“De tocht is geslaagd als iedereen een fantastische dag heeft gehad”

0
620

Vooruitblik op vijfde Abel Tasman Struuntocht

LUTJEGAST – Op zaterdag 14 september vindt de vijfde editie van de Abel Tasman Struuntocht plaats. Op deze dag is de hele gemeente Westerkwartier in de ban van de wandeltocht, die door vele verschillende dorpen loopt. Maar liefst 4500 deelnemers lopen mee aan de Abel Tasman Struuntocht, die één keer in de vier jaar georganiseerd wordt. De organisatie, Stichting Promotie Lutjegast, is al maandenlang druk bezig met de voorbereidingen voor het grote evenement. “We kijken ontzettend uit naar de tocht van dit jaar”, vertelt voorzitter Bert van der Vaart. “We hopen dat we alle deelnemers weer een onvergetelijke dag kunnen gaan bezorgen.”

De Abel Tasman Struuntocht is, naast een 25 kilometerlange wandeltocht, ook een groot cultureel feest. “Iedere kilometer is er een culturele activiteit, zoals een muzikaal optreden of een theatrale voorstelling”, legt Van der Vaart uit. “Dat maakt de wandeltocht denk ik ook wel uniek.” De Abel Tasman Struuntocht is in 2003 voor het eerst georganiseerd, naar een idee van Piet Miedema. In 2015 vond de tocht voor het laatst plaats. “Dit jaar zijn er wel een aantal vernieuwingen”, gaat Van der Vaart verder. “Vier jaar geleden was de gemeente Westerkwartier nog onderverdeeld in vier verschillende gemeenten: Zuidhorn, Leek, Marum en Grootegast. Het leek ons een leuk idee om deze editie in ieder geval door een aantal dorpen in de voormalige gemeenten te lopen. Vandaar ook het thema van dit jaar: Vier door het Westerkwartier.” Daarnaast lanceert Stichting Promotie Lutjegast dit jaar ook een wandelapp, die in augustus te downloaden is. “We willen ons op ICT-gebied door ontwikkelen, vandaar dat we zo bij het app-idee kwamen. Op de app kunnen deelnemers onder andere de route vinden, informatie over de bezienswaardigheden, het gebied en verdere praktische informatie. Hierdoor weten deelnemers wat hen te wachten staat”, aldus Van der Vaart.

Tijdens de Abel Tasman Struuntocht zijn er verschillende ‘pleisterplaatsen’, waar mensen een sticker krijgen van het gebied. “Het is als het ware een stempelpost”, vertelt Van der Vaart. “Mensen kunnen de stickers verzamelen en krijgen daarmee aan het einde een prachtige medaille. Daarnaast kunnen niet-deelnemers ‘struuners kieken’ op de pleisterplaatsen. Familie, vrienden en andere bezoekers kunnen hier de deelnemers aanmoedigen.” De pleisterplaatsen staan in verschillende dorpen, waar Stichting Promotie Lutjegast een goede samenwerking mee heeft. Van der Vaart: “De dorpen zijn altijd heel blij als de tocht door hun gebied loopt. We worden altijd hartelijk ontvangen. De tocht zorgt eigenlijk ook voor een bepaalde verbondenheid met de dorpen. Iedereen doet mee aan het feestje.” Ook met de gemeente Westerkwartier heeft de organisatie een goede samenwerking. “We krijgen een subsidie voor het evenement en we hebben de raadsleden ook uitgenodigd om mee te lopen”, gaat Van der Vaart verder. “Voor de gemeente is het ook een manier om het gebied te verkennen. Daarnaast zet het evenement de gemeente ook echt op de kaart.”

De Abel Tasman Struuntocht start op 14 september vanaf Lutjegast. Vanaf daar worden de 4500 deelnemers per bus vervoerd naar Zuidhorn, waar de tocht eigenlijk echt start. “Zo rond 07.15 uur is de officiële opening en om 07.30 uur start de eerste groep”, legt Van der Vaart uit. “Iedere tien minuten vertrekken zo’n 300 man vanaf de startplaats. We moeten dus een hoop dingen regelen om alles goed te laten verlopen.” De Abel Tasman Struuntocht is voor iedereen. Deelnemers tussen de twaalf en tachtig jaar lopen mee met de tocht. “Samen presenteren we het gebied en maken we er een mooi feest van”, gaat Van der Vaart verder. “Het is heel mooi om te zien wat er op de dag gebeurt. Je probeert alle 4500 deelnemers een onvergetelijke dag te bezorgen. Als dat gebeurt, is voor ons als organisatie het evenement ook geslaagd”.

De Abel Tasman Struuntocht steunt dit jaar het goede doel ‘Spieren voor Spieren’. Deze organisatie doet onderzoek naar behandelingen voor kinderen met een spierziekte. “Alle deelnemers lopen de wandeltocht met plezier, maar er zijn heel veel mensen die dit niet kunnen. Vandaar dat we voor dit doel hebben gekozen”, besluit Van der Vaart.

Aanmelden voor de Abel Tasman Struuntocht is mogelijk via www.promotielutjegast.nl.