Ello Sterenborg, voorzitter Fierljepvereniging Grijpskerk

0
1364

GRIJPSKERK – “De Fierljepvereniging Grijpskerk is in 1977 opgericht via de Vereniging voor Volksvermaak in Grijpskerk. Vóór deze tijd werd er onder de noemer van de Vereniging voor Volksvermaak gesprongen, omdat er geen fierljepvereniging was. Op 2 juni 1977, op mijn verjaardag, werd ik gekozen tot voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaak. Al hetzelfde jaar kreeg ik het voor elkaar om de Fierljepvereniging Grijpskerk op te richten. Dit natuurlijk wel met de hulp van anderen.

We zijn de enige overgebleven fierljepvereniging van Groningen. Vroeger zaten er bijvoorbeeld in Winsum en omliggende dorpen ook verenigingen, maar die bestaan helaas niet meer. Ook in Friesland waren er twintig tot dertig jaar geleden tientallen fierljepverenigingen. Nu zitten er nog maar vijf in die provincie. Wat wel mooi is om te zien is dat de verenigingen die over zijn gebleven wel erg geprofessionaliseerd zijn.

In 2016 hadden wij de eer het NK te organiseren. Dat zorgde ervoor dat ons ledenaantal sterk groeide, we zaten toen op veertig leden. Dit is in de afgelopen jaren helaas wat ingezakt.

Iets waar de vereniging verschrikkelijk trots op is, is het lid Femke Rispens uit Niehove. Ze is een enorme belofte en wij verwachten dan ook dat ze het erg goed zal doen op de komende wedstrijden. Ik denk dat ze het in haar heeft om Nederlands kampioen te worden. Een talent als Rispens is zo mooi voor een vereniging als deze en het publiek.

Ook ben ik erelid van de Frysk Ljeppers Boun (Friese Ljeppers Bond). Dit is voor mij een enorme eer.  Ik heb daar ook veertien jaar in het bestuur gezeten. Stiekem is dit langer dan eigenlijk mocht.

Afgelopen tijd hebben wij ons voorbereid op de eerste competitiewedstrijden van het jaar. Dinsdag 21 mei, woensdag 22 mei en woensdag 29 mei springen respectievelijk deelnemers uit de tweede, eerste en jeugdklasse. De wedstrijden beginnen om 19.00 uur in de “Grijpskerk-Arena”, in het sportpark De Enk in Grijpskerk.

Ik ga vanmiddag weer op pad om reclame te maken voor de wedstrijden! Ik vind dat ik zo lang mogelijk moet doorgaan met wat ik doe, ik geloof dat dat goed is voor de gezondheid. Gewoon doorwerken!”