Overdracht bestuur Open Monumentendag Westerkwartier

0
537

WESTERKWARTIER – Het stokje van Open Monumentendag werd afgelopen week formeel overgedragen aan Open Monumentendag Westerkwartier. Hiermee nam Arnold Bloem het over van Jan Oomkes, die jarenlang voorzitter was van Open Monumentendag Zuidhorn. Zijn zeskoppige bestuur dat jaren garant heeft gestaan voor extra activiteiten in en rondom Open Monumentendag in Zuidhorn houdt ermee op. Een vijftal nieuwe bestuursleden uit alle “windrichtingen” van het Westerkwartier pakken het op.

“Juist nu, direct na de gemeentelijke herindeling, is het tijdstip perfect voor een nieuwe groep mensen om er Westerkwartier-breed de schouders eronder te zetten”, aldus Jur Engels uit Leek, secretaris van Open Monumentendag Westerkwartier. “Aandacht voor onze cultuurhistorie en onze monumenten in het bijzonder op zaterdag 14 september én donderdagavond 12 september, ik kijk er naar uit”, zegt Ruud de Jong, de jonge historicus uit Ezinge en penningmeester van Open Monumentendag Westerkwartier. “Oude tradities in ere houden is belangrijk, vandaar dat wij het eerste jaar de inleidende informatieavond wederom organiseren in hotel-restaurant Aduard op 12 september”, zegt het enthousiaste bestuurslid Lex van Wijngaarden, die zelf die avond met “Suxwort Zingt”, het koor uit Niehove, de avond muzikaal omlijst. Het jaarthema “Plekken van Plezier” wordt verder met leuke verhalen uit de praktijk uitgediept door Mien Westerkwartier en Rederijkerskamer Ons Genoegen. “Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt, en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest? Met het thema Plekken van Plezier sluiten we aan bij het actuele thema van de European Heritage Days 2019: Arts and Entertainment”, aldus het bevlogen bestuurslid Lieke van Poucke uit Opende.

Op passende wijze werd afscheid genomen van Jan Oomkes, Arine Brusse, Egbert Gotink, Jantienus Bakker, Frank Broersma en Greet van Dijk die jarenlang bevlogen van de schitterende monumenten in de gemeente Zuidhorn de thema-avond en open monumentendag hebben ingevuld. “Fijn dat we nu de koppen bij elkaar hebben kunnen steken voor een mooie, formele bestuursoverdracht”, zegt Arnold Bloem. “Natuurlijk wil ik jullie allemaal bedanken voor de mooie jaren die jullie ons gegeven hebben.” Er werd een Canon van Westerkwartier cadeau gegeven aan elk van de ex-bestuursleden. Jan Oomkes gaf namens het oude bestuur een fles fladderak en de vlag van Open Monumentendag aan de nieuwe bestuursleden.