Angela Mellema, voorzitster Buitenactiviteiten Hanckema

0
1058

ZUIDHORN – “Buitenactiviteiten Hanckema is vorig jaar ontstaan uit het initiatief van enthousiaste ouders uit Zuidhorn. Wij hebben allemaal kinderen die op scouting zaten, maar die in Zuidhorn woonden. Jantje ging naar Leek, Pietje ging naar Lettelbert, om het zo te zeggen. Ik was één van deze ouders die elke zaterdag naar Leek reed. We lijken wel gek, dacht ik samen met andere ouders. We hebben hier vier basisscholen maar geen scouting, dat is apart. Door een samenkomst van omstandigheden hadden wij in Zuidhorn veel ouders met ervaring in leidinggeven wonen, die geen dergelijke functie meer bekleedden. We besloten de koppen bij elkaar te steken rond de zomer van 2018. Samen met een deze gemotiveerde ouders maakten we plannen en uiteindelijk resulteerde dit in oktober 2018 tot de oprichting van ‘Buitenactiviteiten Hanckema’. Vanaf het begin van het traject hebben wij als doel gehad om een scouting te worden. Dit mag niet zomaar, want om een scoutingvereniging te worden moet je aan strenge regels voldoen. Je moet als het ware bewijzen dat je voldoet aan de normen en waarden van Scouting Nederland. Onlangs hebben wij het goede nieuws te horen gekregen dat we goedgekeurd gaan worden. Vanaf 1 juli mogen wij ons ‘Scouting Hanckema’ noemen. Wij zijn hier erg trots op, het is een droom die uitkomt. Dit vieren wij daarom op zaterdag 29 juni dan ook uitbundig. Op dit moment hebben wij in totaal dertig leden verdeeld over twee groepen: De Welpen (zeven tot elf jaar) en de Scouts (van elf tot vijftien jaar). Elke zaterdag hebben wij opkomsten in het gebouw van de IJsvereniging Oosterdeel-Langewold. We zijn erg blij dat we dit gebouw mogen gebruiken. Als dit een keer niet mogelijk is hebben we altijd leuke alternatieven. Zo gingen wij onlangs met de Welpen bij de ME kijken en gingen de Scouts de Martinitoren beklimmen. Onze vaste kern aan leiding bestaat uit zes man. Daarnaast hebben wij mensen die ons af en toe meehelpen. Helaas kampen we wel met een tekort aan vrijwilligers. We blijven deze zoeken, want nu zitten we met een wachtlijst. Vanaf 17 jaar kun je leiding worden. Daarvoor moet je wel een opleiding doen vanuit Scouting Nederland. Als wij meer leiding weten aan te trekken kunnen wij ook opkomsten verzorgen voor de leeftijden 5 – 7 jaar en 15 – 18 jaar. We zijn hard op weg om deze droom te verwezenlijken!”