Fietsclinic voor 65-plussers

0
1183

Tijd: 14.00 uur

Datum: 23 mei 2019

Plaats: Grijpskerk

GRIJPSKERK – De ongenode gast besloot deze week een 65-plus fietsclinic bij te wonen. Er werd namelijk eentje gegeven in De Bokkediek in Grijpskerk. Veilig blijven fietsen is immers ook hartstikke belangrijk, niet alleen voor ouderen. De ongenode gast werd samen met de aanwezigen hartelijk welkom geheten door Tekla Scholtens. “Dit is alweer de laatste les van Zuidhorn en omstreken. Leuk dat jullie er zijn!” zegt ze op een enthousiaste toon. “Wij van Verkeerswijzer Groningen vinden het belangrijk om deze clinic te geven omdat wij geloven dat dit ouderen die veilig willen blijven fietsen helpt. We worden ouder, onze lichamen veranderen daardoor en dus vallen we sneller. Om die reden zijn wij dit 3-jarig project begonnen. We willen bewustzijn verspreiden.” Naast Tekla zit Bernhard Heijsman, haar collega. Deze heeft een fluitje om zijn nek hangen. De ongenode gast vraagt zich af wanneer deze gebruikt gaat worden. Dit werd snel duidelijk wanneer Bernhard aan het woord komt.  “We gaan vandaag beginnen met theorie. Dat is de fundatie voor alles. Daaropvolgend gaan wij ons omkleden. In ons sporttenue gaan wij oefeningen doen en bewegen. We hebben voornamelijk aandacht voor ‘fietsgymoefeningen’. Vervolgens hebben we een korte pauze waarna we oefeningen gaan doen op de eigen fiets. Hierbij gaan we letten op het kiezen van de juiste ondersteuning en versnelling, maar ook op veilig fietsen in het verkeer. De fietsvaardigheid zal ook worden behandeld door te oefenen op kijken, reactiesnelheid en balans houden. Ter ondersteuning van deze lessenserie is buurtsportcoach Simke Eding aanwezig. Tussendoor stelt ze zich voor en legt uit waarom ze hier aanwezig is. “Ik sta hier als buurtsportcoach. Dit houdt in dat ik de gemeente ondersteun in het creëren van voldoende sport- en beweegaanbod voor alle inwoners van jong tot oud. Wij vinden het enorm belangrijk dat wij daarnaast kijken naar wat er speelt en hoe wij kunnen helpen vanuit de gemeente. Daarom is deze lessenserie van Verkeerswijzer Groningen ook zo belangrijk. Ik vind het erg leuk dat jullie hier zijn en hoop dat fietsen voor jullie op deze manier een veilige activiteit blijft. ” Bernhard neemt het weer over. “We zijn in 2018 begonnen en tot en met 2020 gaan wij door met deze clinics. Zo proberen wij te voorkomen dat ouderen niet meer op de fiets durven te stappen en achter de geraniums verdwijnen.” Een vrouw onderbreekt hem: “We willen niet achter de geraniums!” Haar buurvrouw is het met haar eens: “Zo is dat.” Vanaf de andere kant van de kamer klinkt het: “Wij hebben niet eens geraniums!” Voor Bernhard is het duidelijk dat de aanwezigen niet zo snel van het fietsen af te houden zijn. “En waarom fietsen jullie, als ik vragen mag?” vraagt hij. Een vrouw antwoord: “Het kost me geen benzine!” De zaal barst in lachen uit. “En waarom fietst u?” vraagt Bernhard aan de vrouw in de hoek van de kamer. “Ik heb een hekel aan fietsen, ik fiets nooit”, antwoordt ze. Weer lacht de zaal. “Ik ben hier door haar heengetrokken,” deelt de vrouw terwijl ze naar haar buurvrouw wijst. “Ik vind fietsen wel heel leuk”, onderbreekt een ander haar. “Mijn e-bike verbreedt mijn wereld.” “Erg mooi gezegd”, zegt Tekla. “Dat vind ik ook. Daarom geven wij deze clinic ook steeds weer.” Na de theoriecursus en de oefeningen mag dan eindelijk de fiets gepakt worden. De fanatiekelingen doen goed mee. “Zo kunnen ze veilig blijven fietsen hier in Grijpskerk!” zegt Tekla. “Daar gaan we voor!”