Historisch kampioenschap FC Groningen onder de 17

0
1494
24-04-2019: Voetbal: FC Groningen O.17 v Ajax O.17: Groningen FcG Opleiding Seizoen 2018 - 2019, (L-R) Fc Groningen o.17 , Landskampioen

Milan de Koe maakt bevrijdende treffer in kampioenswedstrijd tegen Ajax

ZUIDHORN – Het is inmiddels twee dagen later, maar de grijns is nog altijd niet van het gezicht van Milan de Koe. De 17-jarige Zuidhorner werd met zijn team, FC Groningen onder de 17 – het vroeger B1 – landskampioen. In een rechtstreeks gevecht tegen de andere en enige overgebleven concurrent, Ajax, werd het historische kampioenschap over de streep getrokken.

De Amsterdammers werden met 5-2 verslagen. Nooit eerder werd een jeugdteam van FC Groningen landskampioen. En Milan deelde, in een legendarische wedstrijd, met de bevrijdende vijfde goal Ajax de nekslag uit. In een wedstrijd zoals je ze eens in je leven speelt. Beide ploegen stonden op punten gelijk, maar Ajax had een beter doelgemiddelde. “We wisten wat ons te doen stond,” glundert Milan. ‘Winnen!” Geen eenvoudige optie. Ajax had Groningen in de twee vorige duels met 4-1 en 5-1 geklopt en kwamen op sportpark Corpus den Hoorn al snel met 0-1 voor en er leek zich weer een rampscenario te volstrekken. Zou het dan toch weer mis gaan? Dat ging het niet! “Die goal brak niet ons vertrouwen. Het was nog vroeg in de wedstrijd en we waren met zijn allen heel erg gemotiveerd om echt alles te geven voor deze wedstrijd. Er stonden 1500 mensen langs de kant. Ook veel mensen uit Zuidhorn. Dat was echt super leuk, al was het in het begin wel wat spannend met zo veel mensen en de druk van deze finale.” De net 17 geworden Milan speelde de druk al snel uit de benen en groeide, net als het hele team in de wedstrijd. Ajax dat brutaal alleen hun rood-witte thuisshirts had mee gebracht, dacht mogelijk een psychologische tik uit te delen door de Groningers in het zwart-groene uit-tenue te laten spelen. Aan dat spelletje deed de scheidsrechter niet mee. In een flets grijs tenue werden de jongens uit de hoofdstad met een kansloze 5-2 nederlaag naar huis gestuurd. Na de snelle achterstand raasde het team van oud FC Groningen speler Paul Matthijs over het veld én de tegenstander en stond er na een half uur al een 4-1 voorsprong op het bord. Daarna luwde de Groningse storm. De uitgedeelde dreunen kwamen de hoofdstadbewoners niet meer te boven. Tijdens de tweede helft kwamen de Ajacieden nog wel terug tot 4-2. De frustraties liepen hoog op bij de Amsterdammers die de wedstrijd met 10 man eindigden vanwege een rode kaart. 4-2 is zo’n stand die enerzijds comfortabel is, maar ook gevaarlijk. De aansluitingstreffer kan weer voor nieuwe hoop en energie zorgen en het zal niet de eerste keer zijn dat een dergelijke treffer de wedstrijd doet kantelen. Zover liet Milan het niet komen. De lange verdediger zette zijn wapen in de 72e minuut weer eens in bij een hoekschop en kopte a la Matthijs de Ligt de bal snoeihard en geplaatst in de verre hoek en brak daarmee het moraal van Ajax definitief. “Toen wisten we dat het we gingen winnen. We waren zo blij! Het ging gewoon lukken. We worden landskampioen! Ik kan nog steeds niet helemaal beseffen wat dit heeft los gemaakt. We kregen felicitaties van Hans Nijland, van Marc Overmars, de kranten schrijven erover en we zijn bij RTV Noord geweest. Diezelfde man van de KNVB die de beker uitreikte aan FC Twente, deed dat ook bij ons. Ik heb al veel leuke en mooie dingen in mijn voetbalcarrière meegemaakt maar dit is echt de allermooiste ervaring. We zijn gewoon landskampioen!” Volgend jaar speelt Milan bij FC Groningen onder 19. Weer een stapje dichterbij de het eerste veld van FC Groningen, het enige echte Hitachi Capital Mobility Stadion. (Foto door Jan Westman fotografie)