Internationaal Shanty Festival in Grootegast

0
394

GROOTEGAST – In het kader van het twintigjarige bestaan van het Abel Tasman Koor organiseert het koor op zaterdag 18 mei tijdens de Jaarmarkt van Grootegast een groot Internationaal Shanty Festival.

Maar liefst twaalf koren komen hier optreden, waaronder de Emder Shanty Gruppe en Shanty Chor Bockhorn uit Duitsland. De overige koren komen vrijwel allemaal uit het noorden van Nederland;  het Piratenkoor De Smokkelaars fan de Skans uit Anjum, De Beurtskippers uit Surhuisterveen, De Admiraliteitssjongers uit Dokkum, De Ollerommer Vlintboksems uit Ulrum, Shantykoor Maritiem uit Winschoten, De Rundezangers uit Emmer Compascuum, De Boekaniers uit Harderwijk, De Compagnonsvaarders uit Oosterwolde, Zeemanskoor uit Lauwersoog en uiteraard uit Sebaldeburen het jubilerende Abel Tasman Koor. Een gevarieerd programma dus. De koren treden op in het centrum van Grootegast op vier podia. Drie daarvan staan verspreid over de Jaarmarkt en één podium staat in de grote feesttent op het Marktplein. In deze tent worden ’s morgens de ruim 400 zangers en muzikanten van de deelnemende koren ontvangen. De opening van het festival is ’s morgens om half 11 in de feesttent op het Marktplein en wordt verricht door loco-burgemeester Geertje Dijkstra-Jacobi van de gemeente Westerkwartier. Vanaf 11.00 uur treden de koren op en dat gaat door tot ongeveer 16.00 uur. Om 14.00 uur zal er een spectaculaire samenzang van alle koren op het Marktplein zijn. De verwachting is dat dit een grote happening gaat worden waarbij het publiek wordt uitgenodigd om vooral uit volle borst mee te zingen. De Marktcommissie van de Handelsvereniging Ondernemend Grootegast ondersteunt de festivalorganisatie met dit unieke festival en samen denken ze de Jaarmarkt hiermee van een vrolijke noot te gaan voorzien. Enkele fondsen als het Prins Bernard Cultuurfonds en het Rabo Coöperatief Fonds hebben bijgedragen om het festival mogelijk te maken.