‘Bij Westerns denk ik altijd aan Lucky Luke’

0
267

Decorpresentatie muziektheaterspektakel ‘Noar Huus’

WESTERKWARTIER – Afgelopen week vond de decorpresentatie voor het muziektheaterspektakel ‘Noar Huus’ plaats in de Oldeborg in Leek. Deze informatieavond trok tientallen mensen die geïnteresseerd waren in de maquette die decorontwerper Janco van Barneveld in elkaar gezet had. Ook was er volop belangstelling voor zijn inspiratiebronnen, het verhaal en de details erachter.

Van Barneveld heeft zoals te zien flink lopen broeden op zijn ideeën voor het decor van het spektakel dat zich in Niekerk zal afspelen. “We zijn van plan een cirkel van rijplaten te maken met een doorsnede van 65 meter!” zegt hij enthousiast. “Dit is echt heel groot.” Wanneer de toeschouwers een blik op de maquette werpen zien ze wat Van Barneveld van plan is. “We hebben een aantal auto’s en tractors met kleine en grote aanhangwagens kunnen regelen. Op deze willen wij het decor gaan bouwen. Wij zijn eigenlijk nog wel op zoek naar één grote aanhanger. Natuurlijk zijn vrijwilligers die mee willen helpen bouwen ook welkom om contact met ons op te nemen. Hoe meer vrijwilligers wij bij elkaar weten te krijgen, hoe spectaculairder wij alles kunnen weergeven!” De wagens zullen in een bepaalde volgorde worden opgesteld op de cirkel van rijplaten. Deze zullen vervolgens bij het wisselen van scène allemaal rond moeten rijden. “Ik heb samen met de regisseur Saskia Broertjes en regieassistent Richard van der Lans flink lopen puzzelen om dit allemaal in de juiste volgorde te zetten. Ook moet het natuurlijk in de juiste banen geleid worden. De wagens kunnen op de rijplaten elkaar niet inhalen. Dat maakt het ook leuk en spannend.”

Van Barneveld legt uit waar het idee van de cirkel vandaan komt: “Bij Westerns denk ik aan Lucky Luke. Of eigenlijk, aan de Lucky Luke strips die ik vroeger had. Ik heb er een beeld bij van het altijd op reis zijn door het wilde westen. Het idee van de cirkel komt voort uit de manier waarop vroeger hun karren neerzetten. Hun rondtrekkende karavanen stelden zich ‘s avonds op in een cirkel voor de veiligheid.” Broertjes vult aan: “Zo zetten ze in een ogenblik eigenlijk een heel dorp neer in een verder verlaten gebied. Bij ons werkt dat ook zo. Het publiek zit ‘veilig’ tussen de decorstukken en in het verhaal in een uitgestrekt weiland.”

Decorontwerper Van Barneveld vervolgt: “Het idee van die cirkel ‘triggerde’ mij enorm, dus ben ik gaan kijken hoe ik dit kon verwerken in het stuk. Een bijkomend voordeel van deze rondweg rondom het publiek is dat we op deze manier het ‘reisaspect’ in het stuk naar voren kunnen brengen. ‘Noar Huus’ is namelijk beïnvloed door de licht komische Odyssee verfilming van de Coen Brothers ‘Oh Brother Where Art Thou’, maar ook door onder andere country, folk en Westerninvloeden. Dit allemaal wel op zijn Westerkwartiers natuurlijk! Omdat het decor als het ware rond moet rijden krijgen wij op deze manier een gevoel van ‘on the road’ zijn. Dit is op deze manier uitstekend over te brengen op het publiek.  Een bijkomend voordeel is dat het een indrukwekkend en lawaaierig schouwspel zal zijn met de ronkende motoren van de auto’s en tractors.” Publiek zal er zeker zijn, want er worden namelijk twee grote tribunes gebouwd die elk zo’n tweehonderd mensen moeten kunnen dragen vertelt Janco.

Na de presentatie van het decor was het de beurt aan Gerda Scheper en Fokko Jelsma om hun plannen voor de kostuums te presenteren. Net als het decor zal deze spectaculair worden en is er oog voor detail. Zij haalden voornamelijk hun inspiratie uite series zoals Carnivàle en De Boefjes. ‘Noar Huus’ zal worden opgevoerd van 18 t/m 28 september 2019 op de Maarsdijk 3 in Niekerk.

Zowel voor het bouwen van het decor als voor het helpen met de kostuums worden nog vrijwilligers gevraagd. Voor meer informatie: Website www.kunstenkwartier.nl.