SV Aduard 2000 dichtbij handhaving in de derde klasse

0
1281

Cruciaal duel in Aduard pakt goed uit voor de thuisclub

ADUARD –  SV Aduard deed zaterdag goede zaken in de cruciale thuiswedstrijd tegen het altijd onberekenbare Mamio uit de stad Groningen. Deze club herbergt veel spelers van Surinaamse komaf, die vaak met veel temperament spelen en wat minder vanuit een hechte organisatie. De wedstrijd van afgelopen zaterdag was daarop geen uitzondering. Mamio zou zich bij winst definitief veilig spelen en het was dus voor Aduard van groot belang om deze directe concurrent in de degradatiestrijd te verslaan.

De wedstrijd werd onder prima weersomstandigheden gespeeld. In het begin was het voor beide partijen wat aftasten en was het niet duidelijk wat voor soort wedstrijd het zou worden. Er werden over en weer wat speldenprikjes uitgedeeld, waarbij Mamio aan de bal iets beter oogde dan de thuisclub. Mamio zocht vooral openingen via de flanken en kwam daarbij tot een aantal voorzetten, die geen grote kansen opleverden. Ook meerdere hoekschoppen konden de Aduarder verdediging niet echt verontrusten.  Aduard probeerde het vooral met ‘de lange bal’ en was daarmee een aantal keren gevaarlijk. Na een kwartier spelen gaf Leon Smits een prima bal op Guido Weening, die kans zag met de bal langs de uitlopende doelman van Mamio te komen. De levensgrote kans die hierdoor ontstond werd echter teniet gedaan door een verdediger van Mamio, die aan de noodrem trok en Weening van achteren neerhaalde. Aangezien het om een doorgebroken speler ging, die van een scoringskans werd afgehouden, zou een rode kaart getrokken moeten worden en uiteraard een strafschop aan de thuisclub toegekend. Tot verbazing van alles en iedereen besloot de scheidsrechter van dienst het alleen bij een strafschop te laten en gaf zelfs geen gele kaart aan de verdediger van Mamio. Leon Smits voltrok vanaf 11 meter het vonnis en zette SV Aduard op de zo gewenste 1-0 voorsprong. Drie minuten later kreeg Jeffrey Eggens bij de 2e paal een grote kans om de score te verdubbelen, maar hij raakte de bal niet goed, waardoor deze voorlangs stuiterde. Mamio ging vervolgens met meer energie op zoek naar de gelijkmaker, maar speelde te onsamenhangend om echt aanspraak te maken op de gelijkmaker. In de wetenschap dat Mamio altijd in staat blijft om via een individuele actie opeens een goal te kunnen scoren bleef de verdediging van SV Aduard geconcentreerd spelen. Na een half uur spelen dwong Mamio doelman Iddo Kooistra tot een knappe redding. Kooistra zag kans een gevaarlijk schot nog net te toucheren en zo tot corner te verwerken. Niet veel later liep het centrale duo achterin bij Aduard elkaar in de weg, maar kon Mamio daarvan niet profiteren. Doordat Mamio in het restant van de 1e helft meer ging aandringen kreeg SV Aduard in de omschakeling meer ruimte en dat leidde tot enkele gevaarlijke uitvallen. Het leverde Guido Weening nog een aardige schietkans op, maar doordat hij daarbij gehinderd werd ging de bal net naast het doel van Mamio. In de slotminuut van de 1e helft kreeg ook Mamio nog een kans, maar meer dan een afzwaaier leverde deze niet op. De rust brak aan met een 1-0 voorsprong voor SV Aduard.

In de 2e helft was het voor beide ploegen de vraag welke keuze er gemaakt zou worden. Zou Aduard gaan voor de 2-0 of zou het vooral op de ‘nul’ gaan spelen. Mamio zou kunnen kiezen voor het nemen van meer risico en dus meer ruimte weggeven of voor het wachten op één of meer bevliegingen, die een goal zou kunnen opleveren. Het werd van beide wat. Mamio haalde zichzelf daarbij wat uit het spel doordat er irritatie in de ploeg sloop. Er werd een aantal keren luidkeels geprotesteerd naar aanleiding van beslissingen van de scheidsrechter en ook wond men zich op bij een aantal buitenspelsituaties. Na 4 minuten spelen in de 2e helft kreeg SV Aduard een grote kans, maar in plaats van een schot op doel besloot Jeffrey Eggens om de bal nog een keer af te leggen. Hierdoor kon een verdediger van Mamio alsnog ingrijpen en voor opruiming zorgen. Nadat Leon Smits namens SV Aduard nog een keer gevaarlijk voorlangs schoot, werd het na een half uur spelen 2-0 voor SV Aduard. Klaas Cruiming stuurde met een mooie pass  Jeffrey Eggens weg op rechts en diens voorzet werd in één keer op de slof genomen door Marc Veltens. De doelman van Mamio kreeg nog wel een hand tegen de bal, maar het harde schot belandde via zijn hand in het dak van het doel. Voor Mamio was het tegendoelpunt het sein om nog meer op de aanval te gaan spelen. Opnieuw wond men zich op toen kort na de 2-0 een doelpunt op advies van de grensrechter van SV Aduard wegens buitenspel werd afgekeurd. Trainer Henk Alssema bracht vervolgens met Rico Huizing voor Richard Baarda een verse kracht in het veld. Mamio probeerde nog wel om iets te forceren, maar opnieuw zonder echte overtuiging. In feite speelde SV Aduard daardoor een gewonnen wedstrijd en kreeg het nog een paar grote kansen op de 3-0. Met een bal tegen de paal en een bal op de lat bleef de definitieve  nekslag voor Mamio uit. In de 78e minuut voorkwam Iddo Kooistra met een prima redding de aansluitingstreffer, door een schot vanaf rechts net onder de lat vandaan tot tot corner te tikken. Drie minuten voor tijd kwam het met steeds meer irritatie spelende Mamio nog tot een kans, maar ook hieruit werd niet gescoord. In de blessuretijd ging Jeffrey Eggens nog een keer voor eigen succes in plaats van een voorzet af te leveren. Zijn schot belandde in het zijnet. Niet veel later klonk het eindsignaal en kon SV Aduard drie broodnodige punten bijschrijven.

Trainer Henk Alssema sprak van een chaotische wedstrijd, maar dat kun je tegen Mamio eigenlijk altijd wel verwachten stelde hij. Hij vond de overwinning voor zijn ploeg op basis van de kansenverhouding zondermeer verdiend. Met de overwinning is rechtstreekse degradatie afgewend. SV Aduard speelt de laatste wedstrijd uit tegen Groen Geel. Bij een overwinning is rechtstreekse handhaving een feit. Bij een gelijkspel of een nederlaag hangt het lot van de Aduarders af van de resultaten van de concurrentie.

Man van de wedstrijd: Iddo Kooistra.

Opstelling Aduard: Kooistra, van de Kamp, Buss, Cruiming, Baarda (Huizinga)), Veltens, Smits, Eggens, Huzeling (Star), Linde, Weening.