in Aduard

0
286

ADUARD – Afgelopen woensdag werd voor de tweede keer bij De Meeden in Aduard een fietsclinic voor senioren gehouden. Vorig jaar gebeurde dit voor het eerst. De clinic wordt georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen en werd eerder in de week al gehouden in Oldehove en Zuidhorn.

Tekla Scholtens van De Fietsbond vertelt hierover; “In Zuidhorn hadden we een hele grote groep senioren van ongeveer dertig mensen. Opvallend veel mannen. En wat me ook opviel; veel van de deelnemers waren al op leeftijd, maar zagen er een stuk jonger uit. In Oldehove deed een man mee van 85, maar die leeftijd had ik hem niet gegeven.” Het zal waarschijnlijk iets te maken hebben met het vele fietsen en de schone lucht in het Westerkwartier. Maar waarom is de clinic zo belangrijk voor deze doelgroep? Tekla legt uit; “In deze groep gebeuren relatief veel ongelukken met de fiets. En dan vooral met de e-bike. Dat kan te maken hebben met de snelheid van de fiets, maar ook met het gewicht. Een e-bike is zwaarder en daardoor lastiger te hanteren voor senioren. Maar het kan tevens liggen aan de manier waarop ze de fiets ingesteld hebben. Soms staat de ondersteuning te hoog en wanneer ze dan ook nog in een hoge snelheid trappen, dan verliezen ze sneller hun balans, omdat het trappen zwaarder wordt. Het instellen van de e-bike is één van de zaken die we tijdens de clinic bespreken.” De groep in Aduard werd woensdag ondersteunt door een sportcoach, die een stukje fietsgymnastiek gaf voorafgaand aan de clinic. “Hiermee worden de spieren goed opgewarmd voor het fietsen,” vertelt Tekla. “Het opwarmen van de beenspieren is namelijk niet alleen belangrijk voor het fietsen zelf, maar ook voor het goed kunnen op- en afstappen.” Een stukje voorlichting ontbreekt uiteraard ook niet. De voorlichting heeft onder meer als doel om bij de deelnemers bewustwording te creëren over het belang van blijven bewegen, functieafname door het ouder worden, snelheidsrisico in potentieel gevaarlijke omgevingen en de risico’s van afleiding in het verkeer. “Uiteindelijk hopen we met deze clinic dat het aantal ongelukken op de fiets drastisch afneemt. We hebben voor dit project drie jaar uitgetrokken, dus volgend jaar komen we weer langs!” De data voor de clinics en meer informatie hierover is te vinden op www.verkeerswijzergroningen.nl.