“Wanneer je in het Peebos bent, gaat je labeltje eraf”

0
643

Peebos ontwikkelt zich tot zorg-werk-leer-ontmoetings-innovatiecentrum

OPENDE – Op woensdag 22 mei om 13.00 uur zal het project “Zorgen dat Peebos Werkt, Met Mekaar!” van start gaan. Dit is een project van Workcept, dat zich inzet voor inclusief werken in de regio. Met het project zal het Peebos worden uitgebreid tot een Zorg-Werk-Leer-Ontmoetings-Innovatiecentrum. Hier kunnen mensen hun talenten ontwikkelen, andere mensen ontmoeten en zelf ervaren welke betekenisvolle activiteiten bij hen passen. Voor deze mensen is er dan ook de mogelijkheid tot individuele begeleiding, opleidingen op maat en het opdoen van werkervaring. Ook wordt er geholpen de mensen naar duurzaam betaald werk door te laten stromen bij aangesloten partners en andere organisaties.

Het idee komt voort uit een spontane actie van zorginstelling De Zijlen. Deze instelling bezocht het Peebos namelijk met cliënten en toen deze bulten hout zagen liggen besloten ze hier iets mee te doen. Zo ontstond er al snel en spontaan een vorm van dagbesteding voor de bezoekers met een focus op groenvoorziening en hovenierswerkzaamheden. Nu dit een succes gebleken is wil het Peebos zich bewegen richting een bredere maatschappelijke rol. Het gebied wordt geopend voor het grotere publiek om de regio inclusiever te maken. De bijkomstigheid hiervan zal volgens Trudy Boeré van Workcept dat er meer werkgelegenheid zal zijn. “Het Peebos was een plek geworden waar mensen van De Zijlen een dagbesteding hadden, maar al snel kwamen er ook mensen te werken die taakstraf hadden. Doordat er ook bezoekjes waren van onder andere scholieren en gezinnen zag je dat het Peebos een plek werd waar iedereen door elkaar loopt. Je kan zeggen dat wanneer je in het Peebos bent, je ‘labeltje’ eraf gaat. Dat vind ik erg mooi. Toen wij hier meer mensen van De Zijlen en mensen met taakstraf hadden lopen begon het allemaal een beetje uit zijn jasje te groeien. We vonden het nodig een volgende stap te zetten, en daarom zijn we begonnen met het uitdenken van dit project. Workcept gaat met Gebiedscoöperatie Westerkwartier, De Zijlen, Gemeente Westerkwartier, Landschapsbeheer Groningen, Staatsbosbeheer en Dolmans Landscaping werken om dit centrum te laten functioneren als een plek om talent te ontdekken en door te groeien. We gaan deelcertificaten aanbieden en willen hier het opleidingsaspect centreren. Het zou mooi zijn als de mensen die hier beginnen met hoveniers- en groenvoorzieningswerkzaamheden doorstromen naar een werkgever in deze branche. Mensen mengen en ze laten doorstromen is ons streven. We zijn nog wel op zoek naar meer werkzaamheden, bijvoorbeeld in de bouw of horeca. Zo kunnen wij het hele jaar door werkgelegenheid bieden.” Er zal binnenkort worden begonnen aan de bouw van een multifunctioneel gebouw waarin voldoende ruimte is om de samenwerking en bijbehorende activiteiten te faciliteren. Dit gebouw zal een verbinding vormen tussen de bestaande semipermanente unit van De Zijlen, de Werkschuur van Staatsbosbeheer en de Theetuin, en maakt uitbreiding van activiteiten mogelijk. Het gebouw is optimaal toegankelijk, nodigt uit tot ontmoeten en samenwerking tussen verschillende mensen en groepen. Hiermee moet het een afspiegeling van de samenleving vormen.